В рамките на енергийната комисия в Народното събрание, провела се

...
В рамките на енергийната комисия в Народното събрание, провела се
Коментари Харесай

Отрязаха от компенсациите за ток общини, училища, детски градини и църкви

В рамките на енергийната комисия в Народното събрание, провела се във вторник, с изключение на отстраняването на двама от членовете на КЕВР, бе прегледано, и в последна сметка неприето, предлагането на ГЕРБ, импортирано от Десислава Атанасова и предпазено на брифинги два пъти предходната седмица, оповестява news.bg.

От ГЕРБ оферират страната да покрие на 100% разликата сред прогнозната и действителната пазарна цена на електрическата енергия все още, що се отнася до общини, сдружения под тяхната пълномощия, учебни заведения и детски градини, храмове и манастири, обществени домове и други. Аргументът - това не са структури, които работят на пазарен принцип, а в социална изгода и не могат да покачат цените, на които оферират услугите си.

В съвещанието се включиха представители на Българската православна черква и общините, които се застъпиха за приемането на законопроекта, както и омбудсманът Диана Ковачева, към която пък били входирани голям брой сигнали от обществени институции, изнемогващи поради високите цени на тока.

Управляващите обаче не намират стопански принадлежности, посредством които това да се случи. " Има ли разбор от кое място да се вземат парите. Това е доста комфортно и популистко - дайте да дадем 100% обезщетения ", репликира депутатът от " Продължаваме промяната " Владимир Табутов.

" Предложението ни не е по-различно, даже е същото като това, което кабинетът одобри за частните ЕРП-та. Консумацията на ЕРП-тата е 10% от цялостната консумация за страната, което е доста повече от всички тези, които сме изброили в нашето предложение ", аргументира се някогашният енергиен министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Делян Добрев. От думите му обаче се разбра, че не е правена точна оценка на финансовите измерения на препоръчаната мярка. По груби калкулации тя обаче тя ще варира от 150 до 200 милиона. Подигравка с обществото и с комисията по енергетика съзря още енергийното острие на някогашните ръководещи заради обстоятелството, че на съвещанието не участва нито един представител на изпълнителната власт, макар че в новия кабинет имало рекорден брой министри и заместник-министри спрямо предишни държавни управления.

" Нямаше да съм тук, в случай че нямаше действително голям проблем. Сметката, която пристигна за декември, бе 500 000 лв. спрямо 130 000 през предходната година. А тук приказвам единствено за улично осветяване ", сподели на собствен ред представителят на Националното съдружие на общините в Република България и кмет на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров.

" Не се сърдим на ГЕРБ, че оферират нещо, което първи ние от Движение за права и свободи предложихме. Много от ръководещите също желаят да одобряват предлагането, само че няма да го създадат, с цел да не изложат министрите си, които не започнаха никакви ограничения. Няма по какъв начин да не подкрепим това предложение. Трябва да се подкрепят нуждаещите се, а мораториумът сега поддържа здрави прави хора в сараи и имения ", поддържа предлагането и депутатът от Движение за права и свободи Рамадан Аталай.

Политическа ПР акция на ГЕРБ - подобен пък план съзря от своя страна депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев. " Не знам за какво се занимаваме с този въпрос. Всеки един обезщетителен механизъм зависи от държавното управление, а не от комисията по енергетика. Това не е работа на нас сега. Убеден съм, че в случай че седнем, ще намерим вярно решение. Но ние не знаем какви са приходите, какво е осъществяването на бюджета. Но ние сме законодателната власт, а не изпълнителната, " сподели той. И увери - общините нямали да останат неподпомогнати.

В последна сметка предлагането на ГЕРБ не бе признато, като " въздържал се " гласоподаваха от " Продължаваме промяната ", " Демократична България ", " ИТН ", и Българска социалистическа партия. " За " бяха от вносителите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

Управляващите обаче дадоха обещание да прегледат въпроса сред първо и второ четене на държавния бюджет, който скоро се чака да влезе в пленарна зала.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР