В рамките на един месец от приемането на закона университетите

...
В рамките на един месец от приемането на закона университетите
Коментари Харесай

Около 144 000 студенти ще учат безплатно в държавни университети в България

„ В рамките на един месец от приемането на закона университетите ще получат трансфер – сумата за половината от таксите за тази образователна година. В двумесечен период, в случай че законопроектът бъде признат, университетите ще върнат таксите на своите студенти “.

Това съобщи пред „ БНР “ министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков .

По думите му отпадането на таксите за студенти и докторанти в университетите с държавна поръчка е национална политика . Парите се влагат, с цел да могат младежите да останат в България. Очаква се мярката да обхване към 144 000 студенти , чиито такси са в размер на 150 млн. лв. . Тези пари са обезпечени от бюджета за 2024 година. Половината от средствата ще покрият таксите за втория учебен срок на тази образователна година, а другата част от сумата ще бъде ориентирана към таксите за първия учебен срок от идната образователна година.

Той цитира данни, съгласно които междинната такса за образование на студентите държавна поръчка през предходната година е 1050 лв. . Според проф. Цоков за някои фамилии тази сума не е доста огромна, само че за други може да се окаже затруднение и да възпре децата им да учат висше обучение. По думите му за последните 10 години с 12% са се нараснали младежите , завършващи университет в България. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР