В рамките на 48-то Народно събрание в изборния процес се

...
В рамките на 48-то Народно събрание в изборния процес се
Коментари Харесай

ПП и ДБ сезираха КС заради неравнопоставено третиране на гражданите след промените в ИК

В рамките на 48-то Народно заседание в изборния развой се вкара правото на избор единствено за част от българските жители по какъв начин да гласоподават – дали с хартиена бюлетина, или с нововъведената бюлетина от машината. Това съобщи депутатът от “Продължаваме смяната ”. 

“Продължаваме смяната ” и “ внесоха тъжба до Конституционния съд против промени в Избирателния кодекс. 

Този избор е единствено за част от жителите. Другата част в секции под 300 гласоподаватели нямат право на избор. Това е неравнопоставено отнасяне на българските жители. И по тази причина сезираме Конституционния съд. Основният претекст, както на вносителите, по този начин и на болшинството, което поддържа промени в Изборния кодекс е да се даде опция за избор на българските жители. Виждаме, че този избор не се отнася до всички. Хората в по-малките секции, които имат повече усложнения с гласуването и където следеният избор е по-сериозен - нямат право на избор. Хората, които гласоподават в преносими секции също нямат право на избор. Това неравнопоставено отнасяне е главната тематика, която отнасяме до Конституционния съд, означи Минчев. 

Като втори претекст импортиран в жалбата, Минчев посочи превръщането на машините за гласоподаване в принтери за печатане на бюлетини. 

Машините би трябвало да отговорят на някакви стандарти. Мнозинството в Народното събрание обезсмисли машините. Начинът, по който бяха въведени измененията е посочен като претекст в жалбата. Конституцията изисква да се одобри на две четения. Формално е минало на две четения. Тотално прекрояване сред двете четения са на процедура промени, които са минали единствено веднъж през пленарна зала, добави още. 

Според него Конституционния съд няма да се произнесе преди предварителните парламентарн избори на 2 април.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР