В рамките два парламента - предишния и настоящия, се прави

...
В рамките два парламента - предишния и настоящия, се прави
Коментари Харесай

От ГЕРБ изразиха резерви към кандидатурата на ПП за шеф на БНБ

В рамките два Народното събрание - предходния и сегашния, се прави опит да бъде определен нов шеф на Българска народна банка, след като мандатът на сегашния гуверньор Димитър Радев изтече през юли предходната година. Процедурата най-сетне се придвижи към чуването на претендентите пред бюджетната комисия в Народното събрание.

Две са кандидатурите, които бяха импортирани до крайния период - 23 март, в Народното събрание. За управителния пост се борят ръководителят на парламентарната група на  " Продължаваме промяната " Андрей Гюров и ръководителят на бюджетната комисия и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански. И двете са от ръководещото болшинство. Привидно ръководещата коалиция излезе от неуместната обстановка, в която сама се озова, след несполучливата първа процедура за номиниране на кандидат за шеф на Българска народна банка, завършила на 8 март. Но пък вкара казуса с избора на нов гуверньор напряко в задънена улица. По тази причина на 16 март депутатите приеха препоръчаните от парламентарната Комисия по бюджет и финанси нови правила за изискванията и реда за предложение на претенденти за гуверньор на централната банка, както и за даване и обществено обявяване на документите и чуването на претендентите в Комисията по бюджет и финанси. Това стана и мотив за напрежение сред съдружните сътрудници от " Продължаваме промяната " и " ИТН ". Още от началото на процедурата беше ясно, че те ще си оспорват шефското място в Българска народна банка.

Интригата при номинирането беше, че няма точни условия за професионалните качества на претендентите. В заложените процедурни правила за избор бе записано, че се чака  добра професионална известност на претендента в региона на стопанската система, финансите и банковото дело. Той би трябвало да има най-малко степен " магистър ".  Залогът е прекомерно огромен, с цел да се подхожда лековато към тази процедура, само че... тя беше прекомерно олекотена на фона на всички преждесъстояли се избори на шеф на Централната банка. Защото не е обикновено гуверньорът да бъде определен с по-облекчени условия, в сравнение с са тези за издаването на лиценз за изпълнителен шеф на банка. Това изрично лишава доза от доверието към самите претенденти.

Засега претендентът на Политическа партия с изключение на на личната си парламентарна група, има поддръжка от страна на Българска социалистическа партия и " Демократична България ", само че не е ясно по какъв начин ще гласоподава опозицията. 

В началото на съвещанието на отрасловата комисия депутатът от ГЕРБ и някогашен образован министър Красимир Вълчев уточни, че имало подозрения дали претендентът на " Продължаваме промяната " в действителност дава отговор на изискванията. Той попита в действителност ли Гюров има докторска степен, тъй като инспекция в регистъра не посочила, че има. Той попита и дали докторската степен не е приета само от Американския университет в България, където Гюров е преподавал финанси. С докторската си степен той е сдобил във Виенския университет.

Кандидатът отговори, че купата му е приета, само че че не той, а университетът по длъжностен път е информирал Националния център за информация и документи (НАЦИД). Йордан Цонев от Движение за права и свободи акцентира, че с законът има официална страна и няма по какъв начин да бъде признато той да бъде позволен до чуване, в случай, че има възможност да не дава отговор на изискванията.  " Който е лекар, се смята, че има и магистърска степен ", изясни председателстващият заседанието Румен Гечев от Българска социалистическа партия.

Депутатите от комисията позволиха Гюров до чуване с 9 гласа " за " и 8 " въздържали се ". Допускането на Любомир Каримански бе подкрепено със 17 гласа. След което се мина към показване на кандидатурите.

Биографията на претендента на Политическа партия бе показана от съпартиеца му и ръководител на Народното събрание Никола Минчев. Гюров бе представен като персона с лидерски качества, със стабилен опит в европейски и американски банкови институции. Минчев посочи и дългогодишния опит на Гюров във финансовото и банкова дело и че има създадени модели за кредитен риск, които се употребяват в над 100 институции.

Председателят на парламентарната група на " ИТН " Тошко Йорданов показа Любомир Каримански като основател на новаторски модели за банкиране на дребно. Повече от 10 години той взел участие в управата на няколко банки. Във финансовите институции следи за използването на банковата регулаторна рамка за кредитния риск и финансовите условия. Високоуважаван експерт е и в Европа. Преподава в УНСС над петнайсет години.

След представянето на кандидатурите се мина към чуването на двамата кандидати за поста.

Андрей Гюров очерта пет целта в основата на стратегическия проект за ръководство на Българска народна банка през идващите години. Неговите съществени цели са ефикасен и съвременен банков контрол, подготовка за приемането на страната в еврозоната, цифрова промяна, възстановяване на връзката и повишението престижа на централната банка.  По думите му банковата система у нас има измежду най-високите равнища на капитализация в Европа, услугите обаче са по-скъпи, а кредитирането - по-малко. Гюров съпостави подсигуряването против високи равнища на риск с равнищата на имунизацията против ковид. В 25-30% от банките отбраната е висока, само че при останалите " имунизация " липсва. Само във висококонкурентна среда до съществени проблеми в последваща пандемия не може да се стигне.

Любомир Каримански съобщи, че ще продължи целите на досегашното управление. Негова стратегическа цел е да може централната банка съответно да наставлява държавното управление при оправянето с рецесиите. Сред главните му цели ще бъде правенето на прогнози, свързани с инфлацията и икономическия напредък, както и присъединението към еврозоната.

Кандидатът на Има Такъв Народ предлага да се актуализира оповестената тактика за приемането на еврото, като полемиката би трябвало да е в професионалните среди - да се обсъдят всички последици, а резултатите да бъдат показани на обществото, с цел да вземе решение. Гюров посочи, че ще държи на националния интерес и няма да се адаптират непознати сюжети км българския вид за присъединение към еврозоната.

Заради войната, съгласно него, в България би трябвало да се приложат правилата, възприети от Европейската централна банка за деяние при положение на неустановеност - незадължителонст, последователност и еластичност. Той смята, че момента инфлацията е в такова положение, като че се движим по тъничък лед. Действията на ЕЦБ би трябвало да се преглеждат единствено при изясненост: къде желаеме да стигнем, по кое време да тръгнем и да стигнем в положително здраве.

В краткосрочен проект би трябвало да се реши доколко макросредата е застрашена поради войната. А Българска народна банка посредством способите на икономическия разбор би трябвало да следи за инфлацията, която средносрочно да е оптимално близка до задачата на ЕЦБ. 

Каримански уточни, че ще бъде направена пътна карта на банковия контрол. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР