В работния процес, дисциплината е от съществено значение, за да

...
В работния процес, дисциплината е от съществено значение, за да
Коментари Харесай

Кога шефът има право да ви накаже дисциплинарно

В работния развой, дисциплината е от значително значение, с цел да се поддържа ред и успеваемост. Законът в България планува избрани нарушавания на трудовата дисциплинираност, за които работодателите имат право да ползват дисциплинарни санкции. В тази специалистът по трудово право доктор Тодор Капитанов ще прегледа разнообразни типове нарушавания и по какъв начин те се отразяват на работните връзки, употребявайки съответни образци, съобщи Pariteni.bg.

За съжаление в България към момента се злоупотребява с налагането на дисциплинарни санкции, които се употребяват като инструмент за решение на личностни спорове и надзор на нездравите взаимоотношения сред служащ и шеф. Като цяло този тип санкции има напълно друга цел с цел да бъдат уредени от законодателството.

Нарушаване на синдикално право на сдружаване: История на един служащ

Дисциплината на работното място е главен детайл за поддържане на реда и успеваемостта в работната конюнктура. Налагането на санкции за нарушавания на трудовата дисциплинираност цели да се подсигурява, че служащите извършват отговорностите си и съблюдават разпоредбите и процедурите на организацията. Строгото следване на работната дисциплинираност постоянно води до по-висока продуктивност и по-ефективно потребление на работното време. В някои теории се смята, че служащите, които са привикнали с избрани стандарти и правила, са по-склонни да работят по-ефективно.
 

Неконтролираните дисциплинарни нарушения могат да имат отрицателен резултат върху бизнеса, в това число загуба на продуктивност, отрицателно отражение върху имиджа на дадена компания, в това число и финансови загуби. Налагането на санкции има за цел да се предотвратят и поправят сходни обстановки.

Някои дисциплинарни нарушавания, като да вземем за пример неспазването на разпоредбите за сигурност, могат да слагат под риск здравето и сигурността на служащите. Наказанията служат за гарантиране на спазването на тези правила и за предотвратяване на работната конюнктура.

Съгласно закона, нарушенията, които могат да доведат до дисциплинарни санкции са следните:

1. Закъснение, прибързано овакантяване на работа, отсъствие на работа или неуплътняване на работното време:

Пример: Работник или чиновник постоянно закъснява на работа без да дава рационално пояснение или извинителен документ. Това нарушаване води до спиране на работния развой и може да засегне продуктивността на екипа.

Работа на срочен трудов контракт: легенди и истини

2. Явяване на служащия или служителя на работа в положение, което не му разрешава да извършва предоставените му задания:

Пример: Работник или чиновник идва на работа в нетрезво положение и не може да извършва своите отговорности. Този тип нарушаване може да докара до несериозни или даже рискови обстановки на работното място.

3. Неизпълнение на предоставената работа, неспазване на техническите и софтуерните правила:

Пример: Работник или чиновник не съблюдава одобрените процедури при работа със комплицирана техника. Този тип нарушаване може да докара до заплаха за живота и здравето на работещите, както и до механически проблеми и загуба на време и запаси.

4. Произвеждане на некачествена продукция:

Пример: Работник или чиновник не следва прецизно качествените стандарти при производството на дадена стока. Този тип нарушаване води до загуба на известност на компанията и вероятни искове от страна на клиентите.

Изпитателен период в трудовия контракт: преимущества и опасности

5. Неспазване на разпоредбите за здравословни и безвредни условия на труда:

Пример: Работник или чиновник не носи плануваните средства за отбрана при работа с рискови субстанции. Такова нарушаване може да докара до тежки здравословни проблеми и даже към законови преследвания.

6. Неизпълнение на законните нареждания на работодателя:

Пример: Работник или чиновник отхвърля да извърши ясно изразени указания от управлението. Този тип нарушаване затруднява вътрешното действие на организацията.

7. Злоупотреба с доверието и уронване на положителното име на предприятието, както и разпространение на поверителни за него сведения:

Пример: Работник или чиновник популяризира по публични канали за връзка на компанията лъжливи клюки за нея и управлението, които могат да доведат до увреждане на репутацията й и загуба на пазари.

8. Увреждане на имуществото на работодателя и прахосване на материали, първични материали, сила и други средства:

Пример: Работник или чиновник не съблюдава разпоредбите за приложимост на съоръжение, което води до честите му повреди и ненужни разноски за ремонт.

9. Неизпълнение на други трудови отговорности, планувани в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в груповия трудов контракт или избрани при възникването на трудовото правно отношение.

Пример: Работник или чиновник пренебрегва новите законови разпореждания, свързани със отбрана на персоналните данни на клиентите, което може да докара до правни проблеми за компанията.

Използвайки тези образци, работодателите могат по-лесно да схванат и ползват дисциплинарни санкции, когато нарушавания на трудовата дисциплинираност зародят в техните организации.

Справка:

член 187, чл.188, член 194, член 193, член 221 от Кодекса на труда
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР