В пустинята на северозападна Саудитска Арабия започват да се оформят

...
В пустинята на северозападна Саудитска Арабия започват да се оформят
Коментари Харесай

Футуристичният Неом в пустинята на Саудитска Арабия, който от утопичен“ град за $1 трилион, може да се превърне в кошмар

В пустинята на северозападна Саудитска Арабия стартират да се оформят проекти за футуристичен мегаград на стойност трилиони долари. Градът, наименуван Неом, е плод на въображението на престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман.

Идеята на кронпринцът е да диверсифицира стопанската система на Саудитска Арабия и да понижи зависимостта й от изкопаеми горива. Престолонаследникът желае да притегли милиарди вложения в Неом, като той планува града да се трансформира в туристическа атракция и световен център за технологии и нововъведения.

Десетилетия наред Саудитска Арабия беше е известна с доста консервативната си интерпретация на исляма и петролното си благосъстояние, само че не и като туристическа дестинация. Това стартира да се трансформира през 2019 година, откакто Саудитска Арабия стартира да издава първите туристически визи, написа Business Insider.

Престолонаследникът принц Мохамед има амбициозни проекти, като желае да притегля 100 милиона гости в кралството годишно. Основната атракция, несъмнено, ще бъде Неом, който е разказан на уеб страницата си като " най-амбициозният туристически план в света ".

Градът ще бъде издигнат върху 26 417 квадратни километра в пустинята

Според проектите градът ще работи напълно с възобновима сила. Кораловите рифове и скритите остатъци на Червено море ще са измежду екзотичните атракции. Провинция Табук, където се построява Неом, " разполага " с най-дългия сектор от крайбрежието на Червено море в Саудитска Арабия.

Първата част от утопичния град, която би трябвало да бъде приключена, е остров Синдала , който би трябвало да разполага с яхтени пристанища и първокласни хотели. Властите споделят, че ще бъде отворен за гости от следващата година.

Наистина в визиите на престолонаследника, планът може би наподобява доста добре, само че съгласно критици мащабът и упоритостта, вложени в града, може да доведат до там, че той в никакъв случай да не не бъде изцяло осъществен. Още повече - упоритостите милиони души да живеят там до десетилетие наподобяват фантастични, разяснява Money Week.
 За $8,4 милиарда: Саудитска Арабия строи водороден мегапроект
За $8,4 милиарда: Саудитска Арабия строи водороден мегапроект

NGHC ще употребява 4 гигавата възобновима сила

Основният жилищен регион в Неом е т.нар " небостъргач " на име " Линията ", дълга 170 км постройка, която пресича пустинята и е разказана от дизайнерите като водоравен небостъргач.

Саудитска Арабия твърди, че ще успее да резервира огромни сектори от пустинята и даже ще стартира избавяне на изчезнала дива природа.

Активистите обаче не престават да подвигат паника за някои притеснителни събития в Саудитска Арабия и по тъкмо с правата на индивида. През май страната осъди на гибел трима мъже от племето Хауейтат, което живее на земи, предопределени за градежа на Неом. Причината е, че те са отказали да бъдат изселени от мястото, съобщи Организация на обединените нации.

" Въпреки че са упрекнати в тероризъм, съгласно известията те са били задържани за опозиция против наложително изселване в името на плана Неом и построяването на 170-километров линеен " град-небостъргач " наименуван Линията ", разясниха специалистите от Организация на обединените нации.

Според Организация на обединените нации племето е изгонено от три села в региона и макар обещанията не са ги компенсирали съответно.

Активистите сигнализират и са разтревожени от неотдавнашните покупко-продажби сред Саудитска Арабия и китайските софтуерни колоси, които съгласно тях могат да разрешат на саудитските служби за сигурност да събират данни от жителите и да ги следят.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР