В пряко видеообръщение към мароканския народ френският президент Еманюел Макрон

...
В пряко видеообръщение към мароканския народ френският президент Еманюел Макрон
Коментари Харесай

Франция е готова да окаже помощ на Мароко след мощното земетресение

В директно видеообръщение към мароканския народ френският президент Еманюел Макрон изрази готовността на страната му да окаже помощ след земетресението с над 2 900 жертви и прикани за завършек на полемиката по въпроса. Рабат отхвърли филантропична помощ от Франция, Алжир и Организация на обединените нации и одобри до момента единствено препоръчаната от Испания, Англия, Катар и Обединените арабски емирства. Отношенията сред Франция и Мароко са обтегнати от години поради оспорваната територия Западна Сахара. Рабат упорства Париж да я признае за мароканска.

Полемики, които не би трябвало да съществуват в миг на премеждия, нужда от деяние и взаимност - по този начин френският водач Макрон дефинира нежеланието на Мароко да изиска филантропична помощ от Париж. Заради различията по Западна Сахара Мароко няма собствен дипломатически представител в Париж от януари. Мароко разгласи, че приема помощ от другарски страни след „ задълбочена оценка на потребностите и със съзнанието, че некоординираната помощ би била контрапродуктивна “.

" Ние сме тук, можем да окажем директна филантропична помощ. Очевидно от Негово величество Кралят и мароканското държавно управление зависи да провеждат интернационалната помощ по изцяло върховен метод. Ние сме на тяхно разположение за техния върховен избор ", сподели Еманюел Макрон - президент на Франция.

Границите и суверенитета на Западна Сахара са източник на напрежение и сред Мароко и Алжир. През лятото на 2021 година Алжир прекъсна дипломатическите си връзки с Рабат и затвори въздушното си пространство, само че в събота го отвори поради бедствието. Алжир изрази подготвеност да изпрати три военни самолета и 93-ма спасители, само че получи отвод от Рабат.

Всички огромни естествени бедствия систематично се трансформират в начална точка за метаморфоза на политическите връзки и земетресението в Мароко не е изключение от това предписание, отбелязва Силви Брюнел - някогашна ръководителка на филантропичната организация " Действие против глада ":

" Това земетресение става повратна точка в интернационалните връзки, при която Мароко, което се стреми към статут на районна мощ, желае независимо да дефинира дневния си ред и да не зависи от френската помощ. Трябва да преглеждаме това като исторически миг, който бележи появяването на Юга. "

Френски доброволци към този момент работят на терен в Мароко. В Париж събират дарения.

" Скоро няма да одобряваме повече облекла. Фокусираме се върху одеяла, спални чували, палатки. От това се нуждаят обезверено хората в отдалечените селища, тъй като през нощта е студено и ще става студено още. Хората са на открито. Нуждаем се от всевъзможни медицински и парамедицински принадлежности. Това чакаме от идващите дарения ", сподели Дуниа Ханаш - шеф на асоциация Абажад.

По публични данни в Мароко живеят 51 хиляди французи, а мароканската диаспора във Франция наброяват милион и половина, в това число 670 хиляди с двойно поданство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР