Близо 2500 достигна броят на жертвите на земетресението в Мароко.

...
Близо 2500 достигна броят на жертвите на земетресението в Мароко.
Коментари Харесай

Спасители търсят с голи ръце оцелели след земетресението в Мароко

Близо 2500 доближи броят на жертвите на земетресението в Мароко. Също толкоз са и ранените. Спасителни екипи не престават с голи ръце да търсят оживели, а тежка техника не може да доближи отдалечените планински села, където пътищата са блокирани. Много от оживелите живеят измежду отломките и обезверено чакат помощ. Мароканското държавно управление одобри помощ от четири страни - Англия, Испания, Катар и Обединените арабски емирства.



Първоначалният потрес го няма, само че болката е непоносима. В Тафехахте Абду Рахман демонстрира какво е останало от щастливия му живот със семейство, който изчезва за момент в петък вечерта.

" Вчера ги погребахме. Открихме ги прегърнати дружно, трите ми момчета спяха. Всички си отидоха със земетресението ".



В подножието на Атласките планини избавителните екипи обезверено се надпреварват с времето. Много от селата там са мъчно налични, пътищата са затрупани от скали, тежка техника не може да стигне и оживели се търсят с голи ръце.

Спасителни екипи от Испания, Англия и Катар се включиха в интервенциите. Хората обезверено се редят за помощи.



Две тела и две носилки, мъж и жена са fткрити тази заран в село Мола Брахим, което беше съвсем изцяло разрушено. Само тук починаха 30 души. Стотици къщи са изравнени със земята от силата на труса. Сред отломките Жакоб обезверено отхвърля да напусне дома си, въпреки подовете да са напукани, а стени няма.



Оцелелите трети ден спят навън. По пътя към Атласките планини към този момент се виждат палаткови лагери. Хората имат потребност от медикаменти, одеала и заслон.

Хамид бен Ена вечеря със фамилията си в петък вечер. Праща сина си да донесе нож от кухнята и 8 годишният Маруан в никакъв случай не се връща.

" Побягна натам, където виждате отломките. Остана покрит под 2 метра парчета. "





На пръв взор Маракеш наподобява, че се е върнал към нормалния темп. Но по улиците царува безпорядък, хора се лутат в търсене на помощ, други прекарват нощта по тротоарите.

Постепенно излиза наяве какви са вредите върху богатото културно завещание. Сградите в остарелия град, които са в листата на ЮНЕСКО за международното завещание, са потърпевши, доста е наранена и историческата джамия Тинмал, датираща от 12-ти век. Трусът от петък е най-смъртоносният в Мароко от 60-те години, когато починаха 12 хиляди души и най-силният от най-малко 1900-та година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР