В продължение на дни от строителната фирма "Джи Пи Груп"

...
В продължение на дни от строителната фирма "Джи Пи Груп"
Коментари Харесай

Журналистът Димитър Стоянов дава полицията на съд

В продължение на дни от строителната компания "Джи Пи Груп " са изнасяни документи и техника. Това сподели журналистът Димитър Стоянов пред bTV, откакто бе арестуван от полицията в региона, където се е случвало унищожаването на документите.

Стоянов заяви, че "операцията " е почнала още откакто уеб сайтът "Биволъ " е разгласил публикацията си, в която има изказвания и документи за двойно счетоводство и корупция по високите етажи при печеленето на публични поръчки с евросредства. По думите му за тези неща е сигнализирана ГДБОП, Антимафиотите са уверили проверяващите публицисти, че стартират да работят по случая, само че съгласно Димитър Стоянов на идващия ден изнасянето на документи от постройката на бул "Черни връх 59А " в столицата е траяло.

"Поставихме постройката под наблюдаване, както се прави при такива следствия. Документирали сме изнасянето и придвижването на документите . То стартира след публикуването на публикацията. Размерът на сумите е сериозен, ние сме разгласили една напълно дребна част, където от двойното счетоводство се схваща за сума от 5 милиона ", обясни журналистът.

Той посочи, че на 13 септември са наблюдавали документите до полето край Радомир. Там с румънският публицист Атила Биро са разкрили чували с нарязани документи, напълно по европейски планове. "Изпратили сме втори сигнал до чиновниците на ГДБОП, че се изгарят документи, за които имаме подозрения, че уличават доста сериозна корупция ", добави Стоянов.

Журналистът описа, че сега, в който открива чувалите, са се появили служители на реда с оръжия, бронежилетки и фенери, като са им разпоредили да легнат на земята и са им сложили белезници.

"Показахме им нашите журналистически и персонални карти, само че те не обърнаха внимание. Стояхме по този начин към час, по-късно ни закараха в полицейското ръководство до три сутринта. Взеха документите и телефоните ни, не ни дадоха никакви пояснения. Когато ни върнаха документите, ни споделиха, че са ни задържали, с цел да ни разпознават ", описа румънският публицист Атила Биро, съгласно който става дума по-скоро за непросветеност. Биро добави, че са потвърдили, че има документи за нарушавания с еврофондове . По думите държанието на служителите на реда е неприемливо, откакто със Стоянов са потвърдили, че са публицисти.

Българинът разясни, че не им било обещано право на телефонен диалог. Димитър Стоянов заяви, че най-вероятно ще търси правата си по правосъден път, защото става дума за рисков казус.

Късно в петък основният секретар на Министерство на вътрешните работи и номиниран за вътрешен министър Младен Маринов заяви, че казусът е докладван в прокуратурата в Радомир и има формирано досъдебно произвеждане.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов беше безапелационен, че не дължи опрощение на никого. "Ние сме работили както към всеки български жител. Тези публицисти се намират в региона на местопрестъпление, по което ГДБОП работи. Н е очаквайте, че чиновниците, които са били там, че са знаели кой какъв е " , означи Спиридонов.

Спиридонов добави, че откакто на 13 септември са получили точната локация на документите, на мястото е изпратен автопатрул от Перник. В същото време основният редактор на "Биволь " Атанас Чобанов е подал информация, че още веднъж се цялостни различен автомобил с такива документи и най-вероятно ще тръгне към мястото. "Поради което направихме организация сътрудниците от Перник да застанат на така наречен конфиденциален пост , който изненада въпросните господа ", шефът на антимафиотите.

" Каква работа имат тези публицисти да се намират на мястото, нали са подали на нас информацията? Българските служби за сигурност ли работят или публицистите? Оставам с усещането, че желаете при българските чиновници на Министерство на вътрешните работи и българските жители най-много да създадете чувството, че журналистическата колегия е освен това от тях ", разяснява още Спиридонов.

По думите му цялата работа е "филм със прогнил сценарий”.

В петък управлението на компанията "Джи Пи Груп " разгласява позиция, в която отхвърля изказванията, изнесени в журналистическо следствие на уеб страницата "Биволъ " за злоупотреби при печеленето на публични поръчки с евросредства.

"Категорично не одобряваме замесването на "Джи Пи Груп " в откровени операции и погрешни изказвания. В отбрана на името си в общественото пространство, компанията ще потърси отговорност по законоустановения ред ", споделя управата на строителната компания.

В позицията се акцентира, че "Джи Пи Груп " АД не е имала отношение към оперативната активност или счетоводството на която и да е от фирмите, упоменати в избрания като "разследване " материал. Единствената вярна информация в него била, че част от упоменатите компании в разнообразни интервали са били в договорни връзки с "Джи Пи Груп ".

Фирмата изрично декларира, че нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени закопавани никакви документи.

Оттам се оплакват, че това не е първият случай, в който се прави опит името на "Джи Пи Груп " да бъде очернено посредством манипулативни и погрешни внушения и приканват държавни органи да проверяват изказванията, изнесени в журналистическото следствие.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР