В продължение на девет месеца Община Бяла Слатина изпълнява проект

...
В продължение на девет месеца Община Бяла Слатина изпълнява проект
Коментари Харесай

Продължават дейностите по проект „Патронажна грижа + в община Бяла Слатина“ /снимки/

В продължение на девет месеца Община Бяла Слатина извършва план „ Патронажна грижа + в община Бяла Слатина “, оповестиха от локалната администрация. Договор за БФП № BG05M9OP001-6.002-0135-C01 от 21.05.2021 година, по процедура BG05M9OP001-6.002 „ Патронажна грижа + “, предпочитана ос 6 „ Подкрепа за превъзмогването на последствията от рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19, и подготовката за екологично, цифрово и стабилно възобновяване на икономиката” на ОПРЧР 2014-2020 г, съфинансиран от Европейски обществен фонд на Европейския съюз.
Основната цел на услугите, предоставяни по плана, е да бъде обезпечена поддръжка за най-уязвимите групи по време на пандемията, провокирана от разпространяването на COVID-19.
Дейностите по плана са ориентирани в две посоки, като първото включва даване на социално-здравни услуги в домовете на хора с увреждания, възрастни хора в неспособност за самообслужване, лица над 54 година, други уязвими групи, включително лица, поставените под карантина поради COVID-19, лица от рисковите групи за заразяване с COVID-19.
Те разчитат на екипа на „ Патронажна грижа + “ за доставка на храна, хранителни артикули и артикули от първа нужда (вкл. лекарства), възнаграждение на битови сметки, заявяване и приемане на неотложни административни и битови услуги, както и даване на психическа поддръжка и консултиране.
Екипът от експерти, който дава услугата „ патронажна грижа “, е следният: 2 медицински сестри, 1 психолог и 9 домашни помощници. Услугата се дава в 7 обитаеми места в община Бяла Слатина – Бяла Слатина, Алтимир, Бърдарски геран, Бъркачево, Галиче, Търнава и Търнак.
Към 24 март са подписани 109 контракта с консуматори за даване на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Оказана е психическа поддръжка на 21 потребителя.
Второто направление е обвързвано с предварителна защита на COVID-19 в обществените услуги, делегирани от страната действия, включваща следните ограничения: обезпечаване на персонални защитни средства, въвеждане на ограничения за стерилизация на сградния фонд на обществените услуги, делегирани от страната действия. Включено е още тестване на личния състав и на потребителите на обществените услуги, делегирани от страната действия за COVID-19, както и въвеждане, при нужда, на ограничения за разделяне/изолиране на потребителите на услугите, в това число и физическо разделяне/преграждане на пространства, спомагателни заплащания на личния състав за положен ексклузивен труд.
За задачата са наети 16 лица на служба "хигиенист ", разпределени в двата „ Центъра за настаняване от фамилен вид “ (ЦНСТ) за деца и младежи с увреждания по план ", ЦНСТ – Бърдарски геран, Преходно и следено жилище – Бяла Слатина, Дом за остарели хора - Попица.
Срокът на осъществяване на дейностите по плана е до 31 юни 2022 година Общата му стойност възлиза на 427 214.62 лева със съфинансиране от Европейския обществен фонд.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР