В продължение на десетилетия учените се мъчеха да открият активни

...
В продължение на десетилетия учените се мъчеха да открият активни
Коментари Харесай

ОТКРИТИЕ: На Венера има активни вулкани!

В продължение на десетилетия учените се мъчеха да открият дейни вулкани на Венера, само че безрезултатно. Сега търсенето най-накрая се увенча с стремежи резултат и към този момент знаем – най-близката до нас планета е фактически вулканично дейна! Откритието бе направено въз основата на данни, получени от задачата на НАСА “Магелан ”.

“Магелан ” кръжеше в орбита към Венера сред 1990 и 1994 година, само че въпреки че задачата за времето си изпрати голямо количество данни, тогава компютрите не бяха задоволително мощни, с цел да ги проучват качествено. Учените можеха само да съпоставят на око сниманите фотоси през разнообразни интервали от време на едни и същи райони.

“Трудоемкият аспект на това търсене на игла в купата сено бе, че ние не бяхме сигурни, че иглата в действителност съществуваше ”, оповестява ученият Робърт Херик от Университета на Аляска – Феърбанкс, който дружно със Скот Хенсли от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА показа публично откритието през днешния ден, на 15-ти март, на Лунната и планетарна конференция в Хюстън, Тексас.

Изследователите вярно предположили, че в случай че на Венера има интензивност, тя евентуално ще е локализирана в региона на планината Маат, където е най-големият вулкан на планетата. След деликатен разбор те открили, че сред февруари и октомври 1991 година отворът на кратера на вулкана се е трансформирал, а на фотоси от по-късни интервали разкрили структури, наподобяващи потоци от лава.

“Разбира се, съществува възможност да сме следили изолирано събитие на Венера през последните 1000 години и сме били късметлии да го открием, само че възможностите са на наша страна – в случай че сме видели да настава смяна в границите на къс осеммесечен интервал, тогава евентуално вулканичните изригвания на Венера се случват от порядъка на този на вътрешноплочестия вулканизъм на Земята, т.е. един път на няколко месеца ”, счита Херик.

НАСА към този момент конструира идващите задачи до Венера “Енвижън ” и “Веритас ”, които ще излетят през 2028 и 2031 година. Те са оборудвани с още по-мощни радари, които ще разрешат вулканичната интензивност на планетата да се изучи по-подробно, в сравнение с е било допустимо с “Магелан ”.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР