В продължение на десетилетия учените дебатират как ли би изглеждало,

...
В продължение на десетилетия учените дебатират как ли би изглеждало,
Коментари Харесай

Нови доказателства карат учените да преосмислят теориите си за това как се е появила Луната

В продължение на десетилетия учените дебатират по какъв начин ли би изглеждало, в случай че парче от Земята се е “отчупило ” и е оформило нашата Луна преди към 4.5 милиарда години.

Сега ново химическо доказателство насочва науката в посока на теорията, че събитията са били в действителност доста по-бурни, в сравнение с сме предполагали. Учените разказват удара, който е “освободил ” Луната като употребяват метафората “чук, блъснал пъпеш ”.

В науката е открита теорията, че Луната в миналото е била част от Земята преди да бъде откъсната и изпратена в орбита, само че точните условия, при които се е случило това оставаха неразбираеми. Досега известната доктрина, че обект с рамерите на Марс (наричан от учените Тея)е блъснал тогава формиращата се Земя, към 20 до 100 милиона година преди да се оформи Слънчевата система. Но химически разбори на лунни образци, донесени на земята от задачите Аполо демонстрираха, че земята и лунната канара са съвсем идентични химически.

Астрономът Лорън Гръш разяснява новата догадка: “Колизията, която е формирала Луната не е била с ниска сила въобще. Напротив, ударът е бил извънредно мощен и е пулверизирал множеството от Земята и другото тяло, трансформирало ги е безусловно в изпарения. От този удар Земята и другото галактическо тяло са се смесили дружно в една гигантска доста плътна “атмосфера ”. Тази атмосфера се е охладила и кондензирала в това, което през днешния ден имаме като нашата планета и нейния сателит. ”

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР