В продължение на десетилетия милиони туристи и безброй лидери са

...
В продължение на десетилетия милиони туристи и безброй лидери са
Коментари Харесай

Превръщането на „Света София“ в джамия е руско-турска афера

В продължение на десетилетия милиони туристи и безчет водачи са посещавали големия шир на музея, който е издигнат през шести век прочие н. е. като християнска базилика „ Света София” в Констанцинопол. Безспорно е един от най-големите монументи на западната цивилизация, на в миналото славната хилядолетна Източна Римска империя. Следователно не е изненадващо, че решението на Върховния съд на Турция и указът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да я трансфорат в джамия притегли вниманието на интернационалната преса, написа гръцкото консервативно издание „ То Вима “ в материал, представен от организация " Фокус ".

Когато базиликата е приключена по време на ръководството на източния римски император Юстиниан, той произнася фамозната имитация: „ Соломоне, победих те! “ което значи, че базиликата е надминала славата на Втория храм на евреите. На 24 юли четири муезина ще приканват мюсюлманите да се молят в най-голямата и най-силна черква в християнството в течение на хиляда години, а по-късно в продължение на близо 500 години джамия, превърната на такава от Мехмед II, Завоевателят на Константинопол (1453 г.). Реджеп Ердоган като мним татко на постмодерна Турция гордо ще следи събитие, което той преглежда като световно-историческо.

Хиляди вярващи мюсюлмани ще се съберат вътре и към постройката, която е била над 80 години музей по декрет на създателя на западната модерна турска страна - Мустафа Кемал Ататюрк. В своите съвсем две десетилетия отпред на турската страна господин Ердоган претърпя поредност от политически трансформации, които последователно, само че устойчиво го слагат в борба със Съединени американски щати и останалия Западен свят. Той е придобил всички белези на водач, който е развил разнообразния боеприпас на авторитаризма - вяра, шовинизъм, неоимпериализъм (тук неоосмански) и ислямизъм. Сирия, Либия и Източното Средиземноморие са все райони, в които господин Ердоган - с малко спънки до момента – се опълчва на западните сили и е възприела ролята на районна суперсила, която не дава отговор пред никого.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР