В продължение на десетилетия лекарите лекуват децата със синдром на

...
В продължение на десетилетия лекарите лекуват децата със синдром на
Коментари Харесай

Разгадаха точните механизми на лекарство, използвано при СДВХ

В продължение на десетилетия лекарите лекуват децата със синдром на недостиг на вниманието и хиперактивност (СДВХ) с метилфенидат - стимулант, продаван под имената Ritalin и Concerta, което го прави едно от най-широко предписваните медикаменти, ориентирани към централната нервна система. Човек би предположил, че на фона на това откривателите към този момент ще знаят по какъв начин метилфенидатът работи в мозъка, само че в реалност се знае напълно малко за механизма на деяние на лекарството. Сега едно ново изследване се стреми да запълни тази празнота и да разбере по какъв начин метилфенидатът взаимодейства с мрежите за когнитивен надзор и държанието на вниманието.

Новото проучване е оповестено в Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging .

Това, което откривателите знаят, е, че лицата със СДВХ имат по-ниска интензивност на допаминовите сигнали спрямо невротипичните лица във взаимосвързаните мозъчни мрежи, които управляват вниманието и държанието, ориентирано към реализиране на цели. По-конкретно, допуска се, че метилфенидатът усъвършенства признаците на СДВХ като покачва равнищата на допамин в така наречен nucleus accumbens (NAc) - център за допаминова сигнализация.

В новото изследване откривателите, ръководени от доктор Йошифуми Мизуно, доктор Уейдонг Цай и доктор Винод Менон, употребяват мозъчни изображения, с цел да проучат резултатите на метилфенидата върху NAc и така наречен тройна мрежова система, която играе основна роля в държанието, изискващо адаптивен надзор на вниманието.

Източник: Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging (2022). DOI: 10.1016/j.bpsc.2022.10.001

Трите мрежи включват мрежите на вниманието, фронтопариеталната мрежа и мрежата на режима по дифолт. Установена е нарушена интензивност в NAc и в голям брой мозъчни мрежи при деца със СДВХ, което допуска, че дисрегулацията в системата може да е в основата на признаците на СДВХ и че коригирането на дисфункцията може да облекчи тези признаци.

" Нашите открития демонстрират в две самостоятелни кохорти, че метилфенидатът трансформира спонтанната невронна интензивност в системите за заплащане и когнитивен надзор при деца със СДВХ. Предизвиканите от лекарството промени в мрежите за когнитивен надзор водят до по-стабилно стабилно внимание. Нашите открития разкриват нов мозъчен механизъм, който е в основата на лекуването с метилфенидат при СДВХ, и дават информация за създаването на биомаркери за оценка на резултатите от лекуването ", отбелязва доктор Менон, Катедра по психиатрия и поведенчески науки, Медицинско учебно заведение към Станфордския университет.

Изследователите употребяват функционален магнитен резонанс (fMRI), с цел да измерят резултата на метилфенидата върху спонтанната мозъчна интензивност при 27 деца със СДВХ и 49 типично разрастващи се контроли. Децата със СДВХ са сканирани по време на две разнообразни визити с разлика от една до шест седмици - един път, до момента в който получават метилфенидат, и един път, до момента в който одобряват плацебо. (Типично разрастващите се деца не са получавали медикаменти или плацебо.)

Децата със СДВХ извършват и стандартизирана задача за оценка на устойчивото внимание. Освен това откривателите ревизират опцията за възпроизвеждане на резултата на метилфенидата върху спонтанната мозъчна интензивност във втора самостоятелна група.

Не е изненадващо, че децата са се справили по-добре със дилемите за внимание, когато са приемали лекарства. И както откривателите допускат, те също по този начин следят по-голяма спонтанна невронна интензивност в NAc и мрежите за внимание и режим по дифолт, когато е прилаган метилфенидат. Децата със СДВХ, при които се следят засилени промени в моделите на мозъчната интензивност в мрежата на режима по дифолт при медикаментозно лекуване, са се справили по-добре със дилемите за внимание при медикаментозно лекуване.

Констатациите са възпроизведени в две самостоятелни кохорти, като това от своя страна дава спомагателни доказателства, че метилфенидатът може да облекчи признаците на СДВХ посредством действието си върху NAc и тройната мрежова когнитивна система.

" Резултатите, при които е употребена необятно наличната техника на функционалния ЯМР в положение на покой, удостоверяват позитивните резултати на метилфенидата върху вниманието при деца със СДВХ и разкриват евентуалния механизъм на действие… “, споделя Камерън Картър, лекар по медицина, редактор на Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Работата задълбочава разбирането на откривателите за това по какъв начин СДВХ въздейства върху мрежите за когнитивен надзор в мозъка и по какъв начин метилфенидатът взаимодейства с тези мрежи, с цел да промени държанието. Констатациите биха могли да оказват помощ на бъдещи проучвания, които да употребяват мозъчни изображения като клинично потребен биомаркер, показващ дали лекуването има резултат или не.

Източник: Medical Xpress

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР