В продължение на 30 години в Република Северна Македония на

...
В продължение на 30 години в Република Северна Македония на
Коментари Харесай

Захариева: Антибългарската кампания на Северна Македония не е спирала

В продължение на 30 години в Република Северна Македония на държавно равнище се подтиква езикът на омразата към България. Когато ти провеждаш такава политика, няма по какъв начин да си подготвен да започнеш договаряния за Европейски Съюз. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева пред " Нова телевизия ", представена от БГНЕС.

“Езикът на омразата не се появява от последните месеци. Антибългарската акция не е серпантина. Тя се обостря постоянно преди значими моменти. Същото беше и преди подписването на Договора за другарство и добросъседство “, съобщи тя и добави: „ Ако желаят да влязат в Европейски Съюз, би трябвало да се придържат към европейските полезности. Не считам, че е добре жителите на тази страна да бъдат възпитавани в ненавист “.

Министър Захариева съобщи, че страната ни не е била притискана от немското председателство, с цел да промени позицията си. „ Не, не са ни натискали да променим позицията. Европейски Съюз не работи по този начин. Всяка страна е равноправна в този съюз. Разширяването би трябвало да бъде утвърдено от всичките страни-членки “, изясни тя.

Външният министър съобщи, че България има интерес от разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани, тъй като желаеме да имаме демократични и проспериращи съседи. Нашата поддръжка за районен съд Македония в никакъв случай не е била безусловна. Властите в Скопие от дълго време знаят, че има проблеми, които не са решили в двустранните връзки с нас. Министър Захариева уточни, че още предходната година по време на последното междуправителствено съвещание тези проблеми са били обявени. Подписан е и съответният протокол.

Сред проблемите са прекъсването на българските вложения в районен съд Македония с административни спънки, за което сме уведомили Европейска комисия, отвод от съдействие по линия на образованието и защитата, неналичието на прогрес по построяването на основния Коридор №8.

Захариева счита, че страната ни не е позволила неточност със основаването на Смесената българо-македонска историческа комисия. „ Не е работа на държавните управления да се схващат за историческите персони, а на смесената комисия, която трябваше да предложи решение на политиците “, сподели тя. /БГНЕС
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР