В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука

...
В притчите човек може да открие отдавна търсен отговор, поука
Коментари Харесай

Прочетете тази притча за нещастника – може да помогне и на вас

В притчите човек може да открие от дълго време издирван отговор, поука и очакване, а даже и своето предопределение. Ето една алегория за нещастника, която ще ни научи да бъдем по-уравновесени, предоставена ни от Съновник.бг.

Веднъж един човек заплюл Буда. Учителят обаче не се разлютил, а напълно умерено попитал мъжа дали това му е задоволително или желае още нещо. Един от учениците на Буда станал очевидец на грозната сцена и буен. Той изискал от учителя си позволение да накаже със мощ дръзкия мъж. Буда обаче се възпротивил. Той призовал към момента неопитния си възпитаник да резервира успокоение.
Обяснил му, че този трагичен човек е страдал задоволително доста и това злощастие е изписано на лицето му. Той добавил:

– Неговата постъпка несъмнено ще го подари с облекчение и покой и ще го избави от безумието му. Да, ти можеш да го накажеш със мощ, само че тогава ще се превърнеш в същия трагичен и изтерзан човечец като него.

Докато Буда поучавал последователя си, мъжът, който се изплюл, стоял и слушаш думите на учителя с изненада. Той недоумявал за какво Буда не е смутен от постъпката му. Та нали задачата била да го унижи и нарани! Реакцията на учителя мощно объркала мъжа. Той не получил удоволствието, което си мислел, че ще му донесе стореното, а в противен случай – в един миг самият той изпитал оскърбление.

Буда погледнал нещастника и макар грозната сцена му рекъл с обич:

– Прибери се у вас, дребосъче! Ти не изглеждаш добре. Вече задоволително си навредил на себе си. Трябва да възвърнеш силите си. Забрави за случилото се, тъй като за мен не значи нищо. Някой ден тялото ми ще се трансформира в прахуляк и ще бъде заплювано и тъпкано непрекъснато.

Щом чул тези думи, мъжът се разстроил и си отпътувал. Няколко часа по-късно той още веднъж потърсил учителя и го помолил за амнистия. А Буда го успокоил:

– Няма защо да ти прощавам. Аз не се повлиях от постъпката ти и тя не можа да ме оскърби. Радвам се само, че си съумял да намериш себе си и да се освободиш от вътрешния яд, който ти тежеше.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР