В президентството обмислят смяна на икономическия министърВсички решения на служебния

...
В президентството обмислят смяна на икономическия министърВсички решения на служебния
Коментари Харесай

Случаят „Петков“ влиза в Конституционния съд

В президентството обмислят промяна на икономическия министър
Всички решения на служебния кабинет могат да се оспорват в съда

Отказът от поданство може да отнеме сред 9 и 12 месеца

Още на следващия ден се чака парламентарни партии да нападат пред Конституционния съд законността на служебното държавно управление в частта за икономическия министър Кирил Петков, научи “Труд”. Причината е, че Петков има двойно поданство. Чл. 110 от главния закон изисква от министрите същите условия, каквито има член 65 за народните представители - да нямат друго поданство, да са навършили 21 години, да не са подставени под забраняване и да не изтърпяват наказване отнемане от независимост. Преди встъпване в служба всички членове на служебни кабинет и подават заявления по чл.110 от Конституцията. Любопитно е какво е показал в декларацията си Кирил Петков.

Самият той не отхвърля, че с изключение на български жител е гражданин и на Канада. “Спокойно мога да кажа, че аз - като Кирил Петков, направих отвод от канадското си поданство преди да встъпя като министър. Знаех, че съществува тази процедура и в първия миг, в който бях поканен за министър, направих този отвод. Този отвод е нотариално заверен”, разяснява в петък служебният министър. Нотариалната легализация обаче нищо не значи, разясниха адвокати. Необходим е документ от канадските управляващи, удостоверяващ, че лицето е с прекъснато поданство. Такава процедура трае най-малко 6 месеца, а сега канадските управляващи предизвестяват, че може да продължи сред 9 и 12 месеца, поради Коронавирус пандемията.

Министерството на външните работи към този момент е изпратило питане посредством посолството на България в Канада за съществуването на канадско поданство на Кирил Петков към датата на назначението му за министър на стопанската система.

“Труд” научи, че в президентството обмислят промяната на Кирил Петков, защото всички решения на служебното държавно управление могат да бъдат атакувани пред съда, поради присъединяване в тях на Кирил Петков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР