В престрелка заради решението на парламента страната ни да даде

...
В престрелка заради решението на парламента страната ни да даде
Коментари Харесай

Радев към ДБ: Хората от моята кохорта са завършили американски академии, а от вашата - съветски

В престрелка поради решението на Народното събрание страната ни да даде оръжия на Украйна се трансформира началото на срещата сред Румен Радев и " Демократична България ". Това е шестата подред консултация на президента преди завъртането на рулетката с мандатите за сформиране на държавно управление. Президентът Радев разгласи, че ще връчи третия мандат след Нова година, с цел да не се отиде на предварителни избори в най-тежките зимни месеци. 

Консултациите започнаха на 26 октомври, като Радев към този момент беседва с ГЕРБ-СДС, " Продължаваме Промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия. След " Демократична България " остава единствено " Български напредък ". 

Президентът Румен Радев вкара “Демократична България “ в пояснителен режим за военната помощ към Украйна.
По време на консултациите с представителите на обединението президентът в изострен звук сподели, че е  “kрайно сериозен към апелите на " Демократична България " да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим ". 
Той изиска съответни планове от Демократична България за военната помощ за Украйна, а съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов отбрани позицията на България да изпрати въоръжение.

По мотив военната помощ за Украйна Иванов опонира на Радев, че военната помощ ни въвлича във войната.
" Това не е просто двустранен спор. Това е част от една дълготрайна политика на Путин по реконструиране на неговото политическо въздействие в Източна Европа ", сподели Христо Иванов. Не би трябвало да се зариваме в пясъка, а да носим евроатлантическа отговорност. " Ако Путин успее, това не е в наш интерес, тъй като това значи всеки, с политика на силата, да постанова своите ползи в нашия район ", добави той. Беше значимо да дадем политически знак, обоснова Иванов решението на Народно събрание за изпращане на оръжие на Киев.
Президентът обаче попита " какво получиха тези страни, които предоставиха оръжие ". 
" Мисля, че сме на съвещания за сформиране на държавно управление ", отвърна Христо Иванов. 
" Никога не сме казвали - първо даваме, след това получаваме ", отхвърли водачът на Демократична България. Иванов добави, че воденето на договаряния се отнася до изпълнителната власт.
" Не считате ли, че в случай че имате такава информация, че това ще ни вкара във война, да свикате КСНС и да ни предоставяте информация ", отвърна той на въпроса с въпрос той към президента.
" Аз съм направил досега 4 КСНС и постоянно резултатът, резултатът е еднакъв. Националната сигурност изисква гаранции, а не празнословие. Понеже се спекулира по какъв начин Словакия дала комплекс С-300 и получила " Пейтриът ". Нищо сходно ", репликира Радев. И уточни, че такива с такива комплекси са им услужили от Германия, само че не са техни. " Съвременните въоръжени системи са високотехнологични системи, логистична база, образование, подготовка, разбор и организационни промени. Тоест, с един месец това не може и няма по какъв начин да стане. Това, което се одобри, като решение, в границите на един месец служебното държавно управление да реализира договаряния със съдружници за даване на въоръжения - аз съм извънредно скептимен ", разкритикува Радев поставените периоди по въпроса за оръжие за Украйна.
Президентът цитира Ивайло Мирчев с изказванието му, че Нидерландия е подготвена да ни подари въоръжение. " Трудно ми е да си показва, че български депутат може да роди сходни мисли, само че те изясняват за какво доверието в институциите си сви ", разяснява президентът.
И попита бившето държавно управление на Политическа партия и четворната коалиция " какво направи вашето държавно управление за тази рационализация ". Като попита дали обвиняванията на Демократична България в " путинофилия " могат да се адресират и до тях, откакто тяхното ръководство за 8 месеца не е направило нищо по въпроса за оръжията.
" Това, което мога да кажа, е, че то сигурно беше незадоволително ", изясни Христо Иванов. " Аз се удивлявам малко от този диалог ", установи той, като акцентира, че Демократична България също е за рационализация на българската войска.
" Предполагам, че в случай че чаках да разясня фейсбук постове, щях да се приготвя, само че по този начин сте решили ", означи Иванов. И повтори, че Путин има интерес от отслабена Източна Европа. 
" Аз няма да изтъквам изявления. Ние в действителност би трябвало да разберем, че след 24 февруари, колкото и да е късно, би трябвало да застанем на една страна. Не съм сигурен какъв брой работлив е този диалог, господин президент. Прав сте, че сме закъснели с години, не с 8 месеца ", съгласи се той за неналичието на рационализация на армията.
" За да има този диалог, доста неща са насъбрани през последните месеци ", като подсети на Демократична България офанзивите им по отношение на него, че не подписал " една декларация за Украйна ".
" Трябва да има политически знак, че Украйна има съдружници. България нямаше ясна позиция, за жалост, с помощта на вас ", опонира Христо Иванов.
" Това е моят жанр на работа в цялата ми кариера досега - да пазя своите хора. Но когато се нападат хората към мен, аз не мога да си мълча ", отвърна президентът. 
Консултациите на " Дондуков " 2 започнаха на 26 октомври. Досега президентът организира такива с първата по бройка група, тази на ГЕРБ-СДС, както и с " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане " и Българска социалистическа партия. 
Срещата е близо месец и половина след парламентарните избори, само че президентът даде поръчка, че няма да бърза, с цел да даде задоволително време на партиите, до момента в който не изчерпят всички вероятни разновидности в търсене на консенсус за съставяне на държавно управление.
Радев съобщи, че е значимо политическите партии да осъзнаят нуждата от градивен разговор, взаимни отстъпки и установяване на ясни общи цели в името на бъдещето на България. Като акцентира, че следва строго процедурата по Конституция, президентът изрази вяра партиите да правят оценка даденото в допълнение време за градивен разговор. " Надявам се да се възвърне разговорът и да имаме конструктивност в диалозите и договарянията сред партиите ", сподели Радев.
 
21 Ное 20224921 Ное 202290221 Ное 2022187320 Ное 202267020 Ное 2022147520 Ное 2022782КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани16 Ное 2022190819 Ное 202250918 Ное 2022162024 Sep 20222836
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР