В премиерското видение той кара каруцата, размахвайки камшик в ръка.

...
В премиерското видение той кара каруцата, размахвайки камшик в ръка.
Коментари Харесай

Мнения Daily - Московските миражи затулват борисовите

В премиерското привидение той кара каруцата, размахвайки бич в ръка. Още по тематиката
Мнения Daily - Винаги с Европейски Съюз, а пък в Русия с едно мислено

И още: Държавата може да бъде съдена за интервенция по договорката за ЧЕЗ; За Светлин Русев като за Харви Уейнстийн
30 май 2018
Мнения Daily - Картелът на хитреците тъпче българската роза

И още: Къде е чистата изгода от съветските туристи; Трябва самостоятелен контрол върху банковата ни система
29 май 2018 " Кремълска Фата Моргана "

Московските миражи затулват борисовите

От коментар на доктор Тони Николов за " Портал Култура "

Преминаването през Спаските порти крие прочут риск, отбелязва през 1802 година британският странник Едуард Даниел Кларк, защото и най-високопоставените непознати сановници или публични посетители на съветския самовластник попадат в клопката на натрапчиво привидение, наричано " кремълската Фата Моргана ". Става дума за мираж, оптично събитие, дължащо се на особеното деформиране на слънчевите лъчи от червеникавите кремълски стени, в резултат на което ярката светлина тихо пробягва пред непривикналия поглед на задморския посетител, приемайки най-причудливи форми, като че ли той се озовава в Елсинор, малко преди появяването на сянката на починалия датски крал в " Хамлет ". По-лошото, написа Кларк, е, че тази политическа театрална находка – Фата Морганата на осемнайсетте кули на Кремъл – не просто мами взора на новодошлия, само че и постоянно го лишава от самокритика, населявайки даже най-вироглавите и дебели глави с призрачни очаквания и неизпълними упования.

Не знам по какъв начин тъкмо министър председателят Борисов е минал Спаските порти на Кремъл. Онова, което е надалеч по-важно, е следното – по какъв начин българският политически мираж кореспондира или бива размит в московския.

В него – възпроизведем ли видението на президента Радев, против което министър председателят явно няма нищо срещу – Бойко Борисов кара каруцата постоянно самичък. Следователно той би трябвало да мине Спаските порти, размахвайки бич в ръка, а пък откъм гърба на каруцата да са натоварени потребните в тази ситуация отраслови министри. С което стигаме до архетипа на български мираж. Провинциален облик, отзвук от андрешковщина: тиня, тресавище, порутена крайпътна гара с австроунгарска изработка и комунистическа занемара, над което наложително плющи бич.

Толкоз по българския мираж за автокрацията, да се върнем към московската Фата Моргана. От нея, предвид на бързото редуциране на визитата на премиера Борисов, станаха явни най-малко няколко " изкривявания ".

Първо, " кривналата " към България тръба на " Турски поток ", съгласно великодушното заричане на президента Путин, небрежно бе " изправена " в известието на представителя на Кремъл Дмитрий Песков. Сиреч – нищо не е сигурно; желаете, само че и други желаят, така че ще забележим (в взаимозависимост от останалите неща в пакета).

И така, на второ място, стигаме до натрапчивото привидение за площадката на " Белене ", този " перпетуум мобиле " по пилеене на роден публичен запас, който още веднъж е в центъра на московската Фата Моргана. С оглед на казаното на представителя на Кремъл, очевидно точка първа (тръбата към " Турски поток " ) е тясно обвързана с точка втора (АЕЦ " Белене " ).

На трето място идва най-голямата съветска инвестиция в България – по думите на Владимир Путин – придобиването на 300 000 парцела в страната ни от жители на РФ и то на стойност 5 милиарда евро. Плашеща инвестиция по отношение на мащабите на България. И тя най-добре демонстрира по какъв начин московските миражи затулват българските.

---------- Страната ни сама се слага в състояние 9 години след газовата рецесия да е изцяло подвластна от съветската тръба.
Монополи

Цената на съветския газ е градежът на АЕЦ " Белене "

От коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле "

[Reuters]
Бойко Борисов имаше единствено една цел при първото си посещаване в Кремъл: да уговори нови доставки на съветски газ за България. Петимата министри в делегацията по този начин и не съумяха да отвлекат вниманието от шестия съпътстващ - шефа на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

Борисов трябваше да отиде в Москва по две аргументи: първата е обвързвана с обичания му план за газов хъб, който да получава гориво от няколко места и да разпределя доставки за други европейски страни, само че втората е надалеч по-съществена. В момента България получава газ единствено от тръбата през Украйна, а Русия се заканва да приключи доставките по това трасе поради влошените връзки с Киев и успеха на украинската " Нафтогаз " в милиардния арбитраж против съветския " Газпром ".

Рискът България да се окаже изправена пред липса на доставки не може да бъде напълно изключен. Страната ни обаче сама се слага в това състояние, тъй като към този момент девет години след газовата рецесия от 2009 година, България продължава все да достроява своите връзки със прилежащите страни и продължава да е подвластна главно от една тръба - съветската.

Почти издигнатият " Турски поток ", който ще придвижва газ от Русия под Черно море до Турция, може да се разклони и да доближи и до България - известието пристигна от Путин, който добави и увещание от Ердоган. Това обаче се разграничава от първичната цел България да контракти директна съветска тръба за бъдещия хъб. Различава се и от упоменатия преди седмица от Румен Радев " Български поток " след срещите му с Путин и Медведев. Но това е неоспорим резултат - България получи увещание, че " Турски поток " ще доближи до нейната територия, т.е. ще има доставки.

Какви количества обаче, на какви цени, с какви директни такси - всички тези въпроси остават за бъдещето. Единственият отговор към този момент е, че " завоят " на тръбата може да стане единствено при съблюдаване на всички правила на Европейския съюз. И с цел да няма неразбрали, съветският президент акцентира по какъв начин " ние обезпечаваме на 100 % българските потребности от природен газ ". Когато нямаш опция, цената е каквато каже другата страна.

Истинската цена Путин самичък я назова: Русия е подготвена да строи АЕЦ " Белене ", в случай че планът бъде възобновен. Това изяснява за какво толкоз трескаво българското държавно управление реши да одобри решение, с което да предложи на Народното събрание да анулира мораториума върху строителството.

----------- Смисълът от Европейски Съюз не е да се доберем до шведската маса, а да имаме по-силен глас.
Източни пиеси

Москва не има вяра на сълзи

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук-профил

[Reuters]
С Русия през днешния ден не става посредством раболепство. С Русия през днешния ден не става с дилетантство. С Русия през днешния ден не става с възторг. С Русия през днешния ден не става с извънредно нереалистична преценка за значимостта на нашата страна и личната ни раздута от официозните медии персонална значителност.

Отдавна не бях изпитвал такава болежка - да ни санкционират с искрено неуважение и с проявление на мястото ни в ъгъла на огромната политика, не геополитиката... Болката ми е за отношението към България. Трудно е човек да сдържа страстите си, когато става дума за сходно отношение към България.

Казах по какъв начин не става през днешния ден с Русия. А по какъв начин става?

С Русия през днешния ден става с ясна, европейска, съюзническа позиция - смисълът на участието в Европейски Съюз не е да се доберем до шведската маса, с цел да усвояваме европейските пари стремително и не напълно по предопределение. Смисълът на участието ни в Европейски Съюз е да имаме по-силен глас - съюзническия, обединявания, почтения, поредния, равноправния. С Русия през днешния ден става с консолидирано към ясни цели общество - което не заплаща налог на остарели настройки и нови илюзии, а знае, осъзнава своите национални ползи.

С Русия през днешния ден става единствено посредством опиране на професионализма, на науката и специалистите, на знаещите и можещите, на познаващите българските цели и геостратегическите подводни камъни и геополитическите мини със забавено деяние. С Русия през днешния ден става със стратегическо, визионерско, мислещо дълготрайно, високо интелигентно, надзъртащо оттатък хоризонта водачество.

Иначе резултатът от връзките с нея ще бъде като през вчерашния ден. Нищо. Даже по-малко от нищо. Много по-малко от нищо, само че от сърце!
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР