В предолимпийската година българския спорт изпраща една силна година, която

...
В предолимпийската година българския спорт изпраща една силна година, която
Коментари Харесай

Българин в НБА, шахматни кралици, нов куршум в плуването и завръщането на Григор Димитров

В предолимпийската година българския спорт изпраща една мощна година, която както съобщи и президентът на БОК Стефка Костадинова беше главно на младите. Най-хубавото от 2023-та година бяха няколко неща, а точно, че Александър Везенков се трансформира в една втория българин и първи доста дълга пауза в НБА - най-силното баскетболно състезание в света, шахматните ни грации изумиха и накараха цяла България да се гордее със страхотните триумфи, които реализираха на няколко фронта. Имаме и нов патрон в плуването Петър Мицин, който донесе историческа международна купа за младежи. Алберт Попов пък продължава да бъде измежду елита на алпийските ски и записа рекордни класирания. Най-добрият ни тенисист Григор Димитров също изпрати доста мощна година, в която си напомни най-хубавите години.
Прочетете още
Александър Везенков изпрати една неповторима година, в която му липсваше единствено трофея в Евролигата. Българинът стана MVP на постоянния сезон на Евролигата и игра край в шампионата, само че единствено точка не разреши на неговия Олимпиакос да победи против Реал Мадрид. Въпреки това през лятото той отпътува за Съединени американски щати и заигра за Сакраменто Кингс, ставайки едвам втория българин след Георги Глушков, който играе в Лигата на на извънземните.

Младата вяра в плуването Петър Мицин изуми плувния свят и стана международен първенец за младежи по плуване. Историческата купа Мицин донесе във времена, в които имаше много кавги в плуването най-много около Антъни Иванов, само че Мицин потвърди, че  може доста и несъмнено България още веднъж мечтае за край на Олимпиадата.

Шахът несъмнено може да разпознаваем като спорта на 2023-та година. Нургюл Салимова доближи до финала на Световната купа, което е един от най-големите шампионати в шаха, а Белослава Кръстева стана трета на Световното състезание за девойки. Двете дружно с пловдивчанката Виктория Радева , Гергана Пейчева и Антоанета Стефанова качиха България на европейския връх, ставайки европейски отборни шампионки.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ни зарадва в края на сезона със ужасно показване. Гришо се приближи до най-хубавите си години и игра край на шампионата от сериите Мастърс в Париж, а единствено в границите на месец записа победи над международните номер 2, 3 и 4. Само късният взлом не разреши на българина да влезе в 8-те най-хубави на финалния Мастърс в Торино. 

Алберт Попов затвърди позициите си в елита на международните ски и записа и най-хубавото българско класиране от близо 40 години насам, ставайки 3-ти в слалома при мъжете в Тахо, Съединени американски щати и зае 15-то място в крайното класиране в слалома за Световната купа.

В битката европейски първенци станаха Едмонд Назарян , Юлияна Янева и Мими Христова , която добави и бронз от Световното. 

В щангите Карлос Насар още веднъж беше над всички и реализира върхове, завоюва европейска купа и кръг от Световната купа, Ангел Русев също стана европейски първенец. 

Кубрат и Тервел Пулеви записаха в края на годината победи на боксовата церемония в Коста Меса, Съединени американски щати. За Кубрат този триумф беше доста скъп, тъй като пристигна след дълга пауза отвън профи бокса. 

Български спортисти завоюваха още половин дузина медали от Европейски шампионати за мъже, дами и младежи и девойки в разнообразни типове спорт. 

Футболните национали за жалост още веднъж разочароваха и не съумяха да се класират за Евро 2024. Така България направи 20 години без класиране на огромен футболен конгрес. Националите действително изгубиха единствено един път от любимците Унгария и Сърбия и направиха общо три равенства, България приключи на последното място в групата и не записа победа в квалификациите. На другия полюс бяха женските националки, които в дебюта си в Лигата на нациите преодоляха групите и ще играят за класиране в по-горна група.

Баскетболните национали не престават битката за класиране на Евробаскет 2025, откакто не съумяха да се показват доста добре в първата си квалификационна група през 2022-ра година, те играха в спомагателна група, която завоюваха със единствено една загуба и 5 победи. Догодина националите ще се борят за класиране в много тежка група против международния първенец Германия, Швеция и Черна гора.

Волейболните национали при мъжете разочароваха изцяло, откакто на домашното Европейско България победи единствено Украйна и Финландия и загуби срамно във Варна от Испания. Тимът се класира четвърти и съумя да мине групата, само че там чакаше мощният тим на Фрация и националите бяха отстранени още на осминафиналите. Женските националки доближи за първи път от много време четвъртфинал на Европейско, а това те направиха и с един от най-младите си сформира в историята. България мина групата си и отпадна на четвъртфиналите от опитния отбор на Нидерландия.

Как се показаха пловдивски спортисти вижте тук:
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР