В предаването Лице в лице по БТВ Христо Хинков, каза

...
В предаването Лице в лице по БТВ Христо Хинков, каза
Коментари Харесай

Христо Хинков: Електронните рецепти работят и това не затруднява много лекарите

В предаването „ Лице в лице " по БТВ Христо Хинков, сподели че електронизацията напредва в български условия. „ Електронните предписания работят и това не затруднява доста лекарите. Проблемът е с изписването на антибиотиците. Тази безразборна приложимост на антибиотици ни е довела до най-голямата устойчивост в Европа. "

По думите му сега над 80% от антибиотиците към този момент се изписват с електронни предписания. „ Колегите стартират да привикват. След една среща във в съсловните организации взехме решение да има един временен интервал, в който да се напасват всички дефекти. Той е до 1 април ", заяви той.

„ Хартиената рецепта остава и след 1 април. Договореното беше да се направи едно изследване и да се види каква е готовността да се премине напълно на изписване на електронни предписания за всички медикаменти до края на годината ", разясни здравният министър.

Във връзка с неналичието на медикаменти, проф. Хинков съобщи: „ Объркан съм, тъй като няма обединен отговор. Такъв дефицит се следи освен в България, а и в цяла Европа. Проблемът е мултифакторен. Той се дължи на забавено произвеждане или използването му не по предопределение, както е с медикаментите за диабет. В България казусът е обвързван и с изкушението за реекспорт, поради по-високата цена. България е дребен пазар и някои производители се отдръпват от страната ни. Електронната рецепта е един от лостовете да се изсветли пътят на медикаментите ", изясни здравният министър.

„ Има смяна на формулата за надзор на медикаменти. Електронната система за следене на медикаментите би трябвало да се съобрази ", акцентира той.

На въпрос за плана за детска болница, министър Хинков съобщи: „ Аз съм почнал стабилно да работя в тази посока. Мотивиран съм да раздвижа този план и да го доведа най-малко до първа копка. В Горна баня има терен, на който може да се построи, само че би трябвало да се съборят обекти, които в този момент се намират на него. Следващата стъпка ще бъде план за архитектурен план. След това ще стартира строителството. Проектът ще е под надзора на Световната банка. Ние още не знаем какъв брой ще коства той. Това е народен план и страната ще го финансира със заем ".

„ Аз съм за пазарните връзки в опазването на здравето, само че те би трябвало да бъдат контролирани. Здравеопазването би трябвало да бъде налично за всички жители. Частната инвестиция не може да бъде спряна, само че би трябвало да бъде контролирана и има лостове за това ", сподели още министърът на опазването на здравето.

бТВ, „ Лице в лице "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР