В православната традиция днес е Неделята на взаимното опрощение. Тя

...
В православната традиция днес е Неделята на взаимното опрощение. Тя
Коментари Харесай

Сирни Заговезни е, иска се прошка и се прощава

В православната традиция през днешния ден е Неделята на взаимното помилван. Тя е в навечерието на Великия пост, който стартира от на следващия ден и в идващите седем седмици приготвя вярващите за празника на Христовото Възкресение.
Църковните текстове, които се четат през днешния ден по време на богослуженията - приканват християните да простят и да изискат амнистия.
Денят, прочут и като Сирни Заговезни, е богат на традиции и ритуали.
Църквата приготвя вярващите за подвига на великия пост от на следващия ден с днешния празник на взаимното помилван.

„ Това е заключено в късите думички „ простено “, „ простѝ “. Прошката е като лепило, което сглобява счупените елементи. Много е значимо освен да поискаш амнистия, само че и фактически да изпиташ със сърцето си тази независимост, че ти си дал прошка, прощавайки на всички ние желаеме амнистия и от Бога, единствено по този начин можем да изпросим и неговото снизхождение “.

„ Това е имал поради Христос, като е споделил „ Прощавайте, с цел да бъдете простени “.

Трапези без месо и фамилни събирания с разнообразни ритуали са част от богатата обредна традиция на Сирни Заговезни.

„ Още от моето детинство, този празник хората доста го уважаваха. Млади фамилии отиват при кръстника с стомна вино, портокали, шоколадови бонбони, в миналото имаше на килограми, да си дадат амнистия “.

„ Баба връзваше на тавана конец, на който връзвахме бяла халва, яйце, сирене, някъде му споделят амкане, хамкане, ние си му викахме ламкане. Идеята беше някой да успее да хване това, което се върти на конеца. Мама, баща, целувах ръка на баба и дядо, по-късно ние на тях. Прошката е една от най-хубавите християнски черти “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР