В позицията на ПП МИР относно кандидатурата на Иван Гешев

...
В позицията на ПП МИР относно кандидатурата на Иван Гешев
Коментари Харесай

ПП МИР: Изборът на Гешев напомня за избора на Пеевски

В позицията на Политическа партия МИР по отношение на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор на България се споделя, че този избор доста наподобява на избора на Делян Пеевски за началник на ДАНС преди години. Те насочат молба към президента да не подписва указа за Гешев.

Ето и цялата позиция на Политическа партия МИР:

" Главният прокурор на Република България е публично значима изборна позиция, която би трябвало да подсигурява доверието на българските жители в правосъдната система и да пази правовата страна.

Политическа партия МИР смята, че процесът по издигане на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор доста припомня на кандидатурата и избора на Делян Пеевски за началник на Държавната организация за национална сигурност.

Липсата на конкуренция и явният политически сговор в парламентарно показаните политически партии демонстрира, че не са от голяма важност професионалните и морални качества на една персона, а способността й да обезпечи успокоение на тези, които се тормозят позицията на основен прокурор да бъде заета от самостоятелен експерт.
Политическа партия МИР се причислява към публичното неодобрение породило се от издигнатата кандидатура на Иван Гешев заради следните аргументи:

1. Спрямо активността сегашния основен прокурор Сотир Цацаров и неговия екип, българските жители не един път показаха своето неодобрение и противоречие във връзка с многочислените случаи на съмнителни обвинявания, голословни процесуални дейности и също такива бездействия. Като част от този екип Иван Гешев е притежател на това публично неодобрение и през днешния ден, което прави кандидатурата му несъвместима с етичните правила за позицията на основен прокурор.

2. Настоящият заместител основен прокурор Иван Гешев демонстрира полярност в отношението си към политически лица във връзка с които има подозрения за осъществени закононарушения. Спрямо някои политици с повдигнато обвиняване в публичното и медийно пространство очевидно се разкриват условия, които да образуват публично мнение против тях, а по отношение на други се пази безмълвие. Тази двоякост е несъвместима с визиите ни за самостоятелна персона, която може да бъде лицето на прокуратурата на Република България.

3. Предизвестеният избор за всяка една значима изборна позиция в правосъдната власт е демонстрация на кадрово изтощение и безпардонен знак към българските жители, че през днешния ден държавното обвиняване работи не в името на народа, а макар неговото право да разчита на самостоятелни правоохранителни органи, които се подчиняват единствено на закона, както е записано в Конституцията на Република България.

Политическа партия МИР смята, че има доста други експерти от кариерата, които могат да бъдат почтени претенденти за основен прокурор, а изказванието от страна на Министъра на правораздаването Данаил Кирилов, че в случай че издигне друга кандидатура ще опълчи двете колегии на Висшия правосъден съвет, е откровена абдикация от задължението му да бъде посредник в този висш орган на правосъдната власт и да търси конкурентен избор в интерес на обществото.

Изборът на Иван Гешев за основен прокурор ще бъде избор на самопровъзгласилия се политически хайлайф, който през днешния ден се припокрива с правосъдната система и за следващ път прави компромис с битката с корупцията, бавното правосъдие и некачествено следствие в името на личното си успокоение. Този компромис е сигурна крачка обратно от участието ни в Шенгенското пространство, изключително в миг, в който публичното доверие в прокуратурата на Република България е под 4%.

Поради това Политическа партия МИР приканва Президента на Република България да отговори на публичните упования и да не подписва декрет за назначение на Иван Гешев за основен прокурор.

Обръщаме се с зов към президента да образува публичен съвет, който да предложи на Висш съдебен съвет и други претенденти за осъществяване на конкурентен още един избор.

Необходимо е да има нова процедура за избор на основен прокурор, която да се организира в условия на необятен публичен и професионален спор.

Ние членовете на Политическа партия МИР считаме, че идващия основен прокурор на Република България би трябвало да има с изключение на професионален опит, само че и морал, разпоредителност и родолюбие! "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР