В повече от 370 училища в страната предстои да бъдат

...
В повече от 370 училища в страната предстои да бъдат
Коментари Харесай

Стартира изграждането на нови спортни площадки в над 370 училища

В повече от 370 учебни заведения в страната следва да бъдат издигнати нови или напълно актуализирани съществуващите спортни площадки по стратегия на Министерството на образованието и науката. Това стана ясно по време на среща сред министъра на образованието и науката проф., министъра на младежта и спорта доцент и Христо Стоичков. Тримата разискаха опциите за поощряване на всеобщия спорт от най-ранна възраст и взаимни начинания в тази област.

Министър Цоков подчертава, че това е главен приоритет за МОН, в който си партнират с ММС, само че е доста значимо и присъединяване на престижи, чиито образец децата биха следвали.

През идната седмица следва МОН да разгласява утвърдените планове за нови спортни площадки, като се чака нова спортна база да получат повече от 120 хиляди възпитаници.

„ Осигурени са и над 140 млн. лв. за създаване и ремонт и на физкултурни салони в учебните заведения в страната “, изясни министър Цоков. По модула на програмата за физкултурни салони ще се финансира предпочитано построяването на салони в учебни заведения, които не разполагат с такива.

Тези, които към този момент имат салони, ще могат да употребяват средствата за тяхното възобновяване и ремонт.

Министър Илиев разяснява, че измежду най-важните цели за екипа му е привличането на децата към спорта от най-ранна възраст. „ Само по този начин можем да изградим привички в тях и да превърнем спорта в неделима част от целия им живот “, акцентира той.

По думите му по тази причина и интернационално потвърдили се спортисти като Христо Стоичков са най-важните посланици в постигането на тази цел.  Христо Стоичков показа за опита и напъните си в развиването на лична футболна академия в Етрополе.

В момента там упражняват 110 деца от целия район. Децата в нея живеят в общежитие и учат в три локални учебни заведения. Самата школа е основана през 2007-2008 година като оттогава от нея са излезли над 20 професионални футболисти, в това число такива играли във всички гарнитури на националния тим, в А и Б група, както и в чужбина.

За него е от изключителна значимост изпълнителната и локалната
власт да работят дружно и да подкрепят всяка смислена самодейност в страната, която способства за повече спорт и откриването на нови гении.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР