В постсъветските страни от Източна Европа почти на всяка крачка

...
В постсъветските страни от Източна Европа почти на всяка крачка
Коментари Харесай

Епопея на освобождението: Как бившите соцстрани се отърваха от съветските паметни

В постсъветските страни от Източна Европа съвсем на всяка крачка са се срещали освен мегаломански паметници, само че и серийно създадени скулптури или бюстове на държавни и партийни водачи, писатели и художници. Подобни монументи са освен това от елементарна агитация, те са способи за индоктринация на локалното население. Част от паметниците заемат най-централните места в източноевропейските столици, против което обществото недоволства.

Много от статуите и мемориалите изобразяващи знаци на Съветския съюз, Червената войска и социалистически водачи, бяха отстранени в годините след 1989. Останалата част бяха съборени в редица страни на фона на отвращение от съветското навлизане в Украйна на 22 февруари 2022 година А този развой наподобява няма да завърши скоро.

На 2 август българското държавно управление също взе значимо решение, въпреки и закъсняло - промени статута на мемориалния комплекс „ Паметник на руската войска “ и от парцел обществена държавна благосъстоятелност мина в парцел частна държавна благосъстоятелност. Това беше следващата стъпка към премахването на паметника, пораждащ несъгласия и разделящ обществото от десетилетия. Този монумент постоянно е именуван МОЧА (Монумент на окупационната алена войска, от съветски на български моча значи урина – бел. ред.), което е самобитен израз на отхвърли на част от българското общество да недоволства против неговото битие в център на европейска столица на страна, член на Европейски Съюз и НАТО. Надеждата е това да е първата решителна стъпка в отстраняването на доста други сходни паметници, които се издигат из цяла България, да последват ориста на МОЧА.

Пример за това могат да ни бъдатдруги европейски страни, които към този момент са пратили паметниците от времената на Съюз на съветските социалистически републики в историята. През последните години доста руски монументи бяха демонтирани. Този развой е най-ясно изразен в някои страни от Източна Европа и балтийските страни.

Украйна
Киев се зае с премахването на паметници от Втората международна война доста по-късно от Полша, само че не по-малко ревниво.

Редица монументи в Украйна бяха демонтирани или разрушени след анексирането на Крим от Русия през 2014 година Някои от тях бяха изменени, тъй че да отразяват почитта към украинските бойци, взели участие в спора против сепаратистите в Донбас.

Особено след ескалацията на войната през февруари 2022 година, военните мемориали в Украйна още веднъж са обект на яростни разногласия. Те са хванати в кръстосания огън, защото в доста случаи са издигнати тук-там със стратегическо значение, които са били обект на тежки боеве по време на нацисткото настъпление през Втората Световна война и през днешния ден още веднъж се намират в значими градове и села, част от военните проекти.

Киев от дълго време демонтира паметника на другарството сред Украйна и Русия от руската ера.

На 1 август тази година служащи смъкнаха сърп и чук от гигантска скулптурна фигура, която бди над украинската столица. 62-метровата стоманена фигура на жена, която държи щит с меч, сърп и чук, е открита през 1981 година като мемориал на руската победа във Втората международна война. Издигната на върха на постройката на военния музей, тя е известна на украински език като „ Баткившчина Мати “, безусловно " Майка на Отечеството ".

Министерството на културата на Украйна поддържа проект за слагане на нов щит на фигурата с тризъбеца на страната, оповестиха локалните издания.

Полша
През 2017 година Полша одобри закон, забраняващ монументи, които " символизират или пропагандират " тоталитарни режими. Законът не важи за паметници, които са „ художествени творби или са издигнати върху останките на починали бойци “.

Полша може да се назова рекордьор по брой отстранени монументи на руската войска. От 561 монументи на воини отвън военните гробища, в този момент са останали единствено към 100, само че те понижават бързо.

По време на Втората международна война Червената войска прогонва немските сили от Полша, само че последвалият комунистически режим, натрапен в страната, се преглежда от множеството поляци като доста по-мрачен интервал в тяхната история. Поляците обръщат внимание на обстоятелството, че през 1939 година точно Нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики си поделят територията на Полша. Впоследствие Москва убива близо 22 хиляди поляци, най-много офицери, в Катин.

Всичко това кара полския народ да се запита: Трябва ли една окупационна войска, изгонила друга окупационна войска да бъде почитана в Полша?

Президентът на Института за национална памет на Полша участва на разрушаването на монумент в Хжовице преди няколко години и там съобщи пред Би Би Си: „ Няма място за монументи и знаци, маркирани с алената звезда обществено в свободна, самостоятелна и демократична Полша, нито в свободна Европа. "

Унгария
„ Ботушите на Сталин “ – е наименуван остатъка от голямата скулптура на кръвожадния деспот, която в миналото се е издигала в центъра на Будапеща. Тя е била съборена в гнева на унгарците по време на въстанието през 1956 година, три години след гибелта му. Разположени пред някогашна спортна сцена в предградие на Будапеща, „ ботушите “ са позиционирани на входът към паркът " Мементо " - гробище за комунистически скулптури, свалени по време на прехода на страната към народна власт.

Балтийските страни
Литва, Латвия и Естония организираха акция за унищожаване на руските монументи, макар че значително етнически руснаци са жители на трите балтийски страни.
Паметникът на поведата, е мемориален комплекс в Парка на успеха, Рига, Латвия, повдигнат през 1985 година В последно време е обект на дългогодишни разногласия в актуалното латвийско общество. Много етнически латвийци го считат не за знак на освобождението, а по-скоро за начало на руската окупация. Обелискът на паметника от време на време е именуван на латвийски език " пръстът на Москва " или „ okupeklis “ („ Паметник на окупацията “ – бел. ред.)

След съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година е взето решение паметникът да бъде дефинитивно отстранен. Това събитие е единствено част от поредицата акции против паметници, които биват възприемани като знак на господството на Кремъл в Прибалтика.

През август 2022 година министър-председателят на Естония Кая Калас разгласи, че в допълнение към паметника на танка Т-34 в Нарва ще бъдат преместени още шест руски паметника. Според тогавашните известия в локалните медии това са мемориални плочи на Петровския площад, обелиск на бойците от Червената войска, монумент на Героя на Съветския съюз Игор Графов, два паметника, свързани с Втората международна война в Нарва-Йоенсуу, и монумент на руския десант в Мерикула.

В изказване на държавното управление се посочваше, че военните монументи на Съветския съюз " към този момент не са въпрос на локална основа ".

" Като се има поради скоростта на повишаване на напрежението и объркването към паметниците в Нарва, би трябвало да действаме бързо, с цел да осигурим публичния ред и вътрешната сигурност ", съобщи по това време Калас. " Ето за какво държавното управление одобри решението за унищожаване на военните монументи на някогашния задграничен режим там, с цел да не им разреши да активизират повече неприязън в обществото и да отворят остарели рани. "

Литва също продължава методично да отстранява монументи на руски бойци. Още през 2018 година е отстранен монумент край село Мирославас, който е бил инсталиран през 1985 година на мястото на едно от първите сражения от така наречен „ Велика отечествена война “, написа „ mk.ru “.

Неотдавна в Каунас беше демонтиран монумент, изобразяващ руски боец, на военното гробище в Аукстеджи Шанчи. А на 25 април предходната година в литовските градове Кедайняй и Шета локалните управляващи взеха решение да демонтират още два паметника.

Чехия и Словакия
Властите на Прага стигнаха най-далеч от всички, проявявайки особена досетливост.

Паметникът на маршал Конев, под чието командване войските на 1-ви Украински фронт навлизат в Прага на 9 май 1945 година, е отстранен през април 2020 година Скулптурата на маршала с букет люляк в ръце е сложена на площад " Интербригада " на 9 май 1980 година

През май т.г. управлението на регион Прага 3 взема решение да преименува улицата, кръстена на маршал Иван Конев през 1946 година, а кметството на чешката столица лишава руския пълководец от статута на почетен жител на града.

В началото на март 2022 година в град Свидник в Източна Словакия протестиращи нападнаха скулптура, издигната в памет на бойците от Съветската войска. Плочите бяха залети със синя и жълта багра, а фигурата на руския боец зацапана с алена багра. Подобни случаи с митинги под формата на артистичност, се организират от години в столиците на България, Полша, Украйна, Балтийските страни, Чехия, Словения, Унгария и други.

По своята същина военните монументи са политическо изражение, даже единствено тъй като символизират мощта на Червената войска, която в доста случаи не е възприемана като избавител. Чрез демонтажът им, страните имат чувството че образът на градовете им най-сетне минава в 21-век и оставя трагичния интервал на руската власт зад тила си.

Източник: БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР