В последно време доста се заговори за лидерството и лидерските

...
В последно време доста се заговори за лидерството и лидерските
Коментари Харесай

Неформалното лидерство

В последно време много се заприказва за водачеството и лидерските качества. Все по-често тази „ купа “ се спряга дружно с триумфа и се счита, че не можеш да бъдеш сполучлив, без да си водач, или просто сполучливите хора са потвърдени водачи. Добре, само че какво е водач? Повечето хора са привикнали, че това е висшестояща позиция, обвързвана с президентски или управнически пост в дадена компания или непосредствено притежателят е водачът в компанията. Но се оказва, че не всеки път началникът ви или индивидът, подложен над вас, се приема за водач от неговите подчинени. Но това може да е елементарен човек, който съставлява неофициален подобен.

Според семантиката на думата в тълковния речник водач има 4 избрания:

1. Водач, началник на политическа партия или на обществено-политическа организация.

2. Този, който води при спортни надпревари.

3. Кораб, оглавяващ колона, група от съдове.

4. Изобщо лидер, който увлича, управлява.

На образование по водачество предиздвикали участниците да свържат водачеството с 1 дума. Изказали се разнообразни догатки, които онагледяват, че тази характерност или позиция е нещо доста повече от изброените избрания. Свързали водачеството с човек, който води, или водачество. Други „ синоними “, които били дадени, са отговорност, въздействие, визия, смяна, потребност, мощ, нужда в избрани сфери, управление, служение, развиване, вродено умеене, слугуване, грижа, ентусиазъм, да предава, да умножава, добър комуникатор, оратор.

Ясно се вижда от усещанията и разбиранията на хората, че водачът в действителност е доста комплицирана персона. Той би трябвало да бъде човек, който естествено да буди доверие, да бъде следван от хората, има отговорност към своите почитатели, схваща ги, стимулира ги и е в работа към тях. Едни от най-вдъхновяващите водачи са били Майка Тереза, Папа Йоан Павел II, принцеса Даяна и други. Мартин Лутър Кинг е повел хиляди хора в Похода във Вашингтон на 28 август 1963 година и е произнесъл прословутата си тирада „ Имам (една) фантазия “. Той е имал всички характерности на водача.

Какви са главните черти на ефикасните водачи?

На първо място тези хора виждат някаква потребност, неправда или нещо, което е значимо и би трябвало да се промени към по-добро. Както Мартин Лутър Кинг е видял нуждата от тъждество сред бели и черни, потребността от равни права и унищожаване на расизма в Америка.

Лидерите имат някаква заложба, умеене, интелектуални запаси, които спрягат по отношение на видяната потребност. Може те да не са осъзнавали тези свои качества преди този момент, само че служейки на хората, те откриват качества, мощ, от които се нуждаят на този стадий. Майка Тереза и принцеса Даяна са образци по какъв начин човек може да работи за положителното на другите.

Водачите имат един необикновен жар, хъс, пристрастеност, целенасоченост, както и непресъхваща сила що се отнася до удовлетворяването на потребността. Имат визия, фокус, идеали какво би трябвало да се случи.
Те повеждат другите, увличат със пристрастеността и визията си хората към себе си, а по-късно почитателите се умножават.

Лидерите преследват цел. След визията водачите начертават проект, по който да я осъществят, като слагат съответни цели, като работят непрекъснато върху тях. Нито една велика цел не е реализирана от един човек, постоянно силата е била в групата, която е последвала водача и е помогнала една фантазия да стане действителност. Индивидуалната визия се е трансформирала в групова.

Лидерите не се стопират пред пречките и трудностите. Те са спечелили. Не се предават, каквото и да се случи, тъй като не го вършат за себе си. И тук идва мястото на отговорността към другите.

Ефективните водачи имат значимо обръщение към света или обкръжаващата публика. Реално водят до смяна на събитията, задействат всички сили и средства, с цел да осъществят крайната си визия и цел.

Оказва се, че каквато и позиция да заема човек в професионално отношение, той може да бъде водач. Лидер е дамата в обществения дом, която дава облекла и храна на бедните; водач е спортистът – неработоспособен, който не се стопира преди финала и въодушевява многочислената публика; водач и елементарният чиновник, който дава и осъществя хрумвания в миг на рецесия, когато компанията е пред банкрут и й би трябвало знамение, с цел да върне задълженията си; водач е ръководителят на асоциацията, която без значение от проблемите се бори за онкоболните; както и учителят, който въодушевява учениците си.

Във всеки един стадий от живота си човек може да стане водач. Какво му би трябвало ли – да види потребност, да има визия и да запретне ръкави.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР