В последният си доклад PV Installations tracker Q1 2019 консултантската

...
В последният си доклад PV Installations tracker Q1 2019 консултантската
Коментари Харесай

IHS Markit прогнозира изграждане на 129 ГВт фотоволтаични мощности


В последният си отчет PV Installations tracker Q1 2019 консултантската компания IHC Markit предвижда, че през 2019 година в света ще бъдат построени 129 ГВт фотоволтаични слънчеви електроцентрали, което е малко повече от 2018 година Според другите източници, построените централи фотоволтаични мощности варират от 94 ГВт (според доклада на IRENA) и 109 ГВт (BloombergNEF или BNEF).

Експертите от IHS Markit покачват и прогнозата си от декември. Тогава те предвидиха, че през актуалната година слънчевите мощности, които ще бъдат построени ще са от порядъка на 123 ГВт.

С висока неустановеност, съгласно създателите на отчета към сегашния миг се характеризират пазарите на Китай и Индия. По отношение на Китай се показва, че към момента се чака решението на управляващите във връзка новата система за поддръжка на силата от слънчеви мощности. От IHS обаче чакат, че темпът на растеж на пазара ще се усили общо с 2 % спрямо 2018 година, когато бяха въведени в употреба 45 ГВт.

Разбира се, Азиатско-тихоокеанският район остава водач, като на него се падат 64 % от всички нови слънчеви централи, които, съгласно прогнозите ще бъдат издигнати през 2019 година.

От консултантската компания означават, че се чака мощен растеж и на пазара на слънчева сила в Европа и Съединени американски щати.

Основен инструмент за развиването на този сегмент в Съединени американски щати ще бъдат данъчните облекчения, които се чака да влязат в действие от 2020 година Очаква се те да подтикват вложителите за оптималната реализация на планове през актуалната, а също и през идната година.

По отношение на европейския пазара, от IHS Markit чакат също несъмнено покачване на слънчевите електроцентрали. Прогнозата е за въвеждане в употреба на над 19 ГВт. По-рано Solar Power Europe регистрира, че през 2018 година в Европа са били издигнати слънчеви електроцентрали с мощ от 11 ГВт.

Като цяло това значи, че слънчевата енергетика ще продължи да пораства с високи темпове. Ако през 2015 година въведените в употреба слънчеви мощности са били от порядъка на 50-55 ГВт, то това е много под данните, които се показват към сегашния миг. Пазарът решително се приближава до равнището от 150 ГВт годишно.

Докладът на IHS Markit е много непретенциозен поради оповестеният по-рано преглед и прогноза на Съюзът на немските машиностроители с така наречен юбилейно издание на на годишната „ Пътна карта за технологиите във фотоволтаиката “. Документът заслужава внимание, само че безспорно извънредно любопитни са обрисуваните сюжети за развиването на бранша на слънчевата енергетика.

Най-песимистичния сюжет планува построените мощности в бранша на слънчевата енергетика през 2050 година да са от порядъка ан 4500 ГВт. При този сюжет слънчевата енергетика ще създава към 16 % от международната електрическа енергия.

Изключително оптимистичният сюжет планува през 2050 година построените в света слънчеви мощности да са от порядъка на 63400 ГВт. Това, съгласно изчисленията значи, че ще се покриват 69 % от първичното ползване на сила.

Вижте още: https://technology.ihs.com/609463/pv-installations-tracker-q1-2019

Докладът на IRENA: http://renen.ru/in-2018-171-gw-of-res-power-plants-were-commissioned-in-the-world-irena/

Прогнозата на BNEF: http://renen.ru/investments-in-clean-energy-in-2018-exceeded-325-billion/

както и: https://itrpv.vdma.org/

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР