В последния работен ден за 2023 г. индексите на българската

...
В последния работен ден за 2023 г. индексите на българската
Коментари Харесай

Десетте акции на 2024 г.

В последния работен ден за 2023 година показателите на българската фондова означиха непредвиден растеж. Най-популярният от всички- Sofix- нарастна с над 3% на 29 декември, с което изпрати годината с над 765 пункта. Това е най-високото равнище на най-стария показател на българската фондова борса за 2023 година Всъщност е и най-високото от октомври 2008 година, когато показателят беше в напълно друга траектория в разгара на финансовата рецесия. В процентно изражение през последните дванадесет месеца знакът бележи растеж от над 27%. Доброто му показване се дължи главно на две компании: " Шелли " и " Софарма ", които през годината набъбнаха надлежно от над 130% и 60%.

От 2006 година насам " Капитал " прави анкета измежду финансовите специалисти за бъдещето българския пазар. В миналогодишното издание анализаторите предвидиха по-консервативно показване от Sofix. Тази година не е по-различно. Средно упованията на финансовите специалисти са за растеж от към 6% през 2024 година или Sofix на 809 пункта в края на годината. Оптимисти Най-оптимистична е прогнозата на Красимира Коджаманова, изпълнителен шеф и портфолио управител на " Селект Асет Мениджмънт ". " Продължаващото високо равнище на инфлация и към момента не толкоз атрактивните банкови депозити в страната, ще продължат да поддържат вниманието на вложителите към опциите, които предлага финансовият пазар ", споделя пред " Капитал " Коджаманова. " Положителната вълна от сполучливите IPO процедури на няколко компании на BEAM пазара, както и упованията за нови такива през 2024 година, в това число на контролиран пазар, в допълнение ще подтикват пазарната интензивност. " добавя тя. Коджаманова предвижда растеж от към 18% на Sofix, който чака да доближи 900 пункта.

Оптимист е и Красимир Йорданов, портфолио управител в " Скай Управление на Активи ", който планува растеж от 11% за Sofix. " Българският пазар ще се въздейства от придвижванията на американската и европейските тържища като ще се следи асиметрия: при растеж на западните тържища, ще се качва и българската, само че при спад отстъпването на българските акции ще е по-слабо " споделя Йорданов. " Причината е, че има доста малко непознати вложители у нас, както и фактът, че от дълго време българските компании се търгуват с отстъпка по отношение на развитите пазари, както и по отношение на други frontier markets на база risk/return ", добавя портфолио мениджърът пред " Капитал ". Консервативен взор Не всички са по този начин позитивно настроени. Габриела Станчева, специалист от " БенчМарк Финанс ", предвижда лек спад на българската фондова борса през 2024 година " Очаквам пазарът да е внимателен през идната година. Сравнено с 2022 година липсваха толкоз нови листвания на компании " споделя Станчева. Анализаторът чака спад от към 1-2% за Sofix до 750 пункта. Трябва да се означи, че " Капитал " събра мненията на експертите към 22 декември. С други думи растежът от последните дни на декември евентуално не влиза в сметките на анализаторите.

Друга по-консервативна прогноза е на Веселин Радойчев, шеф на " Първа Финансова Брокерска Къща ", който чака най-малък растеж от 1%. " 2023 се потвърди като една от най-сложните за прогнозиране години в историята на Българския фондов пазар, като позитивните ни упования за растеж бяха неведнъж надминати ", споделя Радойчев. " Това несъмнено, се дължи на особеностите на БФБ като ниската ликвидност, която разреши съществени придвижвания в цените със относително дребни за международните стандарти размери на търговия. През 2024 чакаме известно изстудяване на пазара, провокирано от дълго чаканата криза, което пък от своя страна би понижило инфлацията " добавя портфолио мениджърът. Прогнозата му е Sofix да приключи годината на 773 пункта. Реалистите " Прогнозата за представянето на главния показател на БФБ остава умерено оптимистична, защото сходно на американските показатели, няколко компании са моторът зад ралито ", показва Ивайло Чаушев, основен пазарен анализатор в " Делтасток ". " Предпазливостта в оптимизма се базира главно на това, че обратно на отрицателните упования за 2023 година, българската и световната стопанска система се показаха по-добре от предстоящото. Повечето развити страни заобиколиха тежък стопански спад, в това число България. Сега, обаче, това обърна прогнозите в другата прекаленост и доста по-оптимистични вероятности за 2024 година Българската стопанска система продължава да се бори с неналичието на структурни промени, към момента високи равнища на инфлация, ниски равнища на спестявания на семействата и високата им задлъжнялост, а в такава среда би трябвало да се подхожда с внимание " предизвестява експертът.
Реклама
" Ръстът на пазара ще е воден от повече компании, само че с по-слабо показване по отношение на мощния напредък на " Шелли " и " Софарма " от 2023 година Рисковете пред индустриалните акции са обилни, само че има задоволително други компании, които да компенсират възможния спад на резултатите им " споделя Цветослав Цачев, основен капиталов съветник в " Елана трейдинг ". " Доходността от дивиденти е добра и ще продължи да притегля капитали от български спестители, въпреки и със слаби темпове " показва Цачев. Прогнозата му е Sofix да доближи 800 пункта.

" Към момента не виждаме съответни аргументи за превръщане на възходящия тренд на българския финансов пазар през 2024 година " показва Георги Мартинов, шеф " Корпоративни финанси " в " Карол ". " С пресушаването на средствата на фондовете за частно дялово финансиране в България чакаме някои от получилите финансиране млади и новаторски сдружения да извърнат взор към борсата за спомагателна поддръжка " добавя Мартинов, намеквайки за нови компании на пазара през годината. " Отделно, растящите лихвени проценти по банковите заеми също благоприятстват за привличането и на по-зрели компании към финансовите пазари, които търсят по-евтин запас и по-оптимална финансова конструкция. Очакваме засилен интерес към БФБ и IPO пазара през 2024, което обичайно води след себе си до увеличени размери на търговия. Потенциалните нови излъчвания, съгласно нас, ще засилят интереса на инвеститорската общественост към БФБ. Планираме, обаче, не толкоз внезапен растеж на пазара, тъй като разбираемо вложителите се чака да влизат при консервативни оценки на фона на макроикономическата конюнктура ", заключва анализаторът. Най-добрите акции За втора година подред " Шелли ", която през последната година смени името си от " Алтерко " е преди всичко. На второ място експертите слагат " Софарма ", която е от 2006 година печели наградата " акция на годината " най-вече (шест пъти). Третото място е за фондовата борса, което отразява и доверието на вложителите поради подхванатите начинания по привличане на нови емитенти и предложение на услуги. В нейната конструкция е и енергийната борса, която оперира в различен атрактивен бранш.

Впечатление прави и ползата към банковия бранш. Високите лихви по заемите, ниските лихви по депозитите и рекордните такси са измежду аргументите за рекордни облаги в банковия бранш, което подтиква анализаторите да търсят експозиция.
Реклама Методология В анкетата се включиха 7 участници*. Tе показаха 10 акции и ги класираха съгласно упованията си до каква степен ще съставляват добра инвестиция през идната година - колкото повече точки, толкоз по-перспективно е сдружението съгласно съответния анализатор. Акцията, класирана преди всичко, получава 10 точки, за второ място - 9, и по този начин до 1 за последното, десето, място. Анализаторите показаха общо 27 позиции, като обясниха за какво са предпочели всяка от тях. В таблицата акциите са класирани първо по брой точки, а вторият аршин е какъв брой от интервюираните са присъединили съответната компания в класациите си. За 10-те водещи акции публикуваме и част от мненията на анализаторите**.* В анкетата участваха представители на: " Делтасток ", " БенчМарк Финанс ", " Елана трейдинг ", " Карол капитал мениджмънт ", " Първа финансова брокерска къща ", " Селект асет мениджмънт " и " Скай ръководство на активи ".** Класацията отразява настроенията и упованията на интервюираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се осъществен, и не претендира за акуратност и пълнота. Класацията и материалът към нея имат напълно изчерпателен темперамент и не съставляват предложение за покупка или продажба на скъпи бумаги. Участниците в анкетата може да имат акции или да ръководят портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници сдружения. 1. " Шелли " Дружеството усилва потенциала си, с цел да посрещне повишено търсене. Има висок марж на облагата и приходите порастват с 50%+ на година. Това оправдава високата оценка на акциите на сдружението, само че през 2024 чакам да нарастват с по-бавен ритъм.Красимир Йорданов, портфолио управител, " Скай ръководство на активи " " Шелли " е сдружение със постоянен пиедестал, качествено, ценово конкурентно продуктово портфолио и професионален мениджмънт. Компанията е с безупречно финансово показване и обичайно съблюдава всички свои прогнози. Това не чакаме да се промени и в бъдеще.Георги М. Мартинов, шеф " Корпоративни финанси ", " Карол " " Шелли " показва впечатляваща динамичност на финансовите резултати, която не остана незабелязана. Освен това експозицията на компанията към Германия, най-големият районен пазар на IoT устройства в Европа, дава убеденост на мениджмънта за над 40% CAGR на приходите за интервала 2023-2026. Изпълнението на средносрочните цели дружно с евентуална M&A тактика за пазара на Съединени американски щати са главните фактори за напредък в средносрочен интервал.Степан Семков, анализатор, ПФБКЛидерът по покачване през 2023 година ще остане една от най-интересните позиции на пазара с помощта на забавните си планове в страни като Франция.Цветослав Цачев, основен капиталов съветник, " Елана трейдинг " " Шелли груп ", по-позната като " Алтерко ", остава един от любимците на Българската фондова борса. Блестящото показване на компанията се чака да продължи и растежите на приходите и облагите да се запазят. Имайки поради, че пазарът на интернет на нещата (Internet of Things) се чака да се удвои в идващите пет години и да доближи на 2 трилиона $ в световен мащаб, " Шелли груп " остава една от най-добре позиционираните компании на родната борса.Ивайло Чаушев, основен пазарен анализатор, " Делтасток " Бързо разрастваща се компания (икономическа група от компания майка и 6 дъщерни дружества) със асоциирано присъединяване в компании от разнообразни краища на света/търгува се на 2 контролирани пазара в Европейски Съюз. Консолидирана облага в размер над 19 млн. лева, или нарастване от 66% за същия интервал на предходната година.Габриела Станчева специалист, БФБ, " Бенчмарк финанс " 2. " Софарма " Стабилното развиване на компанията (пазарна капитализация над 1 милиарда лева и резистентен растеж на облагата за последните години), в това число и сполучливата акция с варантите; устойчивата дивидентна политика, ще продължат да вършат компанията привлекателна за вложителите.Габриела Станчева, специалист, БФБ, " Бенчмарк финанс " " Софарма " продължава за поредна година да бъде любимецът на БФБ, изключително след впечатляващия растеж от над 60% за 2023 година Малко над десетпроцентния растеж на облагата през последното тримесечие по отношение на същия интервал предходната година и 45% растеж в продажбите циментират компанията и първото ѝ място в нашата ранглиста. Очаквам това несъмнено ослепително показване да продължи и през 2024 година, изключително проектите за пpидoбивaнeтo нa нoви ĸoмпaнии и зa paзшиpявaнe нa пopтфoлиoтo, които бяха оповестени от компанията наскоро.Ивайло Чаушев, основен пазарен анализатор, " Делтасток " Отлична рентабилност, само че евентуално ще е доста по-малка от тази през 2023 г.Цветослав Цачев, основен капиталов съветник, " Елана трейдинг " " Софарма " за поредна година стои устойчиво в нашия портфейл на желани български акции. Пазарната капитализация впечатли с растежа си през миналата година, подхранен от корпоративни събития, измежду които се откроиха двата рекордни дивидента и упражняването на по-голямата част от варантите. Фундаментално компанията също не остава обратно с двуцифрени растежи, както на продажбите, по този начин и на облагата. През 2024 събитието, което би дало по-сериозен подтик на цената, е подаването на заявление за вписване на " Цитизин Клайн " в Съединени американски щати, което обаче може да бъде забавено повече от предварителните настройки.Веселин Радойчев, шеф, ПФБКМажоритарният акционер продължава да изкупува дялове от " Софарма " АД, което е бичи сигнал за пазара, чака се и дивидентна рентабилност, надвишаваща междинните за БФБ равнища през 2024 г.Георги М. Мартинов, шеф " Корпоративни финанси ", " Карол " Към октомври 2023 година " Софарма " осъществя растеж в продажбите 45% по отношение на същия месец на 2022 година, което се дължи на мощното нарастване и на износа, и на вътрешните продажби. През годината фармацевтичният колос осъществя сполучливо нарастване на капитала посредством варанти, като новият капитал е 172 590 578 лева Компанията разпредели и един от най-високите дивиденти в историята си. Плановете за бъдещото развиване на сдружението са главен мотор на интереса към акциите му, като чакам той да продължи и през 2024 г.Красимира Коджаманова, CFA, изп. шеф, " Селект асет мениджмънт " Очаквам мощното показване на акциите на " Софарма " да продължи и през 2024, подкрепено от положителното корпоративно ръководство и дивидентна политика. Ключов катализатор за акциите би било вероятно позволение от регулатора в Съединени американски щати за продажба на " Табекс " в страната. В този случай оценката е допустимо да се удвои през идната година.Красимир Йорданов, портфолио управител, " Скай ръководство на активи " 3. " Българска фондова борса " БФБ отбелязва още една мощна година, като сполучливите IPO процедури през годината на няколко компании на пазара за напредък на дребни и междинни предприятия - BEAM - привлякоха в забележителна степен инвеститорския интерес към БФБ. Мениджмънтът на борсовия оператор продължава интензивно да работи по разкриването на нови пазарни сегменти, които биха дали спомагателни благоприятни условия за развиването на родната търговия. Плановете за възможни първоначални обществени предлагания на още непублични компании през 2024 година ще диверсифицират палитрата от капиталови избори пред пазарните участници през годината.Красимира Коджаманова, CFA, изп. шеф, " Селект асет мениджмънт " Очакваме мощна 2024 година за обществените предлагания на скъпи бумаги, които обичайно водят след себе си до нараснали обороти на БФБ и надлежно растеж в приходите и облага за сдружението.Георги М. Мартинов, шеф " Корпоративни финанси ", " Карол " Признатите разноски за обезценки от енергийната борса докара до понижаване на облагата й до 5.7 млн. лева през 2022 година Това е еквивалент на 0.86 лева на БФБ акция и съставлява сума, от която вложителите в общественото сдружение могат да получат дял за 2023. Междувременно високите лихвени равнища откриха отражение в консолидираните резултати на БФБ към 3-ото тримесечие на 2023 година като чисти доходи от 4.9 млн. лева, дължащи се на финансови интервенции на БНЕБ. Това дружно с чистият резултат на енергийната борса от съществена активност за 2023 година може да докара до разпределение на забележителен дял (над 10 млн. лева.) към БФБ през 2024 година и да оправдае упованията на вложителите.Степан Семков, анализатор, ПФБКОчаквана висока рентабилност при систематизиране на облагите от енергийната борса.Цветослав Цачев, основен капиталов съветник, " Елана трейдинг " БФБ продължава да впечатлява както с растежа на оборотите, по този начин и с представянето на акциите си, които се повишиха с над 40% за годната. Това е и следващото удостоверение, че въвеждането на огромен брой задгранични акции и BEAM пазарът дават резултат. Очаквам позитивните вести от БФБ да продължат да водят акциите на компанията към все по-високи равнища. Още два фактора, които способстват за оптимизма по отношение на БФБ, са настоящите пазарни настроения, които най-вероятно ще доведат до нарастване на първичните обществени предлагания, както и идното влизане на България в еврозоната.Ивайло Чаушев, основен пазарен анализатор, " Делтасток " Множеството начинания на борсата, развиването на BSE International и повишаването на изплатения дял. Очакваното положително развиване на дъщерното сдружение - БНЕБ, също ще повлияе позитивно на резултатите на компанията. Редица сполучливи IPO на BEAM пазар - няколко следващи на главен пазар през 2023 година, в това число и на облигации. Оборотът на главен пазар за последното тримесечие на годината бележи растеж 64%.Габриела Станчева, специалист, БФБ, " Бенчмарк финанс " 4. " Доверие единен холдинг " Силно подценено сдружение поради активите в портфейла. Инвеститорите ползват безпричинно огромен дисконт към главния актив - молдовската банка - и обвързвания с нея политически риск.Красимир Йорданов портфолио управител, " Скай ръководство на активи " С отварянето на преговорния развой за присъединение на Молдова към Европейски Съюз и затихващата към този миг война в Украйна чакаме положително развиване за банковия бранш в югоизточната страна, което е и главният фактор зад представянето на холдинга.Георги М. Мартинов, шеф " Корпоративни финанси ", " Карол " През 2024 година " Доверие единен холдинг " е нашият топ избор за акция на годината, защото остана една от дребното акции с толкоз огромен спред сред сегашна цена и мощен пиедестал. Основният актив на сдружението, Молдиндконбанк, продължава да демонстрира постоянни финансови резултати, като единственото, което липсва, е регулярна дивидентна политика както от страна на банката към сдружението майка, по този начин и от доверие към акционерите. Дори и намек в посока идващ дял би дал сериозен подтик на пазарната оценка на сдружението.Веселин Радойчев, шеф, ПФБКОсновният риск пред компанията е геополитически плюс икономическите проблем в Молдова. Ако обстановката там се резервира, акцията ще е измежду най-печелившите за годината с помощта на главния си актив.Цветослав Цачев, основен капиталов съветник, " Елана трейдинг " Акцията несъмнено е повлияна от обстановката в Молдова, както и военния спор в Украйна, изходът от който продължава да е непредвидим и с последствия и през 2024. Бъдещото развиване на войната ще е определящо за придвижването на акцията. Предстоящото издаване на емисия конвертируеми облигации ще ускори апетита на вложителите. Холдингът залага върху ръководството на дъщерните си структури - всяка от структурите е с стабилно развиване през годините. Консолидираната облага доближава до 2488 хиляди лева към края на 30.09.2023 г.Габриела Станчева, специалист, БФБ, " Бенчмарк финанс "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР