В последния работен ден избраният за служебен премиер Димитър Главчев

...
В последния работен ден избраният за служебен премиер Димитър Главчев
Коментари Харесай

Най-важното от изминалата седмица: Предложения за служебни министри, натиск върху главния секретар на МВР и нови временни комисии в НС

В последния работен ден определеният за длъжностен министър председател Димитър Главчев показа своите пред президента Румен Радев и представители на парламентарно показаните сили . Сред тях попадна името на Калин Стоянов . По този мотив служебният министър ръководител сподели, че това е най-трудното му решение и се е колебал доскоро. Той посочи:

„ Още веднъж ви споделям, че организирах среща с полицейския профсъюз. Те твърдо застанаха зад господин Стоянов. Даже споделиха, че ще бъдат, употребявам доста мек израз, ще бъдат демотивирани да вземат участие в организацията на изборите, в случай че господин Стоянов, който е направил толкоз доста промени, бъде заменен. Много време отделих, тъй като това е основна тематика. “

Дали да остане на поста или не Калин Стоянов – това беше въпрос, който беше засяган от съвсем всички политически сили през миналата седмица. Така да вземем за пример още на 2 април водачът на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков популяризира Фейсбук пост, в който съобщи, че Мария Габриел е предложила Стоянов. Постът му беше озаглавен:, като в него разкрива, че когато е бил съставян кабинетът „ Денков-Габриел “, първото предложение за вътрешен министър е пристигнало от Борисов и е ставало въпрос за Атанас Илков , само че инспекция е посочила, че е в близки контакти с ГЕРБ-ДПС и по тази причина е получил отвод. След представянето на служебния кабинет Кирил Петков за следващ показа, че е „ срещу “ назначението на Стоянов в него и даже напусна диалозите при президента .

Представяне на служебните министри. Снимка: Президентство

Същевременно в края на 2 април ръководителят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Илия Кузманов организира среща със служебния министър председател Димитър Главчев . След това разяснява пред публицисти, че сега промени в Министерство на вътрешните работи са голословни , както и че не са били обсъждани лични промени и сега министерството работи умерено . По думите му Главчев главно слушал и се е интересувал от положението на ведомството.

Заговори се и за напън, оказван върху и от Стоянов. По този мотив той разгласява във Фейсбук : „ Публичните офанзиви към мен от избрани кръгове от хора в медийното и интернет пространство не стихват! Използват се внушения на лъжи и откровени неистини! /…/ Не познавам, не съм се срещал и разговарял персонално или посредством други лица, по телефона, в това число и посредством мобилни приложения, с Мартин Божанов – Нотариуса! “

На този декор в четвъртък от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев е подал заявление за освобождение от служба по лично предпочитание. Последва още една обява на министерството – :

„ Обръщам се към Вас с цялото си почитание и с цел да предотвратя непотребни спекулации и внушения по отношение на мен и Министерството на вътрешните работи. През последните седмици мислих съществено дали да приключа професионалния си път в системата на Министерство на вътрешните работи. Направих равносметка на постигнатото, триумфите и несгодите. Прецених, че съм вложил задоволително сили и сила в работата в услуга на обществото. “

Министерство на вътрешните работи. Снимка: Архив

Малко по-късно Бойко Рашков съобщи, че не може да се свърже с Живко Коцев . От Искра.бг се опитахме да го потърсим за коментар, само че телефонът му беше изключен .

На идващия ден министър Стоянов съобщи, че Коцев е подал оставката по персонално искане и аргументи . И акцентира:

„ Категорично никакъв напън няма. /…/ Не за първи път чух от премиера Николай Денков, че вероятно е имало някакъв напън, че те си споделят дружно, би следвало връзката да минава през нас. “

Калин Стоянов. Снимка: Министерство на вътрешните работи

В 15:30 часа в петък самият Коцев излезе с брифинг в Министерски съвет, на който взе участие акад. Николай Денков, и разгласи:

„ Заставам пред вас с ясното схващане и воля да отдръпва своята оставка. Това бе оставка, която е предизвикана от психически и честен напън. Виждам какво се случва в системата на Министерство на вътрешните работи. Аз съм чиновник повече от 30 години. Първоначалната реакция ми бе на голямо отчаяние, на засегнатост, болежка за отношението по отношение на мен. Забелязвам, че против мен се развива извънредно грозна акция. Срещу мен седи сериозна войска, която желае да дискредитира като персона, като професионалст, мен и моите близки. “

Живко Коцев. Снимка: Скрийншот от видео

„ На 3-ти април бях поканен да спомагам на формирано наказателно произвеждане. Явих се в КПКОНПИ, в прокуратурата. След което на по-късен стадий бяха осъществени избрани процесуални дейности в служебното ми помещение и в дома ми, само че това, което се твърди за колосални финансови парични средства и други нелепи изказвания не дава отговор на истината “ , разяснява още Коцев.

Акад. Денков разясни, че телефонът на Коцев е бил конфискуван и поради това никой не е имал връзка с него .

Коцев не отговори на журналистически въпроси дали акцията против него е била обвързвана, както се предполагаше, със, нито дали е обвързвана с тази, почнала на 3 март от чиновници на Държавна организация „ Национална сигурност “ в Агенция „ Митници “ . По време на нея беше арестувана директорката на Агенцията Петя Банкова , която съобщи пред публицисти, че е „ първата жертва на новата Комисия за противопоставяне на корупцията /КПК/ “ . Адвокатът й Аделина Натина уточни, че е претърсен домът на Банкова и кабинетът ѝ, при акция по необходимост, както и този на нейния заместител Людмил Маринов .

Петя Банкова. Снимка: Агенция „ Митници “

На 4 април юристът ѝ разкри, че Банкова е арестувана за 72 часа и е упрекната за присъединяване в проведена незаконна група за търговия с въздействие, контрабанда, подкупи с още трима души, които тя не познава. Тя уточни още, че в неофициален диалог чиновници от КПК са ѝ споделили, че е изработен обиск в дома на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев . Юристът добави:

„ Банкова имаше данни, че с парите от опиатите, които бяха арестувани на частно пристанище в Бургас в пратка с банани, са щели да се употребяват за пазаруване на избори. Някой се погрижи тя да не си свърши работата. “

В дребните часове на четвъртък беше основана и краткотрайна парламентарна комисия , която ще проверява корупционните практики в Агенция „ Митници “ и възможната. Проекторешението беше импортирано от „ ИТН “ и беше гласувано със 133 гласа „ за “, 10 „ срещу “ и 40 „ въздържал се “. Комисията ще би трябвало да изготви отчет за резултатите от работата и откритите обстоятелства и условия. Тя ще работи в период от един месец и ще се състои от 12 народни представители, определени на паритетен принцип – по един от всяка парламентарна група.

Депутати. Снимка: Народно заседание

По време на същото съвещание на Народното събрание беше взето решение краткотрайна комисия да ревизира всички обстоятелства и условия по отношение на изчезналия стратегически документ „ Пътна карта за реализация на плана за уголемение на газопреносната система на Република България “ , както и всички обстоятелства и условия по отношение на реализацията на плана „ Турски поток “ на територията на Република България. Решението пристигна след над четири часа диспути сред народните представители и серия от почивки. Проекторешението беше импортирано от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/. Депутатите гласоподаваха и състава на краткотрайната комисията, който ще е от 12 народни представители, определени на паритетен принцип – по двама от всяка парламентарна група.

Създадена беше и краткотрайна парламентарна комисия, обвързвана с дерогацията, употребена от „ Лукойл “ . Народните представители гласоподаваха комисията да бъде основана на паритетен принцип, само че не съумяха да изберат ръководител.

През последната седмица се организира и още едно съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за изясняване на обстоятелства и условия, свързани с активността на групата към Мартин Божанов – Нотариуса . На него бяха поканени за чуване. Още в понеделник Гешев заяви, че няма по какъв начин да участва, защото ще пътува в чужбина. Другите двама уведомиха комисията половин час по-рано. Сарафов изпрати и писмо до ръководителя Никола Минчев.

Мартин Божанов-Нотариуса. Снимка: АКФ

Във вторник беше разкрито и че е била изискана информация от Министерство на вътрешните работи дали Божанов е бил помощник на полицията .

„ Има отговор в секретното деловодство на Народното събрание, който представлявал класифицирана информация “, уточни Минчев и добави, че депутатите могат да се срещнат с информацията в отговора.

Същевременно на 4 април Народното събрание изслуша министър Стоянов по отношение на Мартин Божанов . Това се случи на закрито съвещание . След него Христо Иванов сподели, че не са получили отговор дали Мартин Божанов е бил помощник на Министерство на вътрешните работи.

Изминалата седмица беше белязана с още една значима тематика – на 1 април изтече гратисният интервал , в който можеха да се издават редом електронни и хартиени предписания за антибиотици . От понеделник влезе в действие единствено електронното определяне на антибиотици, според наредбата на здравното министерство. На 16 октомври м.г. отрасловото министерство вкара изписването единствено по електронен път на рецептите за антибиотиците и за медикаментите за лекуване на диабет, които се изписват посредством мобилно приложение – eRx . По-късно за антибиотиците бе позволено да продължи предписването и на електронни, и на хартиени предписания.

Лекар, кардиолог, сърдечни болести. Снимка: Pixabay

На идващия ден ръководителят на Българския лекарски съюз /БЛС/ доктор Иван Маджаров съобщи, че е-рецепти са образец за налагането на нещо , без да се създадат предварителни проучвания и разбори, без да се стъпва въз основата на данни. По думите му антидиабетните лекарства от няколко месеца също са единствено с електронни предписания.

„ Резултатът от електронните предписания е подобен, какъвто чакахме – не се преодоля дефицитът на антидиабетни лекарства. Ние твърдяхме, че казусът е различен “ , разяснява Маджаров и прикани без пилотен план и разбори здравното министерство да не вкарва повече никакви новости в системата.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Снимка: Скрийншот от NOVA

БЛС разпространиха позиция, в която е посочено, че считат, че системата продължава да не е подготвена антибиотиците да се изписват единствено с електронна рецепта и след приключването на гратисния интервал. От организацията чакат още веднъж да настъпят съществени проблеми , от които най-големият пострадал ще бъде българският пациент.

Термометър. Снимка: Pixabay

В началото на миналата седмица бяха регистрирани и температурни върхове във Видин, Велико Търново, Монтана, Русе, Хасково и Шумен. Температурен връх от 50 години насам беше регистриран в 16:30 часа в Монтана – 32,5 градуса . Измерената температура в късните следобедни часове във Видин е била 29,7 градуса по Целзий, а тази във Велико Търново – 30,3 градуса .

Най-важното от миналата седмица: Отиваме на предварителни избори и има претендент за длъжностен министър председател

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР