В последния месец се наслушахме на “достойни” отпадания на български

...
В последния месец се наслушахме на “достойни” отпадания на български
Коментари Харесай

Лошо: БГ отборите на нивото на Косово, Литва и Люксембург в Европа - статистиката е стряскаща

В последния месец се наслушахме на “достойни” отпадания на български клубове от евротурнирите, само че в случай че погледнем статистиката, ще забележим жестоката действителност. А тя е, че през този сезон нашите отбори се показват неприятно в Европа. Според статистиката ние печелим точки и съумяваме да отстраняваме съперници тъкмо толкоз, колкото клубовете от Косово, Литва и Люксембург.

Ако пък се съпоставим с тимове от нашия диаметър или малко по-силни, там изоставането ни е голямо и ще го илюстрираме с няколко образеца:

1. Норвегия, Кипър и Дания съумяха да класират по три отбора на плейофи, а Словакия - два.

2.
Само можем да мечтаем за показване като това на клубовете от Чехия и Белгия. Двете страни са с по три сигурни участника за групите в ШЛ и ЛЕ и пласират още няколко отбора на плейофи (двете страни са с общо 10 тима в Европа и досега единствено един от тях е отпаднал).

3.
Представители на плейофи имат Македония, Молдова, Словения, Литва, Унгария и Люксембург.



Любопитно е представянето на клубовете от Люксембург. Дюделанж ще играе плейоф за влизане в групите на ЛЕ, откакто отстрани полския първенец Легия. Друг отбор от тази страна - Прогрес, в профил Габала (Азербайджан) и Хонвед (Унгария), с цел да отпадне в третия квалификационен кръг на ЛЕ от съветския УФА след драма (1:2 и 2:2). Т.е. тъкмо толкоз, колкото реализираха Лудогорец и ЦСКА-София в Европа до този миг.

Що се отнася до коефициента на България, ситуацията е следното:

До този миг сме спечелили коефициент, който е еднакъв с този на клубовете от Косово и Литва. Най-голям принос за него още веднъж има Лудогорец, втори е ЦСКА-София, трети е Славия, а четвърти - Левски.



Обобщено казано: в случай че създадем параленост на парите, които хвърлят водещите ни клубове и резултатите, които реализират, то нещата са меко казано притеснителни. Изключението е Лудогорец (с представянето си в Европа през последните 7 години), а също по този начин Славия през този сезон и Ботев Пд през предишния (с доста по-малки бюджети реализират същите резултати като Левски, ЦСКА-София и Берое).

Ето кои клубове на страни, с които би трябвало да се съпоставяме, са достигнали до групите или плейофите на ШЛ и ЛЕ:

За плейофите в ШЛ: АЕК (Гърция), Залцбург (Австрия), Цървена звезда (Сърбия), БАТЕ (Беларус), ПАОК (Гърция), МОЛ Види (Унгария), Динамо Загреб (Хърватия), Йънг Бойс (Швейцария)

За плейофите в ЛЕ: Шкендия (Македония), Спартак Търнава (Солвакия), Карабах (Азербайджан), Малмьо (Швеция), Астана (Казахстан), Сигма (Чехия), АЕК Ларнака (Кипър), Олимпия Любляна (Словения), Торпедо (Грузия), АПОЕЛ (Кипър), Мидтиланд (Дания), Судува (Литва), Клуж (Румъния), Мьолде (Норвегия), Олимпиакос (Гърция), Макаби Тел Авив (Израел), Аполон (Кипър), Дюделанж (Люксембург), Брьондби (Дания), Генк (Белгия), Гент (Белгия), Тренчин (Словакия), Рапид Виена (Австрия), ФКСБ (Румъния), Партизан (Сърбия), Розенборг (Норвегия), Сарпсборг (Норвегия), Шериф (Молдова), Базел (Швейцария)

В групите на ШЛ: Виктория Пилзен (Чехия); Брюж (Белгия)

В групите на ЛЕ: Андерлехт и Стандарт (Белгия); Яблонец и Славия Прага (Чехия); Цюрих (Швейцария)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР