В последните седмици наблюдаваме увеличение на случаите на COVID 5-6

...
В последните седмици наблюдаваме увеличение на случаите на COVID 5-6
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Важно е хората с компрометиран имунитет да се ваксинират срещу коронавирус

В последните седмици следим нарастване на случаите на Коронавирус 5-6 пъти, само че защото антигенните проби при започване на инфекцията дават 50% подправени резултати, данните не са точни. Затова е наложително, в случай че има прояви след 48 часа, да се направи второ проучване.

Това изясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ).

„ Нищо трагично, нищо ужасно не става. Докато е хубаво времето, до момента в който се проветрява, респираторните инфекции ще бъдат под надзор. Разбира се, с идването на есента чакаме увеличение на аденовирусите, гърмежи на норовируси, както и на ковид, който към този момент си е нормална респираторна зараза “, акцентира проф. Кантарджиев.

Той уточни, че в случай че преди 3 години Коронавирус беше гибелен и смъртността беше доста висока, то в този момент вирусът се е изменил доста. „ Той стана по-прилепчив, само че към този момент не убива по този начин “, сподели проф. Кантарджиев.

„ Най-новият вид на ковид – Пирола, се характеризира с доста огромното количество разновидности – 35, което трансформира характерностите на вируса по сходство на прехода сред Делта и Омикрон. Това значи, че серумният имунитет на преболедувалия и имунизирания доста по-слабо пази, само че Т-клетъчният имунитет съумява да отбрани организма до известна степен. Ако неотдавна си карал новите разновидности на ковид, си предпазен от Пиролата “, заяви микробиологът.

Проф. Кантарджиев напомни, че на следващия ден стартира имунизацията с най-новата създадена от Пфайзер ваксина, която е целесъобразна за хора с злепоставен имунитет и за техните близки. Столичани могат да го създадат в РЗИ след авансово записване.

„ Възможно е противогрипната ваксина да се постави в композиция с имунизацията против ковид, само че това би трябвало да стане на двете ръце “, посочи някогашният шеф на НЦЗПБ.

Според него най-големият проблем е, че с увеличението на възрастта на популацията и намаляването на публичния имунитет, инфекциите хронифицират.

„ Не бива да се прекалява с витамините и имуностимулантите. Добре е да се взимат 15 дни и 15 дни да се почива. Не бива да се прекалява и с меда. Максимумът е една-две лъжици дневно “, предложи проф. Кантарджиев.

Прогнозата му е, че ще има понижение на случаите на скарлатина, тъй като лекарите са се научили да употребяват пеницилинови антибиотици, а не други типове. Очаква се обаче взрив на варицела, по тази причина той предложи родителите да имунизират децата си против този тип шарка.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР