В последните няколко дни Бойко Борисов и ГЕРБ повишиха нивото

...
В последните няколко дни Бойко Борисов и ГЕРБ повишиха нивото
Коментари Харесай

ГЕРБ плаши с манипулации на вота, понеже си търси оправдание

В последните няколко дни Бойко Борисов и ГЕРБ покачиха равнището на плашене на гласоподавателите с изказванията си за операция на изборите. Нека да направя някои експертни уточнения и да оборя всички тези на ГЕРБ. А те са няколко: " спомагателните машини ще се употребяват за операция ", " ще прибавят двеста хиляди гласа на нашите съперници " (или " ще ни вземат двеста хиляди гласа " ), " двама братя в ЦИК и Държавна организация " Електронно ръководство " манипулират изборите ", " 100% преброяване на разписките са единственият метод за гарантиране на вота ".

Появяването на спомагателни машини в действителност е необичайно и извънредно. Версиите на " Сиела " не звучат задоволително безапелационно, по тази причина се постанова сериозен разбор - може ли с спомагателни машини да се манипулират изборите. Отговорът на тези избори, обаче, е " не ". Защо? Защото в случай че някой би манипулирал изборите с спомагателни машини, това биха хора в " Сиела ". Те обаче имат криптографските ключове, с които могат да отключат старите, законни машини, защото на предните избори този ключ е генериран и съхраняван от " Сиела ". Ако желаят да конфигурират изменен програмен продукт, който да изкривява резултата, нямат потребност от нови машини. На идващите избори това ще бъде друго, защото към този момент ключът се държи от ЦИК.

Проверка на програмен продукт

Важното е да проверим дали на машините работи точно софтуерът, който беше обществено компилиран в Държавна организация " Електронно ръководство " предходната седмица (публичното му компилиране беше след предложение на " Демократична България " към ЦИК и ДАЕУ). За да създадем тази инспекция, може да се употребява външен за машината инструмент - " хеш екстрактор ", който ревизира хеша. С писмо, изпратено в ЦИК през днешния ден, предлагаме такава инспекция да бъде осъществена извадково на случайни машини, в наличие на представителите на партиите.

Втората теза е, че с 228 машини щели да бъдат манипулирани 228 хиляди гласа. Това е неуместно изказване, тъй като в случай че в един секционен протокол има 1000 гласа за един претендент или партия (и 0 за другите), секционната комисия незабавно ще алармира РИК за дефектна машина. Рисковите сюжети за операция включват леко и мъчно видимо деформиране на резултата в нечия изгода, а не наливане на голямо количество гласове.

По въпроса с двамата братя през днешния ден ДАЕУ излезе с прессъобщение, че Петър Кирков не е взел участие в удостоверяването на машините. Ако ГЕРБ бяха изпратили собствен представител на техническата среща по удостоверяването на машините, може би щяха да знаят, че там не участва никакъв Петър Кирков. ДАЕУ е организация с няколкостотин чиновници - неуместно е да се счита, че всеки чиновник има общо с удостоверяването на машините.

Извадково преброяване на разписки

И най-после - разписките. Да, разписките са там, с цел да служат за инспекция. Но положителните практики изискват извадково броене (30%, както одобри ЦИК, е един рационален компромис). Ако имаме опит за огромна операция с машините, извадковото броене е доста евентуално да хване най-малко една компрометирана машина. Ако бъде открита даже една компрометирана машина, това може да задейства в допълнение броене. Практиката, обаче, демонстрира, че постоянно разминаванията са поради човешка неточност или при броенето, или при стартирането на разписките (напр. някой си е тръгнал с разписката или е дал своя вот за двата избора а е пуснал единствено една). В този смисъл, 100% броене и основаване на паралелни протоколи освен обезсмисля доста от изгодите на машинното гласоподаване, а и основава причина за информационна офанзива по отношение на тях - в случай че например в 5% от секциите има някакво разминаване при преброяването поради човешки неточности, това може да бъде употребявано по същия метод, по който ГЕРБ сега употребяват спомагателните машини - да основават съмнение в процеса. Нищо, че в действителност проблем с резултата няма. Нещо повече - с подправени разписки или преднамерено пропускане единствено на една от двете разписки може интензивно да бъде провокиран подобен сюжет от злоумишлен участник.

Следизборен одит

Все отново, с цел да повишим доверието, от " Демократична България " през днешния ден предложихме на ЦИК да провежда следизборен одит, в който партиите да посочат, в кои секции желаят да се извърши броене на разписките, чувалите да се съберат на централно място и партиите да следят процеса. Така ще се реализира още по-висока извадка, и то без минусите на броенето от СИК - човешки неточности от преуморени секционни комисии или просто преписване на машинния протокол, с цел да се спести време.

Изборите надали ще бъдат манипулирани с машините, само че всяването на суматоха по отношение на евентуална операция е операция единствено по себе си. Един от резултатите му е понижаване на изборната интензивност и съмнение в резултата, което обслужва ГЕРБ и Движение за права и свободи. Като контрапункт на това безконтролно говорене, от " Демократична България " вършим оферти за възстановяване на процеса. Защото имаме решения, а в ГЕРБ, наподобява, си търсят оправдания.

*Божидар Божанов е лидер на листата на " Демократична България " в 26 МИР София област и 10-и в 23 МИР София. Той е ИТ специалист и бизнесмен, със забележителен опит в построяването на електронното ръководство.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР