В последните години темата за увреждането на озоновия слой някак

...
В последните години темата за увреждането на озоновия слой някак
Коментари Харесай

Озоновата дупка е по-малка от всякога

В последните години тематиката за увреждането на озоновия пласт някак се измести на назад във времето от тази за замърсяването с микропластмаса, което добива всe по-застрашителни размери.

Но последното изобретение на NASA насочва вниманието ни още веднъж към дупката над Антарктика. Тя кардинално усилва размерите си през септември и октомври, само че последната сателитна фотография от началото на предишния месец демонстрира изненадващи резултати.

В момента дупката в озоновия пласт е с минимален размер, откогато тя е обект на проучване. Първата й фотография е направена през 1982 година

Wonky weather gave us the smallest Antarctic ozone hole since the 1980shttps://t.co/PGZ41AJd0A#OzoneHole #environment #NASA pic.twitter.com/ZeyWrgv1zd
— Scott Sutherland, Science Writer (@ScottWx_TWN) October 22, 2019
На осми септември тя доближава своя пик от 6.3 милиона квадратни благи. Скоро по-късно обаче вместо да доближи до нормалните към осем милиона, озоновата дупка се смалява до изненадващите 3.9 милиона квадратни благи, което е към 6 276 000 километра .

Това е едвам третият път за 40 години, в който се следи сходно събитие, само че озоновата дупка по този начин и не доближава чак толкоз дребен размер. За учените обаче то няма директна връзка с климатичните промени.

Според учените, смаляването на озоновата дупка се дължи на по-високите температури в стратосферата над южното полукълбо. Заради тях не сe образуват облачни частици, които унищожават молекулите озон и нарушават цялостта на пласта.

#BestNine2017 Measurements from satellites this year showed the hole in Earth’s ozone layer that forms over Antarctica each September was the smallest observed since 1988 https://t.co/DwKDPo2TY1 #climate #Wx #ozonehole #Antarctica #NOAA #NASA #Earth #Best9 #BestNine #OARBestNine pic.twitter.com/qkSlh5ehgO
— NOAA Research (@NOAAResearch) January 8, 2018
Но това е териториално, а не световно събитие, по тази причина и не трябва да се радваме прекомерно рано. Моментното смаляване на озоновата дупка не значи, че този пласт, който не защищава от нездравословните слънчеви лъчи, ще успее да се възвърне като с магическа пръчка, написа CNN.
 Първото директно доказателство за затварянето на озоновата дупка
Първото директно доказателство за затварянето на озоновата дупка

Можем, в случай че желаеме

Прогнозите на учените са, че през 2070 година озоновият пласт ще може да възвърне своята целокупност , тъй като съединенията, които му нанасят съществена щета, са все по-малко и по-малко.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР