В последните години всеки автомобилен производител е наясно накъде отиват

...
В последните години всеки автомобилен производител е наясно накъде отиват
Коментари Харесай

3.5 на сто в града – вече е реалност и при големите коли

В последните години всеки авто производител е наясно накъде отиват нещата в бранша от позиция на климатичните промени и екологичните регулации по света. А Европа, като един от най-големите радетели за битката с световното стопляне, поставя даже по-високи условия пред марките. Намаляването на нездравословните излъчвания от колите посредством новаторски мотори с вътрешно горене несъмнено не беше задоволително. Поради което новата цел, която към този момент няколко страни фиксираха даже и като дата, към този момент е коли без дизелови и бензинови мотори. Естествено крайната цел е електрическият автомобил да стане единствената опция. Но до момента в който технологиите доближат до нужното равнище да създадат колите на ток способни безусловно да заменят тези с мотори с вътрешно горене, ще мине още известно време. А до момента в който този миг настъпи, има компромисен варинат, който комбинира в себе си най-хубавото налично все още от стандартното и електрическото задвижване – хибридите.

Mondeo Hybrid не е първият автомобил от този вид. Даже Ford сякаш малко закъсняха с изкарването на пазара на подобен модел. Но за сметка на това през днешния ден имат един от най-хубавите и функционални такива модели. Това полуелектрическо Mondeo съчетава в себе си най-важните качества, нужни за практичността на един подобен автомобил. Първо, стъпил е въз основата на огромна фамилна кола. И макар потребността от пространство, което да заеме батерията, мястото за пасажери и багаж продължава да бъде премного. Вярно е, че тя е " изяла " част от огромния багажник на общоприетия модел, само че в него отново има място за доста багаж – 383 литра. Което е единствено с 46 литра по-малко от размера на багажника на Mondeo седан с бензинов или дизелов мотор, където минималният размер за багаж е 429 литра.

 1997033 Заради мястото, отнето от батерията, самият багажник на Mondeo Hybrid е изработен стъпаловидно от две елементи. Което в някои случаи може и да е плюс, а не минус. Например, когато се придвижват по-дребни предмети. Тогава те могат да се слагат на долното " ходило ", което е откъм капака на багажника, а горното ще им попречи да се търкалят напред-назад по време на придвижването на автомобила. При тръгване на дълъг път с повечко другари или пък с огромното семейство " играта на тетрис " с чантите и куфарите даже може и да бъде занимателна. На каквото и да си приказваме, избирайки Mondeo Hybrid вместо общоприетия модел проблеми с пространството за товарене няма да имате.

Що се отнася до купето, там хибридизирането на автомобила не е довело до никакви промени във връзка с мястото и функционалността. Купето на колата продължава да бъде голямо. Задната седалка продължава да бъде една от най-големите в този клас коли. Mondeo Hybrid продължава да е първенец и във връзка с мястото за коленете на пасажерите. Нещо доста забавно откриваме и във вратите от вътрешната страна. Там с изключение на общоприетия джоб за бутилка вода или безалкохолно, има и още един, наподобяващ на директория. Бидейки Mondeo колкото фамилен, толкоз и бизнес автомобил. Возещите се на задните седалки имат удобството да приберат някакви документи, както и таблет или дребен преносим компютър в тези джобове.

Най-голямото преимущество на новото Mondeo обаче е вътре в купето. Когато човек се качи за първи път, вижда едно в действителност голямо пространство, в което има място за всички и всичко. С тестовия автомобил пропътувах стотици километри, а с мен имаше още от двама до четирима пасажери. Съответно през множеството време на задните седалки се возеха сред един и трима. Никой от тях не изиска да спрем да се разтъпче или пък да се оплаче, че нещо му е тясно. Мисля, че това е задоволително показателно какъв брой е необятно и удобно е това Mondeo.

Абсолютно същото важи и за предните седалки и шофьорското място. На мен и на навигатора пътуването и колата също доста ни харесаха. Кокпитът ми хареса изключително с неналичието на кой знае какъв брой бутони по централната подпора, където пък имах 8-инчов пъстър екран, посредством който се реализира командването на голям брой от системите и екстрите в автомобила. За сметка на това кормилото пък беше оборудван с повечко бутони, посредством които се борави с инфоразвлекателната система, ръб компютъра, темпомата, Bluetooth-а, гласовите команди, които Mondeo приема и други Те обаче са ситуирани извънредно уместно и не ми трябваше кой знае какво проучване, с цел да ги употребявам. А и нямах време за такова, тъй като незабавно след качването си в автомобила потеглих на дълъг път.

 1997034 За разлика от общоприетото Mondeo, тук упоменатият екран има и още една функционалност – да пресъздава какво става с електрическите потоци в автомобила. Това се вижда от една симпатична графика, която по избор на лидера може да остане да се пресъздава през целия път и той да се осведоми или пък просто да се любува по какъв начин не харчи гориво и надлежно пести пари. А всъщност графиката демонстрира дали в даден миг колата черпи ток от батерията или пък я зарежда, движейки се по инерция. Да, при всеки подобен миг, без значение какъв брой къс е той, от въртенето на колелата се рекуперира ток, който отива в батерията. На графиката се демонстрира също и дали сега някой от другите потребители, да вземем за пример климатикът, употребяват електрическа енергия. На лидера се демонстрира и по кое време се употребява бензин от резервоара. За страдание обаче няма по какъв начин той да види противоположният поток – по какъв начин се цялостни гориво в колата, която се движи по инерция. Докато с тока това ще е много постоянно.

Много значимо е да се спомене, че това Mondeo не е plug-in hybrid. Което значително е плюс. Най-малкото, тъй като болшинството от българите живеят в блокове и кооперации. Съответно съвсем всички такива паркират колата си на улицата или на обособения пред блока паркинг. Където обаче електрически контакти няма. Така, съгласно мен, един не плъгин хибрид е доста по-практичен, тъй като не постанова зареждане на батерията посредством електрическата мрежа. А това Mondeo е тъкмо такова. Да не приказваме, че в този си тип системата пести пари, защото всяко едно зареждане в контакта, води до разходи, колкото и дребни да са те.

Друга спестовност, до която води автомобилът, е неналичието на нужда да се купуват батерии. Не че това е особено единствено за Mondeo Hybrid. Но пък е следващият му плюс. А и за какво човек да не може да си спести по 150-200 лв. на всеки няколко години, които другояче би дал, в случай че кара бензинов или дизелов автомобил.

Mondeo Hybrid ще се грижи за джоба на притежателя си и по време на придвижване. Колата въпреки всичко е представител на класа коли, които по принцип обичат да си харчат гориво поради размерите и тежестта си. Вярно е, че с развиването на технологиите в актуалните мотори те от дълго време не " гълтат като лами ", както се споделяше едно време. Но 5.2 на 100 към момента си е мираж за който и да е представител на тази категория коли с бензинов или дизелов мотор. Говоря за комбинираният разход, който реализирах. По азбучник той е с тъкмо 1 литър по-малко.

 1997024 По време на двудневния тест си направих много опити с разхода. Комбинираният и извънградският (нормален път и автомагистрала почти 50 на 50) си се движеха всякога мажду 5.1 и 5.3 на 100. Което е отличен индикатор. Евентуално сравнима с тази консумация на бензин отвън града би могла да се реализира и с 1.5-литровият EcoBoost. Но, с цел да се случи това, водачът ще би трябвало да вложи 100% от опциите си за икономично шофиране. Докато с Mondeo Hybrid аз не вложих и 1% такива.

И в случай че на извънградско хибридното Mondeo може и да е сравнимо с някое бензиново, то за града и дума не може да става. Там колата в болшинството от времето се движи на ток. При всяко разпределяне на педала пък се зарежда, въпреки и малко. Ако човек пък не се състезава по светофарите и не форсира внезапно, бензиновият мотор може и въобще да не се включи, въпреки и това да е малко евентуално, в случай че приказваме за през целия ден каране. Но при пътешестване до работа, след това до магазина и най-после до дома, не е изключено да се кара единствено на ток. Аз нямах опцията да изпитам тъкмо този вид приложимост на автомобила. Но опитът ми с него в града докара до разход на 3.5 литра бензин на 100 км. Е това към този момент никой EcoBoost, какъвто и шампионски мотор да е, не може да го реализира. Особено на Mondeo.

Спестеното гориво от шофиране на подобен огромен автомобил в парично изражение по-скоро всеки самичък би трябвало да си пресметна, съгласно навиците, стила на шофиране, особеностите на най-често употребяваните направления и потребностите от напредване с кола. Но при всички положения приказваме за много левчета, които няма да излязат от портфейла/картата. Например при цялостен месец каране с разход 8 на 100 и 5 на 100 си е близо 40% по-малко. За какъвто и пробег да става дума, за какво да не си ги спести човек тези пари, в случай че може.

Макар да е първият автомобил на Ford с хибридно задвижване, продаван публично в Европа, Mondeo Hybrid употребява третото потомство бензиново-електрическа система на марката. Тя съставлява особено създаден 2.0-литров бензинов мотор, комбинират с електрически мотор с 1.4 кВтч литиево-йонна батерия. Реално в системата работят два електромотора – единият оказва помощ на бензиновия мотор за задвижването, а другият разрешава регенеративно зареждане на батерията, ситуирана зад задните седалки.

 1997036 Тук идва моментът, в който някой може да каже, че хибридите са скъпи. Е към този момент не е тъкмо по този начин. Цените при всички марки паднаха, само че съответно при Mondeo Hybrid си приказваме за съизмерими с аналогични дизелови модели. Mondeo Hybrid у нас се продава за 56 050 лева с Данък добавена стойност. Автомобилът има обща мощ 187 к.с., форсира от 0 до 100 км/ч за 9.2 секунди. Колата идва с високото равнище на съоръжение Titanium. Най-близкият бензинов модел е оборудван с 1.5-литров EcoBoost и разполага със 160 к.с. и е смесен с 6-степенна автоматизирана скоростна кутия, сравнима с тази на хибрида. Ускорява за 9.1 секунди и харчи много повече гориво. Със същото равнище на съоръжение колата у нас коства 52 250 лева Да съпоставим и с дизела. Mondeo с 2-литров TDCi със 180 к.с., още веднъж автоматик, ускоряване до 100 км/ч. за 8.6 секунди и равнище на съоръжение Titanium се продава против 58 550 лева И сметката към този момент е в интерес на хибридната трансформация даже още при покупката. Същото е ситуацията, даже и да решим да създадем компромис и да го съпоставим сравнението с по-слабията 2-литров дизел със 150 к.с. Той коства 56 300 лева, което отново е повече, въпреки и със напълно малко. И математиката за 3-ти клас елементарно ще покаже, че Mondeo Hybrid в България се продава на доста конкурентна цена. А прибавим ли към това и спестените пари от гориво, налози и такси за паркиране в платените зони, везните към този момент напълно се наклоняват към хибридната трансформация. Освен това автомобилът се предлага с 5 години гаранция без ограничаване на пробега.

И да не забравяме, че оборудването на колата е на съществено равнище. Все отново приказваме за Titanium, което е високото при Ford. Освен наложителните екстри като двузонов климатроник, ABS, електрически стъкла и огледала, бордкомпютър и така нататък, това Mondeo има и въздушни възглавници безусловно на всички места, в това число и за коленете на лидера (общо 9 на брой), помощник за спешно прекъсване, система за надзор и поправяне на отклоненията на колата при непряк вятър или неравности по пътя, електрическа ръчна спирачка, темпомат, система за подкрепяне на потеглянето по надолнище, адаптивни LED фарове със завиване, регулируеми в 2 направления подглавници за задните места и още доста други.

Освен икономическата полза, всеки притежател на Mondeo Hybrid няма да се лиши и от удоволствието от шофирането и пътуването с подобен автомобил. Той по никакъв метод не се разграничава от Mondeo с мотор с вътрешно горене. След всичките стотици километри зад кормилото на тази кола останах с отлични усещания от пътното й държание. Колата стои доста устойчиво както по планински пътища, по този начин и на висока скорост по автомагистралата.

 1997031 Визуално пък колата не се отличава с нищо от бензиновите и дизеловите версии. Разликата е само в дискретните буквички Hybrid на предните порти и капака на багажника. Относно външният дизайн, персоналната ми оценка е, че от Ford са се справили чудесно. Колата дава отговор на новите екстериорни трендове на марката и има всички характерности на последните модели. Това в особена степен важи за предницата, където са налице новата трапецовидна решетка, издължените фарове и цялостната нападателна визия. Отстрани обаче линиите стават по-меки и автомобилът наподобява доста елегантно и стилно. Точно като за представител на класа си. Отзад още веднъж получаваме малко по-агресивна визия, само че не чак толкоз като при предницата. В същото време, в случай че се загледаме в задните светлини, сякаш откриваме тъничък намек от предходното потомство Mоndeo. Те като че ли ни намигват и желаят да ни кажат: " Виждаш ли? Станал съм доста по-готин, само че не не помня корените си”. И в добавка: " Вече съм и доста по-екологичен. Хибрид съм. Изхвърлям единствено 99 грама СО2 на 100 км. Сравни ме със сегашната си кола, в случай че ти стиска! ".

 1997037
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР