В последните години в България все по-често се разчита на

...
В последните години в България все по-често се разчита на
Коментари Харесай

Докога ще продължава чуждопоклонничеството в българския футбол?

В последните години в България все по-често се разчита на задгранични футболисти, които я имат гений, я не , само че все пак лишават мястото на юноши, играчи, които са се потвърдили и такива, които имат доста по-голям опит от своя съперник. Малко или доста, това оказва съществено въздействие на представянето и на националния тим на страната ни, макар че специалистите у нас не отдават значимото въздействие на този фактор.

Изборът за селекционера ни Петър Хубчев е много стеснен, изключително на вратарската позиция, на която ТОПСПОРТ ще обърне внимание през днешния ден. В момента под рамката на " лъвовете " неизменим титуляр е Пламен Илиев , а втори и трети избор на наставника са Благой Макенджиев и Георги Петков. За старта на Лигата на нациите повиквателна получи и Мартин Луков, само че той отстъпи мястото си на ветерана на Славия, който не бе попадал в групата на " трикольорите " цели 10 години. В изявление за медията ни, потвърденият експерт в тази сфера Веселин Яневски загатна, че имаме голям проблем на тази избрана позиция, защото множеството сполучливи родни вратари рядко получават нужния късмет в страната ни - или приключват кариерата си в аматьорския ни футбол, или съумяват да излязат отвън рамките на България, само че в даден миг още веднъж се връщат тук и ориста им към този момент е предопределена.

Няма да се връщаме обратно в предишното, а ще съсредоточим материала напълно върху последните години в родния ни футбол, както и върху тези наши гении, които се показват сносно за тимовете си, само че в чужбина или в по-долните равнища на българското състезание.

 Веселин Яневски пред ТОПСПОРТ: ЦСКА има сили за купата, България ще се оправи с Кипър и Норвегия
Веселин Яневски пред ТОПСПОРТ: ЦСКА има сили за купата, България ще се оправи с Кипър и Норвегия

Вижте какво още сподели някогашният треньор на вратарите при " алените " пред нашата медия

ЛЕВСКИ

Първи избор на Славиша Стоянович през сегашния сезон в Първа лига е Мартин Полачек . При прехвърлянето си на " Герена " словашкият вратар впечатли със своите 202 см и липса на мазнини , само че ненадейно това очевидно бе задоволително, с цел да открадне мястото на неизменимия титуляр и капитан на " сините " - Божидар Митрев. Факт е, че от началото на акцията някогашният футболист на Заглебие (Любин) е запазил мрежата си " суха " в 6 от 12 срещи , само че това се дължи повече на положителната работа на неговите съотборници в отбрана, както и на противниците, против които се е случило (бел. ред. Ботев (Пд), Ботев (Вр), Септември, Берое, Локомотив (Пд), ЦСКА и Славия), в сравнение с неговите качества. В дуела против Лудогорец, който " орлите " завоюваха с 2:1, най-ясно се видя, че Полачек не умее да борави добре нито с ръцете, нито с краката си . Колко негови спасявания сте запомнили, в случай че сте гледали тази среща? Най-вероятно броят им се равнява на нула. Просто тъй като нямаше такива. Без да бъдем крайни в позицията си, след дванадесет изиграни кръга, словашкият пазач по този начин и не съумява да ни убеди, че заслужава доверието, което му е гласувано от треньорското управление.



В същото време, на пейката се намира Божидар Митрев. Със сигурност, някогашният футболист на Локомотив (София) има своите тресчици за дялане, само че знае какво в действителност значи Левски и го е потвърдил не един път със сърцата си игра на терена. Спомняте ли си загубата от Лудогорец през април, когато Митрев позволи гол непосредствено от корнер? А спомняте ли си сълзите му по-късно попадение, след края на дуела, играл се на " Герена "? Тази реакция тогава споделя всичко, което с цялостна мощ важи и през днешния ден. Митрев не бе оценен при първия си престой на " Герена ", не е оценен и в този момент . Явно и почитатели и управление не помниха и за баража с Верея през юни 2017 година... Тогава още веднъж Митрев бе героят за " сините ", откакто съумя да избави дузпа на заралии и даже им означи такава. Какво обаче получи в подмяна? Привържениците на обичания му тим обиждаха починалата му майка. Сигурно това е бил първият път в историята на футбола, в който вратар, избавил 11-метров углавен удар, бърза да се прибере в съблекалните, а не да отпразнува успеха със своите почитатели... За страдание, както тогава и самият Божидар сподели " постоянно българите обираме негативите ". Къде са нападките по адрес на Полачек? Или неговите неточности не се виждат, тъй като Левски гордо заема третото място в Първа лига, като е единствено на точка от водача от Разград?

 Снимка 301485
Източник:

Днес в медиите бе оповестено изявление на футболния сътрудник Урош Голубович, който ще цитираме без редакторска интервенция: " Този Полачек е слаб вратар. Божидар Митрев е Буфон пред него . Аз го проследявам от три години. Тогава беше в Заглебие (Любин). В клуба му търсиха заместител година и половина. Работя със Заглебие като управител и по тази причина знам. В България разясниха неговите габарити - височина и липса на мазнини. Това е значимо, само че момчето не е за Левски. Със своите два метра височина е доста слаб при центрирания ". Това като че ли дефинитивно изчерпва тематиката за словака.

 Снимка 374011
Източник:

Опциите за Левски обаче не се изчерпват до тук. На младия Николай Кръстев бе гласувано доверие, само че за малко. Големи обещания и ярко бъдеще, което приключи с два наема в Ботев (Враца). Толкова. Същото се случи и с Димитър Шейтанов, който реши още веднъж да се завърне на " Герена ", макар че по този начин и не е получил късмет за изява в първия тим до този миг.

ЦСКА

Под рамката на " алените " през този сезон е Витаутас Черниаускас . Вратарят от Литва започва по най-хубавия метод сезона, като се показа и на доста положително равнище в Лига Европа. Грешките му обаче започнаха да личат с напредването на мачовете в шампионата. Дали напрежението към тима му пристигна допълнително или към този момент е поизчерпал силите за ЦСКА, сега остава мистерия, само че нападките към него започнаха най-много след куриозния автогол , който си означи по време на мача с Черно море, който приключи с победа за " алените ". Припомняме, че тогава Божидар Чорбаджийски върна топката към вратаря, който обаче не съумя да я почисти и по този начин я фалцира, че тя влезе в личната му мрежа и то за резултат 1:1. Само шансът, Кирил Десподов и Рубен Пинто избавиха стража от още по-голям срам, в случай че срещата бе приключила по този метод. И макар, че е позволил едвам четири попадения до този миг, грешките при центрирания и неприятна връзка със съотборниците му като че ли изпъкват на напред във времето.

 Снимка 369657
Източник:

Негова запаса още веднъж е чужденец. Хърватският вратар Данте Стипица , който бе притеглен през лятото, бе мечтан и от Левски, само че в последна сметка избра " алените ". До този миг по този начин и не е получил късмет за изява и даже се заприказва, че шефовете на " Армията " имат намерение да го продадат. Интересно дали тогава ЦСКА ще си върне Георги Китанов, който бе " изпъден " чартърен в Черно море. Българинът се трансформира в " виновник " след загубата от Лудогорец с 0:1 през юли 2017 година. Тогава Върджил Мисиджан изненадващо изненада вратаря с удар от доста дребен ъгъл, след който той не съумя да се намеси уместно и топката бе оплетена в мрежата.



ЛУДОГОРЕЦ

В Разград ситуацията още веднъж е " чуждопоклонничество ", само че там важи за целия тим и то от дълги години насам . Липсата на Владислав Стоянов докара до привличането на Ренан и Хорхе Броун, които си поделят титулярната позиция под рамката на " орлите ". Единственото, за което можем да се надяваме е, българският национал да се възвърне колкото се може по-скоро от травмата, която получи на 21 март 2017 година по време на загрявката за международната подготовка на " лъвовете " с Холандия, и да го забележим доста скоро още веднъж на вратата, както на Лудогорец, по този начин и тази на " трикольорите ". Все отново не всеки ден вратар, и то български, може да се похвали с две избавени дузпи на суперзвездата на Португалия и Ювентус Кристиано Роналдо.



В Берое Георги Аргилашки е запаса на Душан Перниш, в Ботев (Пловдив) се разчита на поляка Даниел Кайзер и Иван Чворович. Верея пък има двама българи под рамката - Георги Георгиев и Богомил Цинцарски. В Славия гръка Антонис Стергиакис потвърди не един или два пъти за какво " белите " му гласоподават доверие, като в това време ветерана в редиците на столичния клуб Георги Петков не е подценен и даже на 42 години прави чудесна работа. Като трети избор в " Овча Купел " купиха през предходната година италианеца Емануеле Джерия, който обаче има записан единствено един мач с екипа на Славия до този миг. Локомотив (Пловдив) притегли някогашния пазач на Дунав Мартин Луков, който сега е неизменим титуляр, защото Илко Пиргов към момента се възвръща от контузия. Във Варна за Черно море избор №1 е Благой Макенджиев, а №2 Георги Китанов, който, както към този момент споменахме, е на " Тича " чартърен. В Септември също разчитат на българи - Валентин Галев и Янко Георгиев, като ситуацията в Етър, Дунав, Витоша (Бистрица) и Ботев (Враца) е същото. Там пазят надлежно Христо Иванов и Анатоли Господинов (бел. ред. няма записан мач през този сезон за " виолетовите " ), Станислав Антонов и Филип Димитров, Християн Василев и Николай Георгиев, и Красимир Костов, Николай Банков и Христо Митов.

Равносметката - с 19 български вратари общо разполагат тимовете в Първа лига. Друг е въпросът, че множеството от тях няма по какъв начин, най-малко на този стадий, да получат късмет в националния ни тим, защото отборите им не са на най-хубавата позиция в класирането на шампионата, което разумно води до спав и във формата на самите футболисти.

 Снимка 355579
Източник:

Далеч сме от концепцията, че Петър Хубчев би трябвало да се оглежда по-често в по-долните равнища на футбола ни, с цел да взема решение проблемите си на вратата, само че във Втора и Трета лига не играят по-малко кадърни вратари, които също заслужават внимание. И в случай че не това на националния ни селекционер, то най-малко на по-големите тимове, които имат крещяща потребност от кадърни вратари.

ВТОРА ЛИГА

Във Втора лига Арда (Кърджали) може да похвали с най-опитният вратар от тези на противниците си - Иван Караджов, който има богата визитка, включваща тимове в Първа лига. Той е младеж на ЦСКА и е притежател на Суперкупата и Купата на България с екипа на " алените ". След това играе в Локомотив (Пловдив), Славия, Берое, Верея и Шахтьор (Солигорск) преди да премине в отбора на Стойчо Стоев.

Царско село и ЦСКА 1948 разчитат най-вече на по-млади момчета, а за тяхното показване ще се съди в края на сезона.

Дубълът на Лудогорец разполага с национала на България до 19 години Даниел Наумов и без значение от обстоятелството, че до неотдавна " орлите " се бореха да се спасят от зоната на изпадащите, изявите му с фланелката на " лъвовете " са много положителни.

Вратарят на ЦСКА Слави Петров е чартърен в Литекс, а някогашният пазач на Левски Ивайло Василев пази за Монтана.

 Снимка 280630
Източник:

ТРЕТА ЛИГА

И макар че Трета лига все по-рядко приковава вниманието на българския ентусиаст към себе си, в Югозапада също има някои любопитни вратари. Стефано Кунчев е под рамката за Вихрен (Сандански). Най-добрият си интервал в елита изживява със Славия, където се показва толкоз добре, че получава повиквателна за младежкия народен тим на България. Има и два престоя в Локомотив (Пловдив), както и подобен в Левски, само че на " Герена " се задържа минимум и бе изпъден поради загубата от Берое с 1:2 през 2014 година.

За Ботев (Ихтиман) пък играе Кристиян Дяков, който е някогашен футболист на ЦСКА 1948. 25-годишният вратар има изкарани сполучливи проби в Атлетико (Мадрид) и един от филиалите на Реал (Мадрид) - Канияс, където по това време упражняват синовете на Зинедин Зидан и Жозе Моуриньо. В Испания играе за Сан Себастиан де лос Рейес, след което има доста мощен сезон в гръцкия Кастория.

Оборище (Панагюрище) пък направи много любопитен трансферен удар през юни тази година, привличайки в редиците си някогашния футболист на Левски Кирил Акалски. Вратарят има записани минути в Лига Европа с екипа на " сините ", само че не пази най-хубавите мемоари от оня конфликт с Лил, защото тогава Иво Иванов си означи трагичен автогол.

В Слишнишки воин под рамката е някогашният вратар на Витоша (Бистрица) Мартин Минев. Юноша е на Славия и през 2009 година стартира да попада в състава на мъжкия тим, само че не съумява да се пребори с жестоката конкуренция на Раис М`Боли. Преди да се завърне още веднъж в отбора от Сливница, се причислява към елитния по това време Пирин.

Балкан (Ботевград) пък може да се похвали с Емил Петров, който изкара цели 14 години в Славия, само че през 2015 година пътищата на двете страни се разделиха.

 Атлетико, Реал, ЦСКА 1948: Историята на Кристиян Дяков пред ТОПСПОРТ
Атлетико, Реал, ЦСКА 1948: Историята на Кристиян Дяков пред ТОПСПОРТ

Вижте какво описа някогашният вратар на " алените " особено за нашата медия

ВРАТАРИ В ЧУЖБИНА

Разбира се, че №1 сега е Пламен Илиев, който носи екипа на Астра (Гюргево). Отборът му е на третото място във краткотрайното класиране в елита на Румъния, само че е единствено на три точки от водача Клуж. Българинът е неизменим титуляр, което пък му завоюва и доверието на Петър Хубчев под рамката на България. Вратите към националния ни тим се отварят за него през 2012 година, откакто записва доста мощни мачове с екипа на Левски.

На Острова можем да се похвалим с двама сполучливи вратари - Димитър Евтимов и Димитър Митов. Първият неотдавна подписа нов контракт с Бъртън Албиън, а неговият сътрудник е част от Кембридж Юнайтед.

И макар че до неотдавна бе национал на България, Николай Михайлов все по-рядко може да попада в сходни ранглисти. За последно, синът на Борислав Михайлов, бе част от Омония (Никозия), само че престоят му там не бе от най-успешните и запаметяващи се. Двамата с Ивайло Петев, който бе старши треньор, бързо си потеглиха от тима и то със скандал.

 Снимка 310497
Източник:

В целия свят признават обстоятелството, че вратарите остаряват като виното и в колкото по-зряла възраст са, толкоз повече триумфи натрупат на терена. В България обаче, все по-рядко се дава късмет както на млади и занапред пробиващи вратари, по този начин и на такива, които към този момент са понатрупали забележителен опит през годините. Георги Петков е едно от дребното изключения, които радват безпристрастния футболен ентусиаст. Ако не друго, то най-малко е време да спрем да идолиазираме задграничните футболисти и треньори, защото доста пъти се потвърди, че не правят по-добра работа от родните ни такива...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР