В последните години стана много популярно сред хората да започват

...
В последните години стана много популярно сред хората да започват
Коментари Харесай

Безглутеновата диета всъщност не е по-полезна от обикновена такава

В последните години стана доста известно измежду хората да стартират какви ли не диети, с цел да живеят по-здравословно. Измежду всички тях на едно от първите места е т.н. безглутенова диета, или диета, позволяваща приемането единствено на храна без глутен (белтъчната примес, главно в житните растения). За тези хора имам да кажа единствено едно – в случай че не сте заболели от целиакия, вие нямате потребност от тази диета и спазването ѝ по никакъв метод не прави живота ви по-здравословен .

За какво приказвам ли? Първо – целиакия. Това е автоимунно заболяване, към което са предразположени някои хора и което се демонстрира в ранна детска възраст. Води до болки и дискомфорт в стомаха, а от време на време и до анемия. Всичко това се провокира от един съответен глутенов протеин и неговата реакция в тялото. Точно за това хората с целиакия не могат да одобряват глутен. И така… какво общо имаше това с изказванието, че безглутеновата диета не е в действителност чак толкоз потребна, колкото си мислим? Или по-точно не е по-полезна от общоприетоо здравословно хранене (и тук към този момент не приказваме за хора заболели от целиакия). Прочетете по-надолу и ще разберете.

АКО съдебна техническа експертиза БОЛНИ ОТ ЦЕЛИАКИЯ, НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕТЕ ГЛУТЕН

Институтът за международно здраве Джордж е провел изследване и научно проучване отпред с доктор Джейсън Ву, съгласно което излиза, че положителните хранителни аспекти на безглутенова диета не са по-големи от тези при елементарен (сравнително здравословен) хранителен режим. Разбира се, тук изключваме всевъзможни полуготови храни, прекалено мазни/пържени fast food благинки и тем сходни. Според Ву хранителността на безглутеновите продукти е нищожно по-различна от тази на всяка една елементарна храна, която можете да купите от магазина и сготвите здравословно у дома. И все пак, доста хора търсят по-здравословен метод за живеене, обръщайки се към известните диети, забраняващи глутен. Храните от тази група могат да бъдат много скъпи, само че това не стопира хората, които си мислят, че с помощта на тях ще отслабнат или пък ще водят по-здравословен живот.

Когато доктор Ву и неговите сътрудници правели своето изследване, те сравнявали хранителността и съставките на елементарни храни ( с изключение на тъй наречените junk food ) с тези на известни артикули, несъдържащи глутен. Излиза, че разликата е незначително дребна. По думите на Ву,

„ При елементарните храни ние открихме много по-малко количество протеини в безглутеновите артикули. Останалата част от наличието обаче, като захар или натрий, е съвсем еднообразно. Същото важи и за храни с хипотетична ниска хранителност и високо наличие на захар [discretionary foods, бел. превод] – съвсем никаква разлика сред частта от тях, които съдържат глутен и тези без. В последна сметка открихме, че глутеновите и безглутеновите храни са еднообразно здравословни (и еднообразно нездравословни) едни по отношение на други. “

„ БЕЗГЛУТЕНОВ “ НЕ ОЗНАЧАВА „ ЗДРАВОСЛОВЕН “

Какво значи това за хората, които не са заболели от целиакия? Че няма значение дали ще спазвате безглутенова диета, или просто ще се пробвате да не се храните с прекалено количество тесто и мазнотии. Ядейки добре приготвена елементарна храна, вие можете да спазвате положително здраве, без да се ограничавате от неща, които някъде сте прочели, че ще ви оказват помощ да се борите с нездравословния метод на живот. Според някои експерти безглутеновата диета може даже да бъде по-вредна, защото определени храни изкуствено съдържат повече захар и мазнини, с цел да компенсират за неналичието на усет. Отново по думите ва д-р Ву –  „ Неправилното пояснение от страна на потребителите на junk food, че „ безглутенови “ значи „ здравословни “ е сериозен проблем .

В края на този къс коментар желая да кажа следното: знам, че мнозина биха скочили със зъби и нокти против мен. Лично познавам такива, които ще опитат да защитят по всевъзможен метод безглутеновата диета. Лошото е обаче, че в днешно време малко хора в действителност се интересуват от това, което учените откриват, още повече когато става въпрос за храна (или обръщат внимание единствено на това, което им се коства угодно). А въпросните хора от. Те са създали съществени изследвания по отношение на това, което през днешния ден разясняваме. Това не ви е следващият Доктор Оз, който със знайни и незнайни способи се пробва да ви покаже кое е здравословно и кое не. Това е просвета и в случай че не можете да повярвате в нея, то за какво въобще се пробвате да живеете здравословно?

Инфо: www.smartnews.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР