В последните години Путин е ограничил драстично кръга около себе

...
В последните години Путин е ограничил драстично кръга около себе
Коментари Харесай

Изолиран и заобиколен от лакеи – така той управлява. Иска да е Путин Велики

В последните години Путин е лимитирал фрапантно кръга към себе си, споделят специалисти. Сега той е заобиколен единствено от хора, които сходно на него страдат от параноята, че Русия е заобиколена от врагове.

Три дни преди началото на войната в Украйна Путин събра ръководещия хайлайф на Русия. Ще се запомни методът, по който съветският президент изнесе мнението си пред членовете на Националния съвет за сигурност и след това обществено скастри шефа на външното разузнаване СВР Сергей Наришкин. Тези подиуми оставиха усещането, че Путин самичък взима всички значими решения. Има доста спекулации по отношение на това в чий глас президентът към момента се вслушва и до каква степен рационални са неговите решения.

Путин Велики?

Хора, които са имали персонален контакт с Путин, не престават да считат неговото държание за стратегическо. Биографката на Путин и съветничка на три американски държавни управления Фиона Хил изяснява, че Путин се вижда като част от поредицата от исторически фигури като Екатерина I или Петър I - наричани още " Велики ". Путин гледал на страната и на себе си като на едно цяло, по тази причина всеки напън против Русия той възприемал като офанзива против него самия.

Важен въпрос е чие мнение той към момента зачита. В последните години Путин непрекъснато ограничаваше кръга на хората, които могат да повлияят решенията му. Германската експертката от фондация " Наука и политика " Сабине Фишер, което е посетила Москва малко преди началото на войната, описа, че икономическите специалисти към този момент нямат никакъв достъп до Путин, заради което и не са могли да му обяснят какви последствия ще имат солидните наказателни наказания. Историкът Стивън Коткин удостоверява това - съгласно него салдото на силите измежду съветниците на Путин към този момент е друг - центърът на тежестта се е изместил от икономистите към специалистите по въпросите на сигурността. Русия се била трансформирала в тирания, ръководена от силите за сигурност и военните, споделя Коткин пред " New Yorker ".

Според Сабине Фишер Путин не слуша тези, които биха могли да му обяснят значимите въпроси, свързани с Украйна.

Беларуският публицист Артьом Шрайбман споделя, че оповестената от Путин цел за " денацификация " на Украйна приказва какъв брой удивително едва той познава украинското общество.

Путин и Сталин: прилики и разлики

Биографът на Сталин Симон Монтефиоре счита, че в идеологическо отношение Путин не е сталинист, само че употребява сталинистки способи, защото държавните структури в Русия към момента се крепят върху фундамента, построен от диктатора през 20 век. В близкия кръг на Путин са останали хора, които споделят неговите империалистически и реваншистки хрумвания за Русия и нейните съседи и които сами страдат от параноята, че Русия е обградена от врагове.

Коткин разказва Путин като човек, който чува единствено това, което желае да чуе. " Във всички случаи той има вяра, че е по-умен и превъзхожда останалите ", счита историкът и добавя: " Путин умишлено се заобикаля с хора, които вероятно не са най-светлите мозъци. " По този метод обаче деспотът самичък подкопава устоите на своята власт: угодниците стават от ден на ден, а механизмите за промяна - по-малко.

Биографката на Путин Хил написа в книгата си, че съветският президент залага на безспорната преданост. Грешки или непросветеност бил по-склонен да елементарни. А лоялността на подчинените си подсигурявал не посредством дарове, а посредством непрекъснатата опасност, че биха могли да изгубят всичко.

Путин сменя хората на значимите постове постоянно, с цел да не станат прекомерно мощни, а хора от близкото му обграждане като някогашния министър на защитата Сергей Иванов или някогашния президент Дмитрий Медведев бързо биват изолирани, в случай че президентът усети, че демонстрират някакви лични упоритости.

Путин търси виновници за грешките си

Сега обаче Путин вижда образно какъв брой крива е визията му за действителността в Украйна и света. За това той упреквал своите секрети служби, твърди проверяващият публицист Андрей Солдатов, който има близки контакти в средите на съветските тайните служби. В резултат от това ръководителят на задграничния отдел във вътрешното разузнаване ФСБ Сергей Беседа и неговият заместител Анатолий Болюх са сложени под домакински арест, а на 20 места в Москва са осъществени обиски.

При това събраните от сътрудниците информации за Украйна може и да са били точни, само че е рисковано да кажеш на Путин нещо, което той не желае да чуе, споделя Солдатов.

И въоръжените сили не се оправят съгласно упованията, без значение че са били доста подсилени от министър на защитата Шойгу. Изненадващият им крах в Украйна съгласно специалисти се дължи също на недостатъци в системата и на политическите решения. Тъй като Путин публично твърди, че организира в Украйна " специфична интервенция ", а не война, военните мерки не са били осъществени в цялостен размер, а на бойците не е била обявена действителната цел. Към това се прибавят фактори като солидна корупция и нагаждачество, което кара мнозина подчинени да показват на по-висшестоящите даже неуспехите като триумфи. В резултат на което армията на хартия се оправя доста по-добре, в сравнение с в реалност.

Докъде би стигнал Путин?

Последиците от това са горчиви за Русия. Хиляди бойци и голям брой висши офицери към този момент заплатиха с живота си, а суровите наказания ще обиден огромна част от популацията.

Русия ще бъде изолирана за доста години, а най-големият боязън на Путин е да не би да завърши живота си като Саддам Хюсеин в Ирак или Муамар Кадафи в Либия. Един от значителните претекстове за съветската интервенция в Сирия е била да се предотврати още един деспот като Башар Асад да падне по сходен метод от власт. Това беше реализирано, само че на цената на превръщането на една страна в отломки.

Затова поражда въпросът до каква степен би бил подготвен да стигне Путин - освен в Украйна, само че и в Русия. И от ден на ден хора ще се питат по какъв начин е допустимо един дребен кръг от зле осведомени мъже да вземат решение ориста на милиони.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР