В последните години пред Софийския градски съд бяха разгледани множество

...
В последните години пред Софийския градски съд бяха разгледани множество
Коментари Харесай

Конфликт на интереси? Кандидат за председател на Градския съд – акционер в КТБ

В последните години пред Софийския градски съд бяха прегледани голям брой каузи към банкрута на Корпоративна комерсиална банка. По част от тях бяха осъществени редица нарушавания от страна на магистрати, които тихомълком опитваха да защитят ползите на главния обвиняем за банкрута на финансовата пирамида – беглеца от правораздаването Цветан Василев или на негови подставени лица и комисионери. Противоречиви правосъдни решения станаха причина страната да не успее да предотврати вторичното плячкосване на активи на банката. Всичко това се случваше не без знанието на бившето управление на Софийски градски съд.

Изглежда пипалата на КТБ, обаче, са надълбоко проникнали в Съдебната палата в София. Оказва се, че претендент за административен началник на Градския съд е акционер във банкрутиралата КТБ на Цветан Василев. Гражданският арбитър Евгени Георгиев, който е един от двамата самономинирали се за ръководител на Софийски градски съд, станал собственик на 58 акции в пирамидата, а като генезис на средствата в размер на 5160 лева той е показал “заем”.

Дори тази договорка да не беше осъществена от магистрат, сама по себе си тя повдига следните въпроси – до каква степен е преференциално да теглиш заем, по който ще плащаш лихви и такси, с цел да си купиш акции в банка и за какво си избрал точно тази банка, а не друга, да вземем за пример френска, австрийска, италианска. Притежаваните от Георгиев акции безспорно пораждат още един основен въпрос – до каква степен ще съумее да разсее подозренията, в случай че бъде определен за ръководител на Градски съд, то делата към банкрута на КТБ ще се преглеждат независимо. Нещо, което не съумя да стори някогашният ръководител на съда.

Притежаваните от арбитър Евгени Георгиев акции, точно в КТБ, единствено удостоверяват, че Цветан Василев е съумял да “спечели” доверието на доста заможни магистрати, а повдига и въпроса дали Георгиев е нямал персонална обязаност или даже близко другарство с финансовия фараон? Цели 184 съдии бяха открити като крупни инвеститори в КТБ. Но в случай че тези магистрати бяха подали разнообразни суми в банката, то нямаше изясненост за тези, които са били и акционери, въпреки и дребни. Всъщност, четири години след банкрута на КТБ, Евгени Георгиев е първият магистрат, който се самопредлага за ръководител на правосъдна инстанция, освен това на основния Софийски градски съд, който се оказва клиент на пирамидата на подсъдимия дезертьор от закона Цветан Василев.

При по-внимателно вглеждане в заявеното от магистрата, може да се открият и други странни обстоятелства – Георгиев има заем от 120 000 лева, до момента в който с 2000 лева от заплата е купил акции и в “Химимпорт”. Негови близки също имат акции в общо четири български компании, една от които е банкрутиралият комбинат “Кремиковци”, а в това време имат и заеми в размер на 80 000 лева Дали Георгиев или околните му са склонни на рискови и хазартни вложения, несъмнено не касае директната му работа, само че въпреки всичко е необичайно, че един магистрат, вместо да се концентрира върху делата си в съда, може би „ играе “ на финансовите пазари, тегли огромни заеми и купува акции, които не му връщат инвестицията.

Другият претендент за ръководител на Софийски градски съд – арбитър Светлин Михайлов, е надалеч по-заможен. Благосъстоянието на магистрата има своето пояснение. То се дължи на продажба на парцели, на завещание и на приходи от трудови хонорари, както и от присъдено обезщетение. Михайлов не е акционер в КТБ, няма данни да е бил и обвързван с банката на Цветан Василев, което да поражда подозрение, че може да изпадне в спор на ползи, когато Софийски градски съд преглежда някое от делата към “кражбата на века”.






СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР