В последните дни темата за Купата на България е доста

...
В последните дни темата за Купата на България е доста
Коментари Харесай

Нова издънка! Тотална бъркотия в правилата за Купата на България

В последните дни тематиката за Купата на България е много настояща, като най-големият проблем е кой ще бъде хазаин на събитието. Липсата на аудитория поради коронавирус пандемията отхвърли много тимове от предпочитание за приемане на конкуренцията. Sportal.bg обаче огледа какво в действителност се случва отвън тематиката за семейството и какви са парадоксите поради провеждането на Купата на България през третото завъртане от Националната Баскетболна Лига.

През последните години, в новото време на баскетбола Купата на България нормално се е провеждала сред първия и втория полусезон. Независимо, че сега се води, че има три завъртания. В последните години, когато е имало три завъртания, преди третото е бил краят на трансферния прозорец. Непосредствено преди третото завъртане или преди паузата постоянно се е изигравал и този шампионат. Купата на България постоянно се е провеждала на основа на класирането на мачовете от първото и второто завъртане. Отборите, които вземат участие са въз основата на първите две завъртания т.е. играчите, които вземат участие в този шампионат са играчите от първите две завъртания в съответните тимове.

След края на трансферния прозорец стартира третото завъртане. По време на него към този момент не могат да се вършат входящи прехвърляния (б.а. като се изключи юноши и рискови обстановки, позволяващи това), само че като цяло не могат да бъдат привличани състезатели.

Поставяйки Купата на България в средата на третото завъртане (11-15 март) настава безпорядък. Реално видяно купата е трябвало да се изиграе преди този интервал и е преместена поради обстановката към пандемията или е планувана за този интервал? Купата се играе от тимовете както са се класирали преди третото завъртане, а внезапно се играе по време на третото завъртане. Има проблем. Дали играчите, които вземат участие в шампионата са играчите, които са били в тимовете си преди края на трансферния прозорец или играят тези, които са в тимовете след трансферния прозорец.

Пример: Отбор Х притегля състезател от тим Υ. Този играч стартира да играе от тим Х за тим Y в третата врътка. Изведнъж тим Х се изправя против тим Y за Купата на България след прехвърлянето, този състезател за кой от двата тима ще играе, в случай, че той не е бил в тим Y при класирането за шампионата?

Какво се случва при прекосяване от един в различен български тим?

Всъщност изместването на Купата по това време е направено, тъй като някои тимове желаеха да изиграят няколко мача, тъй като имат дупка за националния тим и те са прави. Истината е, че всичко е лудница. Мачовете са по два-три на седмица, в средата на третото завъртане внезапно се появява шампионатът за купата.

И това не е всичко. Ако Купата на България се пояснява като съревнование, което е в средата на март месец, само че е в трансферния прозорец (б.а. тъй като е преместено поради пандемията и сгъстения график за мачове), тогава може да се притегли състезател през март единствено за купата, като се брои, че шампионатът все едно се играе в средата на февруари. Всъщност излиза по този начин. Може и да няма късмет да се случи, само че изчистен ли е този проблем?

По пътя на логиката, в случай че всичко това не е изчистено в разпоредбите на федерацията, тим може да си разреши да изненада всички, да притегли доста безценен състезател за Купата на България и евентуално да обезсмили труда на всички останали.
Снимки: Владимир Иванов, Sportal.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР