В последните дни от управлението на Доналд Тръмп администрацията му

...
В последните дни от управлението на Доналд Тръмп администрацията му
Коментари Харесай

В последния момент: Тръмп разреши добива на нефт в дивата Аляска

В последните дни от ръководството на Доналд Тръмп администрацията му разгласи, че дефинитивно е утвърден проектът да се отворят за рандеман на петрол големи територии от в миналото защитената арктическа Аляска. Това е първата по рода си процедура по предоставяне на лизинг (концесия) за разкриване и извличане нефт в Арктическия народен резерват за диви животни (ANWR).

Покриващ към 19 милиона акра (78 000 кв. км), резерватът постоянно се разказва като последната огромна пустош на Америка. Затова е така критично място за дивите животни, който го населяват.

Гигантската площ е дом на доста типове, измежду които полярни мечки, северни елени и вълци.

След поредност разногласия по тематиката, траяли десетилетия, въпреки всичко сериозен % от площта на резервата ще бъде дадена за угаждане на стремежите на петролния бизнес. Противниците на процедурата разкритикуваха прибързания й темперамент, приближаващ броени дни преди края на мандата на президента Тръмп. 

Групи от локални поданици, мощно свързани с ANWR, също се опълчват на изследванията.

През зимните месеци бременните полярни мечки построяват бърлоги, в които раждат дребните си. Тъй като температурите се покачиха и морският лед стана по-тънък, тези мечки към този момент са започнали да вършат своите бърлоги на сушата.

Резерватът е и дом на северния елен, приютил едно от най-големите стада в света – към 200 000 животни.

През пролетта стадото се реалокира в крайбрежната равнинна област на ANWR, защото е желаната от тях територия за разплод.

Същата тази крайбрежна низина в този момент е обект на бизнес ползи.

Нефтените компании са подкрепяни от правителство, докато защитниците на околната среда и коренното население нямат на какво да разчитат. 

Много от откривателите имат вяра, че сондажите могат да доведат до друга огромна петролна находка, като тази в залива Prudhoe Bay. Това е най-голямото петролно находище в Северна Америка и поддръжниците на концесията смятат, че ANWR споделя същата геология и евентуални ресурси от недопечен петрол.

Американското бюро за ръководство на земите в този момент продава правата за сондиране на 22 части земя, покриващи към един милион акра. Тези концесии на петрол и газ не престават 10 години.

И до момента в който изчисленията демонстрират, че под убежището на дивите животни лежат към 11 милиарда барела нефт, то там няма пътища или друга инфраструктура, което го прави доста скъпо място за сондажи за петрол.

Няколко огромни американски банки към този момент обявиха, че няма да финансират изследвания на петрол и газ в региона.

Опитът чрез съдебни каузи в последния миг да се спре процедурата се провали, само че съперниците на петролните изследвания настояват, че това няма да е краят на напъните им да защитят убежището от сондажи.

" Не можем да позволим на Тръмп да трансформира този изумителен пейзаж в петролно поле. "

Такава е тезата на Кристен Монсел, старши юрист в Центъра за биологично многообразие, който е виновен за заведените каузи против Доналд Тръмп и администрацията му.

 
Арктика изчезва. Защо това ни визира?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР