В последните дни коментарите за действията на министъра на туризма

...
В последните дни коментарите за действията на министъра на туризма
Коментари Харесай

Ангелкова разчиства Лозенец за новите концесионери

В последните дни мненията за дейностите на министъра на туризма Николина Ангелкова и за „ тактиката “ й за превъзмогването на рецесията в бранша, са повече от унищожителни. Болшинството от хората в сектора намерено декларират мнението си за туристическата началничка и я дефинират като човек със затруднено мислене. Решенията й показвали само, че нищо не схваща от проблемите, пред които е изправен един от водещите стопански браншове в страната и неадекватността на предлаганите от нея решения. Досега нелепостите, които ръси Ангелкова под път и над път будеха подигравка и подозрение в здравия разсъдък на „ стратезите” от екипа й. Вече се заприказва за напълно целенасочени произволи и даже за злоупотреби с дадената й от държавното управление власт.

Като доказателство за това хората от бранша сочат

оповестяването на няколко „ състезанието “ за концесионирането на морския курорт Лозенец,

един от най-красивите и към момента ненагазен от нездрави ползи.

В първият ден след рухването на изключителното състояние в страната – на 14 май, Ангелкова постави на тезгяха плаж „ Лозенец “, макар че той си има наемател, чийто контракт изтича... следващата година.

Очевидно предусещайки разтърсената си позиция в ръководството, туристическата началничка бърза да извърши следващи и от дълго време поети „ задължения “ към един много стеснен кръг от хора и свързани с тях компании - все наследници на една някогашна силова формация, която е „ разпределила “ между тях цялата бреговата линия.

Прави усещане, че периодите, посочени в оповестената процедура за избор на концесионер са много... съкратени. Вместо нормалният период от един месец, в който се организират такива състезания, в този момент офертите ще се одобряват за две седмици. И на 29 май ще бъдат отворени „ посредством видео-конферентна връзка “, излиза наяве от обявлението за процедурата.

Любопитното в тази ситуация е един подробност от заповедта на Ангелкова: в едно с десетките приложения, които би трябвало да попълнят мераклиите за присъединяване в процедурата, е посочена начална тържна цена за този обект, която е съществено понижена спрямо оповестената през 2016 година. Сега тя е 141 191 лева и от нея би трябвало да тръгне наддаването за тази

много апетитна плажна линия.

От направената информация в архива на обявленията за този плаж се вижда, че преди четири години началната тържна цена за подписване на петгодишен наемен контракт (през май 2016 г.) е била 215 679.76 лева без Данък добавена стойност.

След извършения търг е бил подписан петгодишен контракт с акционерното сдружение “Биг остарял Трейд” което получи контракта с оферта за годишен наем в размер на 270 960 лева с Данък добавена стойност. Дружеството се съставлява от Христо Стойков, а в Съвета на шефовете му влиза небезизвестния в региона предприемач Сава Чоролеев, който е прочут като притежател на най-голямото казино в "Слънчев бряг " и като ръководещ шеф на бургаските захарни фабрики "Победа " АД.

Говори се, че

на този плаж от дълго време му е "взета мярката “

и концесионирането му към този момент е предопределено за различен огромен състезател по българското черноморие и любим на министър Ангелкова – Младен Михалев-Маджо.

Все отново не трябва да забравяме, че става дума за обособена част от крайбрежната плажна линия, чиято обща повърхност е 55 722 кв. метра. Вярно е, че на една огромна част от нея са ситуирани неподвижни пясъчни дюни с тревна растителност (т. нар. сиви дюни), които - съгласно последните заснемания - са с общо 19 770 кв. м. и по закон се изключват от дейната плажна повърхност.

В същото време обаче, този плаж е с много добра дължина на бреговата линия – 648 м., и това по никакъв начин не е за занемаряване.

Да не приказваме за опцията тук да бъдат ситуирани задоволително преместваеми обекти или така наречен „ спомагателна комерсиална повърхност и уреди, които ще бъдат сложени върху обекта на концесията “. Това пък излиза наяве от плана за контракт, включен в документите за присъединяване на претендентите да стопанисват този плаж в околните 20 години.

Кой и против каква сума, ще придобие такова право ще стане ясно в края на месеца.

За да не губи време в разтакаване и „ разрояване “

в редиците на бъдещите чорбаджии на тази част от брега, Ангелкова е планувала да отдаде на концесия и дребния плаж на „ Лозенец “.

И търгът за него ще се организира в същия ден, както и предходния – на 29 май, въпреки че обявлението е оповестено месец по-рано.

Тук несъмнено става дума за доста по-малък морски плаж, чиято обща повърхност е едвам 2713 кв. м, а дължината на бреговата линия е 178 метра. И за него плануванаъа в обявлението начална тръжна цена е понижена, спрямо 2016 година. Сега годишното концесионно заплащане е несъмнено на 4 605. 25лв., а преди четири години то е било – 6 092.38 лв.. В последните години наемателите на този плаж са били няколко.

Последно преди две години за наемател на плажа беше избрана пазарджишката компания „ Ендевър Кънстракшанс груп “ ЕООД на Димитър Тодоранов - шеф е на „ Ендевър Груп “, която е представител на Universal Nutrition USA за България и ръководи Hacienda Art & Sport Beach в Лозенец и Hacienda Club в София. Тогава договорът за наем беше на цена от 4 680 лева годишно. И сякаш също беше за пет години...?!

Дали е правилно догатката ни за претекстовете за тази забързана „ интензивност “ на Ангелкова да трансферира стопанисването на бреговата линия край Лозенец на един от обичаните й концесионери за идващите 20 години? Ще стане ясно напълно скоро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР