В последните десетилетия светът е изправен пред нарастващия проблем с

...
В последните десетилетия светът е изправен пред нарастващия проблем с
Коментари Харесай

Идентифициране, съхранение и оползотворяване на опасни отпадъци

В последните десетилетия светът е изправен пред възходящия проблем с опазването на околната среда, който е директно обвързван с индустриални и други публични действия. Хората генерират в своето всекидневие боклуци от разнообразни действия, които са от ден на ден като количество.

Те най-често се класифицират съгласно техния състав и свойства. Третират се като рискови, когато крият риск за здравето на хората и за екологичното равновесие.

Те може да са отровни, токсични, корозивни, инфекциозни или да имат други нездравословни качества, с които да заплашват природата. Затова се изисква извънредно точно отношение при тяхното събиране, превозване, запазване и възможна преправка.

Над 170 страни са приели Базелската спогодба, която се отнася до контрола на рисковите боклуци и тяхното трансгранично придвижване. В документа са написани правила за намаляването на техните нездравословни характерности и количества в международен проект.

Идентифициране на рискови боклуци

Опасните боклуци имат състав, количество и свойства, които основават риск за човешкото здраве и околната среда. Те съдържат съставни елементи, които ги трансформират в рискови, или са избрани като такива съгласно Базелската спогодба за надзор на трансграничното придвижване на рискови боклуци и тяхното неутрализиране.

Притежателите им са длъжни да ги дават за събиране, превозване и оползотворяване на лица, които имат право да правят съответните действия и имат нужните разрешителни, или го вършат сами в сходство с Българското и Европейско законодателство.

Видове рискови боклуци

Различните публични браншове може да бъдат източник на такива боклуци, а методът им на генезис предопределя подялбата им на битови, индустриални и строителни.

Битови

Всяко домакинство е нараснало количеството отпадъци. Това се дължи на все по-честата приложимост на разнообразни лекарства, химикали, лепила, масла, лакове и други сходни материали в бита. Тук се включват също почистващи препарати, консумативи, както и остарели луминисцентни лампи, акумулатори и прочие. Такива боклуци отиват в боклукчийските контейнери на всеки дом, хотел, офис, административна постройка, магазини.

От своя страна битовите боклуци може да се разделят на няколко съществени подгрупи: химикали и препарати; лакове и лепила; живак съдържащи уреди; мастила и нечисти опаковки; лекарства с изминал период на валидност.

Общините в страната имат обвързване да провеждат извозването на сходни боклуци, които се изхвърлят от семействата, както и да имат система за събиране и отнасяне. Има основана процедура да се афишират авансово дати, на няколко пъти през годината, на които отпадъците да се извозват. Понякога те се транспортират от самото домакинство по предварителна поръчка.

Следва да се означи, че количеството живак в една луминесцентна лампа е изцяло задоволително, с цел да замърси и направи негодна за приложимост 30 000 литра вода.

Производствени

В тази категория попадат отделяните боклуци от индустриалната активност на хората - другите масла, бои, химикали, тежки метали и други. Всяко дружество наложително съблюдава нормативната уредба за запазване на околната среда поради забележителния риск за хората и природата.

Строителни

Генерират се при ремонтни, строителни и разрушителни действия. Най-често това са: бои, лакове, железни боклуци, които са нечисти с рискови субстанции кабели, съдържащи масла или азбестовата изолираност.

Други са със наличие на полиароматни въглеводороди, някои добавки към цимента, минерални влакнести материали. Някои от тях са напълно рискови, а други съдържат такива субстанции или детайли, което ги причислява към боклуците, криещи риск за популацията и природата.

В групата на рисковите боклуци попада още една категория – радиоактивните боклуци, при които ограниченията за надзор и сигурност са в най-висока степен и се контролират от страните прецизно по интернационалните съглашения. Източник на сходен вид боклук са производството на атомна сила, добивът на радиоактивни руди и активността в научноизследователски лаборатории.

Обезвреждане на рискови боклуци

В България съществува Закон за ръководство на отпадъците, който нормативно урежда всички въпроси, свързани с тяхното безвредно отнасяне. Основната цел е най-малко риск за популацията и природата.

При обезвреждането на рисковите боклуци процесът е доста по-сложен и изисква повече разноски, съоръжение, превоз и хранилища. Налага се и използването на профилирани способи за предпазване и обработка. Не на последно място и особено подготвен личен състав.

По отношение на тези, които се генерират от семействата, към този момент съществуват използвани схеми за тяхното транспортиране.

Съществуват и пунктове, които работят по прелиминарен график, където хората могат сами да предадат рисковите боклуци. След тяхното събиране, битовите се рециклират или депонират. Всяка община има обвързване да създаде функционираща система за събирането им.

При третирането и превозването на индустриални и строителни рискови боклуци се съблюдават и условията на интернационалните разпореждания, чиято задача е да се понижат допустимо най-вече негативните въздействия върху замърсяването на въздуха, земите, почвите и водите или рисковете за здравето на популацията като цяло.

Фирми за оползотворяване на рискови боклуци

Според нормативната уредба процесът би трябвало да се прави в проектирани или преустроени за задачата уреди и съоръжения. Разписаните ограничения се отнасят от момента на събирането, през съхранението до оползотворяването, с цел да се реализира оптимално понижаване на нездравословното влияние на отпадъка.

У нас те се складират в профилирани за задачата районни депа и компании, само че съвсем няма налични мощности за тяхното неутрализиране.

Ето и един образец. Генератор на медицинските боклуци са лечебни и здравни заведения (държавни и частни), които са задължени да имат стратегии за ръководство на боклуци и да имат подписани контракти с транспортни компании за следващо отнасяне посредством изгаряне в инсинератори. Подобен отпадък може да окаже нездравословно влияние върху човешкото здраве, върху природата и се отнася до публичната сигурност.

Повечето рискови боклуци се транспортират от в чужбина, където има налични съоръжения за тяхното неутрализиране.

Съгласно Европейската конвенция за интернационален транспорт на рискови товари по шосе, всички предприятия, дейностите, на които включват транспорт на рискови товари или свързани с тях пакетиране и товаро-разтоварни действия, би трябвало да имат Консултант по сигурността.

Отговорната му задача включва разнообразни действия, с цел да има допустимо минимум опасности за хората и околната среда.

В региона на рисковите боклуци има компании, които оферират сложна услуга, включваща пакетиране на отпадъците в съответните профилирани опаковки, товаро-разтоварни интервенции, превозване, краткотрайно предпазване и следващо неутрализиране или оползотворяване. Една от тях е българската компания „ НОРД рисковите “, която спомага на своите клиенти с цялостна подготовка на нужната документи, отнасяща се до изброените нагоре процеси по превозване и отнасяне на рисковите боклуци.

Тя работи с съвсем всички групи рискови боклуци, осъществени от предприятията в разнообразни сфери на активност и/или формирани в семействата. Фирмата е измежду водещите компании в региона на ръководството на рискови боклуци в България. Тя има открити дългогодишни партньорства с локални и непознати предприятия, които обезвреждат, оползотворяват и рециклират рискови боклуци.

Като част от групата на Норд холдинг, „ Норд рисковите “ се управлява от правилата за висок професионализъм, отговорност и правда в предоставяните услуги. С цел да обезпечи по-чиста околна среда и по-добро бъдеще за хората, компанията се грижи да направи услугите си налични за всички.

Източник на изображения: Pixabay
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР