В последните 80 години в България не е строен нов

...
В последните 80 години в България не е строен нов
Коментари Харесай

Строят нов затвор в село Самораново

В последните 80 години в България не е строен нов затвор

Нов затвор, отговарящ на европейските стандарти, в това число във връзка с системите за сигурност и защита, се придвижда да бъде построен до март 2024 година в с. Самораново, община Дупница, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Министерството на правораздаването.

В плана е заложено построяването на нов образователен център за личния състав, където претендентите за чиновници на Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " (ГДИН) ще бъдат подготвяни по особено създадени стратегии и методики. В рамките на образователния център е интегрирана съвременна конферентна част, с потенциал и условия, предоставящи опция за осъществяване на национални и интернационалните събития.

Ще бъде построено и "преходно поделение ", което е модерна идея за подготовка за завръщане в обществото на хора, които следва да бъдат освободени от пандиза. Предвиденият обществен център ще даде опция обществени институции, неправителствени организации и гражданското общество да вземат участие в начинания, ориентирани към по-успешната интеграция и обществена включеност на лишените от независимост, показаха още от Министерството на правораздаването.

В плана е заложено и построяването на индустриални цехове, в които лишените от независимост да имат опция да вземат участие в трудова активност. По този метод ще се основат и предпоставки за съдействие с локални работодатели и други заинтригувани страни по линия на трудова претовареност и осъществяване на местни планове в областта на производството, обясниха от Министерството на правораздаването. По първични планове, се чака разкриването на почти 90 нови работни места за чиновници.

Тъй като в последните 80 години в България не е строен нов затвор, капиталовото желание на ГДИН планува построяването на най-модерно по своя вид оборудване в района. Това ускорява интереса от страна на европейските институции и други интернационалните сътрудници, както към реализирането на плана, по този начин и към региона на с. Самораново, обявиха още от правосъдното министерство.

Против плана неотдавна се оповестиха жителите на селото на среща с депутата от Българска социалистическа партия Бойко Клечков, оповестиха от пресцентъра на народния представител. Според локалните, основаването на подобен затвор ще попречи на развиването на селския туризъм в региона и да намали цената на парцелите.

Местните са изразили противоречие с това, че вместо дом за възрастни хора, в селото им може да има затвор. Според тях и кмета на обитаемото място Райко Цветков, построяването на пандиза ще задълбочи и казуса с водоснабдяването на селото, който е целогодишен, поради остарялата и амортизирана водопроводна мрежа.

Хората са обезпокоени за сигурността и имиджа на селото, тъй като думата "затвор " звучи плашещо и обезпокоително, е показал кметът Райко Цветков, представен от пресцентъра на депутата Клечков.

Сега в някогашните казарми при Самораново се обитава затворническото общежитие към Бобовдолския затвор, в което изтърпяват присъда лишени от независимост с по-лек режим.

От Министерството на правораздаването споделиха още, че ГДИН е бенефициент по плана "Повишаване на потенциала на личния състав, създаване на пилотен затвор, обвързван с образователен център и възстановяване на рехабилитацията на лишените от независимост ", по Програма "Правосъдие " на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-202, след подписан на 1 декември 2016 година меморандум за съгласие за осъществяване на НФМ сред Кралство Норвегия и Република България и по силата на контракт с Министерството на правораздаването на Република България за даване на безплатна финансова помощ. Целта на плана е да отговори на новите провокации и поетите интернационалните задължения от българската страна за целеустременост и поредност на промяната в бранша на осъществяване на наказванията.

Очаква се издаването на Оценка на въздействието върху околната среда от РИОСВ-София. Изготвена е и документи за възлагане на социална поръчка за строителство с предмет "Изграждане на пилотен затвор обвързван с образователен център и преходно поделение (half way house) " и следва нейното оповестяване, показаха още от правосъдното министерство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР