В последната си сводка за развитието на войната в Украйна

...
В последната си сводка за развитието на войната в Украйна
Коментари Харесай

ISW: Какво да очакваме от новите руски роти Щурм Z“?

В последната си сводка за развиването на войната в Украйна Институтът за проучване на войната (ISW) във Вашингтон обръща огромно внимание на проектите за образуване на " щурмови роти Z " в границите на редица елементи и формирования на съветската войска. За тези проекти беше обявено преди съвсем 24 часа в Туитър от неизвестен, само че деен консуматор, наричащ себе си украински офицер от запаса. Темата включва фотоси на документи, чиято достоверност не можем да бъде тествана към момента, а и потребителят @Tatarigami_UA не прецизира по какъв начин се е сдобил с документите.

Въпреки всички тези ангажименти, ISW разяснява проектите " Щурм Z ".

Ако се има вяра на тези документи, се предлага щурмовите роти Z да бъдат образувани от резервисти (от вида " БАРС " ), които да работят в изключително сложни условия - най-много в градски региони и да завладяват укрепени пунктове на украинската войска . Те не са планувани в съветските устави, тъй че не е ясно по какъв начин ще бъдат прикрепени към съществуващите елементи и формирования - а документите дават много дълъг лист с тях. Един от образците е за образуване на такива детайли в границите на на 8-а войска (Южен боен окръг) и 1-ви армейски корпус - въоръжените сили на Донецката национална република.

От 100-те души персонален състав на ротата 80 са в четири щурмови групи от по 20 души всяка: 10 са " отряди за завладяване " и 10 са отряд за огнева поддръжка, с ротен команден детайл от 2 души, бойна инженерна група от 5 души, разследваща група от 8 души, група за здравна помощ от 3 души и екипаж за безпилотни апарати от 2-ма души.

Щурмовите роти ще би трябвало да преминат през в допълнение образование, само че единствено за 10-15 дни , което съгласно ISW е изцяло незадоволително даже и за резервисти с прочут опит.

Тези нови подразделения ще работят в региона на Донецк и Авдеевка , заключават анализаторите на ISW въз основа на формированията, към които се предлага да бъдат прикрепени. Руската войска не е постигала тактически триумфи до момента в този регион, само че очевидно съветското командване чака от тях да оказват помощ надграждането на тези незначителни триумфи. ISW обаче се съмнява в основателността на тези калкулации, като се има поради окаяното положение и ниския морал на настоящите там някогашни " национални милиции " на ДНР , макар че те към този момент са " публично " интегрирани в съветските въоръжени сили.

Всяка рота " Щурм Z " се основава отвън структурата на стандартните армейски елементи и явно се образува от н овоназначени резервисти и се прикрепя по някакъв метод към съществуващи съветски полкове и бригади , вместо да прибавя спомагателни средства или да обезпечава профилирано образование на съществуващите роти на фронта. Засега не е ясно по какъв начин тези подразделения " Щурм Z " се вписват в съветските командни структури на равнище батальон и нагоре и за какво съветските елементи образуват нови роти, продължавайки една непрекъснатата съветска наклонност по време на войната в Украйна да се унищожават доктриналните структури на подразделенията.

На срещата на 5 и 6 април сред президента на Беларус Александър Лукашенко и президента на Русия Владимир Путин евентуално се е обсъждала по-нататъшната интеграция на съюзните страни, а Путин се е съсредоточил върху усилването на съветския стопански надзор върху Беларус. Путин и Лукашенко организираха среща на четири очи на 5 април и участваха на съвещание на Висшия държавен съвет на Съюзната страна на 6 април, с цел да обсъдят напъните за интеграция по тематики, свързани със сигурността, стопанската система, защитата, културата и филантропичните въпроси . Путин съобщи, че съветските и беларуските публични лица са изпълнили 74% от 28-те стратегии на Съюзната страна и посочи основаването на взаимна система за косвени налози, ограниченията за образуване на общи стандарти за съветските и беларуските промишлени предприятия и напъните за уеднаквяване на беларуското и съветското комерсиално законодателство.

И Путин, и Лукашенко са отбелязали, че съветските и беларуските публични лица са съсредоточени върху ограничения за заменяне на вноса евентуално за намаляване на западните наказания   и поддръжка на микроелектронната индустрия . Путин съобщи, че съветските и беларуските публични лица не престават процеса на основаване на взаимен пазар на петрол и газ и работят по правенето на съглашение за образуване на обединен пазар на електрическа енергия. Кремъл евентуално развива дългогодишните си старания за усвояване на детайли от отбранителната индустриална база на Беларус и двете страни евентуално употребяват напъните за икономическа интеграция, с цел да усилят настоящите си ограничения за отбягване на наказания . Путин и Лукашенко също по този начин евентуално акцентират усилването на икономическото съдействие, с цел да поддържат продължаващите си старания за усмиряване както на съветската, по този начин и на беларуската общност, че западните санкционни режими няма да имат дълбоки и дълготрайни последствия.

Путин и Лукашенко разискаха също по този начин двустранни въпроси на сигурността по време на срещата си на четири очи и на съвещанието на Висшия държавен съвет, само че формалните информации от Кремъл и Беларус не дадоха доста съответни детайлности за тези полемики. Путин и Лукашенко обявиха, че съветски и беларуски публични лица са почнали работа по Концепция за сигурност на Съюзната страна. Лукашенко съобщи, че към този момент действа една взаимна руско-беларуска районна система за противовъздушна защита, като евентуално имаше поради неотдавнашното разполагане на съветски системи за противовъздушна защита С-400 в Беларус. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери на 6 април, че Лукашенко и Путин не са обсъждали разполагането на съветски стратегически нуклеарни оръжия в Беларус след изказването на Путин от 25 март, че Русия ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус.

Лукашенко употребява шаблонна изразителност , което продължава да демонстрира, че той няма желание да включва Беларус в допълнение във военните старания на Русия. Лукашенко и преди е употребявал сходна изразителност в опит да оправдае съпротивата против натиска на Кремъл да продължи да поддържа съветските военни старания в Украйна, като твърди, че Беларус би трябвало да пази западния фланг на Съюзната страна. ISW към този момент е давал оценка, че Лукашенко от ден на ден губи пространство за маневриране по отношение на Кремъл на фона на непрекъснатата акция на Кремъл за оказване на напън за официализиране на руско-беларуската Съюзна страна. Лукашенко може би се съгласява на по-нататъшни стъпки за интеграция, като в същото време отхвърля евентуално друго по-голямо искане на Путин за директно присъединяване на беларуските сили във войната на Русия против Украйна.

Китай продължава да омаловажава поддръжката си за Русия и да показва, че оповестеното за " безгранично " руско-китайско партньорство има граници, като по този начин затвърждава позицията си, че няма да бъде същински безпристрастен съдия във войната .

Френският президент Еманюел Макрон се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Пекин на 6 април и прикани Си да " вразуми Русия " и да " върне всички на масата за договаряния " . Си съобщи, че Китай " се застъпва за мирни договаряния и търси политическо решение ", само че без да навлиза в основни детайлности или да приписва виновност. Запазеният безпристрастен статут на Китай и продължаващите диалози със западните водачи, отводът да осъди намерено Запада, както и пренебрегването на връзките с Русия, както и отводът от съответна поддръжка за нея, евентуално са източник на продължаващо отчаяние за съветския президент Владимир Путин. Двусмислените мнения на Си обаче не демонстрират съществени планове от страна на Пекин да окаже открит напън върху Русия да приключи нашествието в Украйна, което би било належащо за съществени мирни договаряния.

Основни заключения за фронтовата линия :
Руските сили организираха лимитирани сухопътни офанзиви по линията Купянск-Сватове-Кремина. Руските сили продължиха сухопътните офанзиви във и към Бахмут и по линията Авдийвка-Донецк. Украински публични лица показаха, че съветските сили са в положение да поддържат подобаващ ритъм на артилерийски обстрел в предпочитани региони на фронта за сметка на други браншове. Възможно е съветските сили да са изтеглили съоръжение от окупирания Крим за пребазиране на други места в Южна Украйна от боязън от украинска контраатака. Руският министър на защитата Сергей Шойгу посети предприятия от съветската отбранително-промишлена база (ОПБ) в Нижегородска област, с цел да наблюдава осъществяването на държавните поръчки в региона на защитата. Руският президент Владимир Путин организира срещи на четири очи с съветските окупационни управляващи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР