В поредицата Политреплика от Деян Кюранов:Това лято стигнах до формулировката

...
В поредицата Политреплика от Деян Кюранов:Това лято стигнах до формулировката
Коментари Харесай

Русофили против русофили

В поредицата " Политреплика " от Деян Кюранов:

Това лято стигнах до формулировката " В България слабите дават на мощните да грабят, тъй като мощните дават на слабите да крадат. " Използвах я, с цел да обясня на хора от чужбина същината на нашия настоящ публичен контракт. Не съм я разгласил у нас, тъй като у нас това е простащина, всеки го знае. Знаем го и нямаме потребност от политологически, социологически или антропологически доказателства.

Но тази простащина ми оказва помощ през днешния ден да си обясня следващата държавна операция. (Като жител я охарактеризирам и като низост – само че това мога да го изразя на улицата, тук ще съм най-вече изчерпателен.) Имам пред тип, несъмнено, предизборното интензивно мероприятие на ГЕРБ срещу русофилите.

Точно както интуитивно знаем, че точно подобен е днешният публичен контракт – по този начин интуитивно знаем, че това е точно интензивно мероприятие, а не патриотично ловене на шпиони. Тук е конгрес, не правосъдна зала – няма да потвърждавам очевидното, още повече, че в правосъдните зали господстват Цацаров и тути кванти. Но си зададох един въпрос.

Не единствено интуитивно ясно – а в тази ситуация неведнъж потвърдено със социологически изследвания и антропологически проучвания е, че болшинството от хората в България симпатизират на Русия. Организацийки като набеденото придвижване " Русофили " от дълго време убеждават Путиновия режим, че могат да изманипулират, канализират и трансфорат такива благосклонности в политически развой, който по кротичък път да обърне България от Запад към Изток. Все не им се получава. Москва, обаче, все ги поддържа, по схемата " в случай че се подкваси ". Може даже този релативно малък запас да е изкушил някои лакомници от ГЕРБ.

Отдавна има и пояснение за какво това катурване не става: келепирджилък. Повечето българи, както симпатизират на Русия и ругаят Брюксел и Вашингтон (не че няма защо), по този начин и са си създали сметката, че келепирът е на Запад. И си гласоподават за ГЕРБ. Колкото и да приказват, че " нямало страна " (имат пред тип неграблива и некрадлива страна – а единствено те да грабят и крадат) – гласоподават, поради прозападната гербова ориентировка.

Така че аз в началото бях изнанадан от акцията: добре, ГЕРБ се цели в електората в дясно, разчитайки на расистка русофобия. Вероятно са прави: и в дясно, а и на всички места неприеменето на Русия в всеобщия случай се основава на пещерна русофобия, а не на просветено политическо отказване на диктатурата на Путин. Но белким няма сами да отделят част от личния си електорат – зер той е русофилски надъхан, нали спада към болшинството в България състоящо се от симпатизанти на Русия?

Е, благодарение на горната скица си отговорих: не, няма. Защото тук имаме " подобен случай ". Както болшинството българи симпатизират на Русия, само че поради кяр гласоподават " за Европа ", по този начин и болшинството русофили в ГЕРБ ще си глътнат русофилството и отново ще си гласоподават за ГЕРБ поради келепира.

Това, обаче, за мен е небанален миг: явно, за ГЕРБ към този момент всеобщо не се гласоподава по инцидентни фактори – кой какво ми споделил, какъв брой приветлив бил Бойко и под. – про-гербаджиите към този момент твърдо знаят, че ГЕРБ разпределя вътрешния кяр, и че този кяр не е дребен.

Така че можем да конкретизираме формулата на нашия електорален публичен контракт както явно го схваща болшинството, гласуващо за ГЕРБ: " И на тези избори да станем от ГЕРБ, ГЕРБ отново да стане Държавата – и страната да граби и краде поради нас – и да ни дава от награбеното и накраденото. " Ще ни го дава – публично или не! Може и ние сами да се довземем – нали ние сме страната, нали по този начин беше демократичният девиз!

На някои от нас – познато от " действителния социализъм ". Но и тогава тези, които не бяха съгласни с такова общество, бяха малко на брой. А болшинството и до момента плаче за хубавото време на Бай Тошо. Нищо, както е тръгнало, то ще пристигна отново. А беззаконието – през днешния ден срещу фили, на следващия ден срещу фоби – и при Тошо не ни стряскаше, камо ли през днешния ден.

Важни са филиите, не филите!
Спете спокойто деца.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР