В поредица от разследвания на Биволъ“ се хвърля светлина върху

...
В поредица от разследвания на Биволъ“ се хвърля светлина върху
Коментари Харесай

Скандални корупционни разкрития: Човек на Борисов варди бракониери в дърводобива

В поредност от следствия на „ Биволъ “ се хвърля светлина върху тъмната страна на горския бранш в България, разкривайки корупционни схеми , които се простират до най-високите етажи на властта. Сред доказателствата предоставени от „ Биволъ “, които потресоха обществеността, е видеозапис, изработен със скрита камера, показващ по какъв начин някогашният народен представител от ГЕРБ и горски началник Румен Желев оказва напън върху горски инспектори да прикрият противозаконни дейности .

Събитията се развиват при започване на април 2022 година в дъбовата гора над село Фазаново, където са разкрити съществени нарушавания в дърводобивния развой от страна на компания „ Бубоко 2020 “ ООД. Въпреки уловените на място доказателства за противозаконна сеч, диалогът, уловен на камера, демонстрира по какъв начин висшестоящ „ шеф “ убеждава инспекторите да пренебрегват нарушаванията .

Разследването на „ Биволъ “ разкрива мащаба на корупцията , която води до потулване на случаи на противозаконна сеч, като по този метод се заплашва освен екологичното, само че и социално-икономическото богатство на страната. Това е следващият образец за систематичен проблем, който изисква незабавни ограничения и промени .

Отговорните институции, запитани за коментар, отхвърлят знания за случая, което единствено в допълнение поддържа тезата за необятно публикувана корупция и липса на бистрота в ръководството на горските запаси. Представителите на компанията и забърканите лица отхвърлят своето присъединяване или настояват, че не помнят детайлностите, което основава усещане за покриване и отвод от отговорност .

Разследването акцентира значимата роля на самостоятелните медии и гражданското общество в битката с корупцията и отбраната на природата . То съставлява явен сигнал към правоприлагащите органи за нуждата от съществено следствие и предприемането на ограничения против злоупотребите в горския бранш.

Разкритията на „ Биволъ “ освен разобличават корупционните практики в горския бранш , само че и слагат под въпрос успеваемостта на държавния надзор и нуждата от незабавни дейности за реформиране на системата. Само посредством обединени старания и решителни стъпки можем да се надяваме на постигането на стабилно ръководство на горските запаси и опазването на естественото завещание на България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР