В понеделник в Румъния започнаха промени в правителството след като

...
В понеделник в Румъния започнаха промени в правителството след като
Коментари Харесай

Ротационна смяна на премиерите в Румъния - как се случва?

В понеделник в Румъния започнаха промени в държавното управление откакто част от планувана ротация в ръководещата коалиция, написа европейската редакция на " Политико ".

Лидерът на социалдемократите Марчел Чолаку се чака да стане новият министър-председател , като гласуването в Народното събрание ще се състои по-късно тази седмица. Бившият министър на правораздаването Каталин Предою беше номиниран от румънския президент Клаус Йоханис за краткотраен министър-председател " до сформирането на новото държавно управление ".

Йоханис ще организира съвещания с другите парламентарни политически групи по-късно във вторник, с цел да избере идващия началник на държавното управление.

Според румънското осведомително издание Digi24 идващият външен министър може да бъде Луминица Одобеску , която е била непрекъснат представител на Румъния в Европейския съюз от 2015 до 2021 година, ръководейки първото председателство на Букурещ на Съвета на Европейски Съюз в Брюксел.

Николае Чука, някогашният министър председател, беше номиниран предишния ноември, откакто неговата дясноцентристка Национално-либерална партия (НЛП) реализира с някогашните противници от лявоцентристката Социалдемократическа партия (СДП) и етническата унгарска партия UDMR.

Като част от съглашението Чука трябваше да се замени с претендент за министър председател от социалдемократите през 2023 година според контрактувана ротационна система. Той трябваше да подаде оставка в края на май, само че отсрочи хода, защото.

В последна сметка Чука подаде оставка в понеделник, дружно с кабинета си, откакто подписа договорка със синдикатите на учителите за увеличение на техните заплати.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР