В понеделник Турция оттегли възраженията си срещу присъединяването на Швеция

...
В понеделник Турция оттегли възраженията си срещу присъединяването на Швеция
Коментари Харесай

Ердоган и турския парламент пускат Швеция в НАТО след октомври

В понеделник Турция отдръпна възраженията си против присъединението на Швеция към алианса - стъпка към единството, което западните водачи бяха нетърпеливи да показват пред лицето на нашествието на Русия в Украйна. Решението на Ердоган беше забележителна стъпка към участието на Швеция и пристигна след дни на интензивни срещи и месеци на разногласия. 

Очевидната смяна на мнението на президента - след една година блокиране на кандидатурата на Швеция - пристигна, откакто Швеция даде обещание по-задълбочено съдействие с Турция в битката с тероризма. Стокхолм също така даде обещание да поддържа Анкара в упоритостите й да съживи договарянията за участие в Европейски Съюз. 

Ердоган добави, че Швеция ще помогне за унищожаване на оръжейното ембарго, наложено на Турция. Споразумението на Турция за Швеция също е обвързвано с напъните на Анкара да придобие нови изтребители F-16 и комплекти за надграждане на съществуващия унищожителен флот от Съединени американски щати. Както турските, по този начин и американските публични лица отхвърлиха всякаква връзка, само че във вторник президентът на Съединени американски щати Джо Байдън алармира, че Съединени американски щати имат намерение да продължат с продажбата.

Коментарите на Ердоган в сряда бяха първото обществено удостоверение на решението му да отнесе въпроса за участието на Швеция във военния пакт в турския парламент, където неговата партия и нейните съдружници имат болшинство, пишат от " Асошиейтед прес ". 

Стокхолм обаче ще би трябвало да изчака до 1 октомври, когато стартира и новата сесия на Народното събрание след лятната почивка. 

" Парламентът няма да заседава през идващите два месеца, само че нашата цел е да завършваме този въпрос допустимо най-бързо “, сподели Ердоган.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР