В понеделник се предвижда в турския парламент да бъде внесено

...
В понеделник се предвижда в турския парламент да бъде внесено
Коментари Харесай

Анкара бърза да изпрати военна помощ в Либия

В понеделник се планува в турския парламент да бъде импортирано предложение за гласоподаване на пълномощие от турските депутати за изпращане на турски бойци в Либия, заяви проправителственият информативен уебсайт Хабер 7. Според информацията управлението на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ е разпратило незабавно разпореждане до депутатите си.

В рамките на договарянията, които се водят с Либия, предлагането за изпращане на бойци в Либия, евентуално ще бъде импортирано в Народното събрание на 30 декември, в понеделник, и Народното събрание може да се събре на съвещание за разискването му на на 2 януари 2020 година от 14 часа. По тази причина молим всички депутати да съобразят програмата си с това и в уречения ден и час да бъдат подготвени да участват в Народното събрание, се показва в изпратения до депутатите от ПСР текст.

Хабер 7 добавя, че датите за разискване и гласоподаване в Меджлиса на предлагането за изпращане на бойци в Либия са били изтеглени изненадващо по-рано от в началото плануваното.

Тези дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе оповестил, че Турция е подготвена да изпрати военна помощ на либийското Правителство на националното единодушие /ПНС/, основано в Триполи. Ердоган бе показал, че към 8 или 9 януари 2020 година в турския парламент може да бъде импортирано предложение за изпращане на бойци в Либия.

На 26 декември ПНС публично изиска военна помощ от Турция.

Преди това сред Турция и ПНС бе подписан меморандум за военно съдействие. В рамките на този меморандум е предвиедно изпращане на турски бойци в Либия в поддръжка на силите на ПНС, които водят война против силите на Либийската национална войска /ЛНА/ на маршал Халифа Хафтар.

Меморандумът бе обнародван в турския Държавен вестник и той влезе в действие.

Същевременно водачът на главната турска опозиционна Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу съобщи, че депутатите от неговата партия няма да поддържат предлагането за изпращане на турски бойци в Либия, когато то бъде импортирано в Народното събрание.

Турция би трябвало да постави старания в Либия, с цел да сдобри страните, а не да води война там. Ние няма да подкрепим предлагането на президента /за изпращане на турски бойци - бел.ред./, което ще разедини либийския народ.Това е погрешно, заради което няма да гласуваме за предлагането за изпращане на турски бойци в Либия, декларира Кълъчдароглу пред в. " Миллиет ". /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР