В понеделник саудитският вестник Ашарк ал Ауса съобщи, че израелски

...
В понеделник саудитският вестник Ашарк ал Ауса съобщи, че израелски
Коментари Харесай

Клановата дипломация и опитът на Израел за следвоенно управление в Газа

В понеделник саудитският вестник " Ашарк ал Ауса " заяви, че израелски чиновници са се свързали с няколко клана в северната част на линията Газа и са им предложили да поемат отговорността за обезпечаването на помощ за жителите на линията Газа.

Израелците са били представители на отдел на министерството на защитата, наименуван " Координация на държавните действия в територията " (КПДТ) . Въпросната работа координира гражданските въпроси в Юдея, Самария и Газа сред израелското държавно управление, военните, интернационалните организации и Палестинската власт. Вестникът заяви, че множеството водачи на кланове са отказали, макар че един от тях, който е в спор с " Хамас ", се е съгласил с израелското предложение. Според изданието още един клан води договаряния с КПДТ, написа Българска телеграфна агенция.

Според вестника Израел е предложил на водачите на кланове опцията да образуват различно на " Хамас " държавно управление.

Въпреки че " Ашарк ал Ауса " не уточни кой клан се е съгласил с израелските оферти, ТПС научи от свои източници в Газа, че това е кланът Дурмуш. Той е тежковъоръжен, поддържа " Фатах " и през 2005 година взе участие в отвличането на израелския боец Гилад Шалит.

Вестникът цитира източник от " Хамас ", който декларира, че терористичната формация " е наясно с израелските проекти и дава обещание да си разчисти сметките със сътрудниците на Израел ".

Представители на " Фатах " в Газа и Рамала обявиха пред ТПС: " Това е проект, който авансово е жертван на неуспех, защото никой няма да се съгласи да сътрудничи с израелската окупация. Със сигурност не и след огромното злополучие, което сполита линията Газа ".

Този мироглед бе още един от палестинския министър председател в оставка Мохамед Щайех на среща на кабинета, на която той поздрави клановите водачи, отказали да работят с Израел. Доминираната от " Фатах " Палестинска власт се опълчва на всевъзможни старания да бъде сменена в Газа или да бъде принудена да си партнира с външни страни. Както ТПС заяви, Махмуд Абас се стреми да ръководи Газа дружно с " по-меки " фигури от " Хамас ".

Клановете - обществени единици, състоящи се от разширени фамилии, имат огромно значение в палестинското общество и работят като мрежи за обществена, икономическа и политическа поддръжка. Те са и медиатори при разногласия сред обособени фамилии. Клановете са изключително дейни в главните градски центрове в Газа.

Източници на ТПС от Палестинската автономност и " Фатах " споделиха пред организацията, че " Израел залага на неверния кон, тъй като доста огромна част от жителите на Газа са бежанци, които не са проведени от племенни институции ".

Освен това те показаха, че огромна част от " клановия истаблишмънт " е зависещ на външното министерство на " Хамас " и доста от водачите и членовете на клановете заемат разнообразни позиции в гражданските и охранителните системи на " Хамас ".

В същото време по цялата територия на линията Газа са почнали да работят национални комитети.

Те започнаха работа през последните дни в региона на Рафах. Според източниците от линията Газа в основата на тези комитети са клановете в града. Дейностите им включват попречване на обири на филантропични помощи, както и на спекулативно повишение на цените. Тази работа се извършва от млади мъже с оръжия или тояги, които носят сиви и бели шалове с надпис " Народни комитети за защита ".

Но тези групи са новосформирани и Рафах остава последната цитадела на " Хамас ", тъй че естеството на връзките им с организацията е неразбираемо.

Народните комитети се появиха и в Южна Газа, където поставят старания за възобновяване на водопреносната и електропреносната инфраструктура.

" Местни поданици взеха решение да се погрижат за рушащата се инфраструктура, когато режимът на " Хамас " изчезна изцяло от линията Газа ", съобщи пред ТПС източник от палестинския анклав.

" Това е много забавен феномен, тъй като Израел се пробва да основе бъдещото ръководство на линията Газа на локални детайли, като задействалите се напоследък ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР